Локални парламент усвојио други ребаланс буџета

На 22. седници Скупштине општине Лајковац одборници су, као најзначајнију тачку дневног реда, усвојили Одлуку о другом ребалансу буџета. Ребалансом је општински буџет увећан за 115.842.229 динара, тако да сада износи око милијарду и двеста милиона, прецизније – 1.212.262.351 динара.

Други ребаланс је у изјави за медије после седнице прокоментарисао председник општине Андрија Живковић:

„Од тих 115 милиона динара велики део биће опредељен за функционисање наших установа и предузећа у другом делу године. Најбитнија инвестиција у другом делу године јесте изградња Сеоске куће у Врачевићу, вредности око 50 милиона динара. Као највеће село наше општине после Јабучја, Врачевић заслужује да добије такав објекат. Биће то место окупљања свих мештана, али ће такође бити дато на коришћење и ФК Врачевић. Све друго су текући радови: насипање локалних и некатегорисаних путева, асфалтирање рупа и уређење канала, пропуста и слично. Издвојили смо и средства за завршетак унутрашњег уређења конака Брене Радић и конака Михаиловић, где су готови спољашњи радови и партерно уређење, остало је да се први конак, направљен пре десет година, заврши споља. Наш план јесте да конаке отворимо на Дан општине – 16.септембра. Начелно је договорено да ту преселимо Градску библиотеку и Туристичку организацију. Један део конака представљаће легат нашег књижевника Радована Белог Марковића, тако да ће конаци представљати културно благо општине Лајковац, али и читавог Колубарског округа. Простор је велики, у дворишту је амфитеатар и позорница, мислим да чак превазилази потребе општине Лајковац, тако да ћемо се потрудити да културна дешавања већ од следеће године, од пролећа до касне јесени, преселимо ту. Није било у склопу ребаланса, али је интересантно за грађане општине Лајковац: са Министарством грађевине потписали смо оквирни споразум који се односи на развој локалне инфраструктуре и јачање локалних самоуправа. Од министарства смо добили 80 милиона динара, што ће бити утрошено на изградњу локалних путева. Одвојили смо новац за пројектовање кишне канализације у улици Алексе Шантића у центру Лајковца, која има дугогодишњи проблем приликом већих киша, јер је пре 15-20 година грешком кишна канализација уведена у фекалну. Та улица ће бити приоритет, као и улица Албанске споменице, али и путеви у сеоским подручјима за које имамо пројекте: Бајевац, Непричава, Пепељевац, Ћелије итд.“

На летњем заседању локалног парламента усвојена је и Одлука о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2022. годину. Известилац Мирјана Ђаковић навела је да су значајна средства реализована за предшколско и школско образовање (бесплатне ужине, превоз, уџбеници, ромска деца не плаћају вртић), помоћ пензионерима, војним и породичним инвалидима, „Помоћ у кући“ на градском и сеоском подручју. Истакла је да су, према плановима и програмима, средства за екологију, културу, верске објекте, здравство, спорт и информисање скоро стопостотно реализована, једино је програм пољопривреде подбацио са 44 посто реализације. Захваљујући довођењу инвеститора смањена је незапосленост у општини за пет одсто, на шта се надовезао и председник Живковић:

„Чули сте на на скупштини да је у односу на прошлу годину незапосленост смањена за 5%, тако да на бироу у Лајковцу сада има око 300 људи који чекају посао. Велики допринос томе су дали аутопутеви изграђени у Србији, а један од њих је и Милош Велики који пролази кроз општину Лајковац, као и будућа брза саобраћајница до Ваљева, што је један од предуслова да Лајковац буде интересантан инвеститорима. Прошле године смо отворили погон немачке компаније ИГБ Аутомотив, највећи пројекат у последњих неколико деценија, где данас ради 200 наших суграђанки, што је знатно допринело да се број незапослених смањи. То је значајно и за локални буџет, због већег прилива пореза на зараде, што значи да можемо урадити више асфалта, опремити вртић и школе. У току су преговори за отварање погона за производњу сточне хране који ће упослити 40-50 људи, одабрана је локација, само да се види да ли ће се договорити са потенцијалним продавцима. Инвеститору одговара што имамо опремљену комуналну и путну инфрастуктуру, као и близина аутопута, односно петља у Непричави која је од Лајковца удаљена свега два километра. Да се слика Лајковца по питању незапослености пуно променила у односу на  пре неколико година доказ су Јавни радови за уређење зелених површина, где смо ове године примали 10 особа, а само се двоје лица пријавило. Раније је за такво радно место било по 5-6, па и више кандидата. Лајковац, као и већи део Србије, у проблему је са радним местима јер се број незапослених драстично смањио у односу на период од пре десетак и више година. Истакао бих проблем кадрова за сеоске амбуланте: ми издвајамо средства за рад сеоских амбуланти, али не можемо наћи лекаре на бироу који би радили у сеоским срединама.“

На 22. седници констатована је оставка члана Општинског већа Бојана Лукића, а тајним гласањем за новог члана Већа изабран је Никола Томић, дипломирани инжењер рударства из Лајковца, који је и раније био члан општинске владе.

