Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Основна школа “Димитрије Туцовић” у Јабучју јуче је обележила Међународни дан борбе против вршњачког насиља у школама. Ученици и запослени су скренули пажњу на овај проблем низом активности: радионицама, ликовним и музичким изражавањем понудили алтернативна решења за сукобе, конфликте и насилну комуникацију.
-Последње среде у фебруару, почев од 2007. године у свету се обележава овај дан у знак подршке дечаку из Канаде који је претрпео насиље од вршњака због розе мајице, коју је носио у знак подршке својој мајци оболелој од карцинома. За нашу школу, ово је била само једна у низу превентивних активности коју реализује Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.Надам се да смо сви заједно послали снажну поруку са идејом да насиљу није место у школама, да смо рођени за живот у заједници и ненасилну комуникацију – изјавио је овим поводом директор школе Горан Милинчић.
Истим поводом у средњој школи ”17. септембар” у Лајковцу одржана је радионица са ученицима на тему ”Стоп вршњачком насиљу”. У склопу радионице, ученици су са педагогом причали о врстама и нивоима насиља, њиховим искуствима и мишљењима о томе шта су узроци насиља и какве последице оно може проузроковати. Са ученицима је разговарано и о томе како треба поступити у случају насиља и коме се треба обратити. Ученици су у оквиру активности израдили пано и осмислили план подршке ученицима којима је потребна додатна помоћ.
У оквиру недеље у којој се обележава борба против вршњачког насиља одељењске старешине ће одржати час посвећен овој теми, а на школски сајт постављени су корисни текстови на тему насиља, као и савети за родитеље.
Међународни дан борбе против вршњачког насиља се симболично широм света обележава последње среде у фебруару.