Након спроведеног конкурса за директора ЈП „Градска чистоћа“ именован је досадашњи в.д. директора Дарко Јевтић, мастер инжењер електротехнике и рачунарства из Доњег Лајковца. Јевтић се захвалио одборницима на именовању:“Надам се да ћу испунити ваша очекивања, а да ћемо заједничким радом и напорима, локална самоуправа и комунално предузеће, учинити да будемо још бољи. У том контексту желим да вас обавестим да предузеће од 21. јуна 2022. године не дугује ни динар, односно све обавезе према ЈПКП Лазаревац извршавамо на време.“

На дневном реду био је и Извештај о реализацији Програма пословања Регионалног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ Уб у 2022. години. Директор Зоран Петровић је најавио да изградња депоније у Каленићу креће ускоро јер је за следећу недељу заказано потписивање уговора са извођачима, вредности 28,5 милиона евра. Очекује се да регионална депонија буде у функцији средином 2025. године. До тада локалне самоуправе и комунална предузећа имају обавезе у вези изградње и опремања трансфер станица и рециклажних дворишта, за шта је општина Лајковац определила локацију. Имајући у виду да на постојећој депонији у Лајковцу више нема места, на данашњој седници донета је одлука о прибављању непокретности за потребе проширења депоније. Ребалансом је опредељен новац за куповину парцеле у КО Јабучје која испуњава услове, а чија је вредност по процени Пореске управе 2.960.100 динара.

Општинско веће је прихватило и Друге измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта за 2023. годину; Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта; Одлуку о приступању изради Плана развоја општине Лајковац: Друге измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ за 2023. годину; Програм расподеле средстава од накнада за коришћење шума и шумског земљишта општине Лајковац за 2023. годину и друге одлуке.

На крају седнице расправљало се о предлогу одборничке групе „За лепши Лајковац“ о поништењу споразума са општином Лазаревац и ЈПКП Лазаревац из 1981. и 2011. године, као и потписивању новог споразума по којем би се успоставили партнерски односи у погледу водоснабдевања између комуналних предузећа Лајковца и Лазаревца. Предлог је изнео шеф одборничке групе Ненад Остојић, с којим је конструктивно дискутовао председник општине Андрија Живковић, а у изјави после седнице о томе рекао:

„Увек сам био отворен за конструктивне предлоге који превазилазе ванполитичка питања и дешавања, спреман сам да то подржим и разговарам са њима. Проблем водоснабдевања у Лајковцу постоји последњих 30 година и са тим „мучимо велику муку“. Предлог групе Заветници као владајућа већина смо подржали, можда мало измењен јер је предложени захтев демагошки и допадљив уху, али није реално да се реализује у стварности. Нисам толики оптимиста да ће и ово што смо данас усвојили уродити плодом, јер је захтев првобитно био да ступимо у преговоре са комуналним предузећем у Лазаревцу по питању водоснабдевања и поништења споразума из 1981, односно 2011.године. Нисмо га као таквог усвојили јер ми то већ радимо, низ година имамо константне преговоре са ЈПКП у Лазаревцу, него да у будућим преговорима и састанцима учествују представници локалног парламента: по један представник опозиције и власти како би сви били упознати са тим дешавањима и преговорима. Наравно, биће ми драго ако буде неких помака и решимо проблем водоснабдевања на предложен начин. Водоснабдевање у Лајковцу је боље него што је било пре, али не како ми желимо, у неким деловима дана ти виши делови града имају воду за разлику од пре. Воду данас немају станари стамбених зграда који живе на вишим спратовима и ја им се извињавам, а оно што нама смета јесу непланска и ненајављена искључења од стране Лазаревца. Насељено место Ћелије одавно кубури са водом, али се надам да ћемо од понедељка тај проблем решити изградњом нових пумпи и подстаница које смо поставили, чекамо само да се повежу на струју. Од понедељка мештани Пепељевца ће имати воду услед обарања притиска од стране лазаревачког комуналног.“

На крају је Живковић изјавио да је, са сарадницима, донео одлуку да вашариште већ од 7. јула поново буде на шеталишту у улици војводе Мишића.