Милан Милаковић апсолутни победник 39. изложбе сименталаца у Лајковцу

Млади одгајивач Милан Милаковић из Мратишића je поновио успех из 2019. године и био најуспешнији сточар 39. регионалне изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. Његов успех не чуди јер је пре две године био и апсолутни шампион републичке изложбе у Крушевцу, а у својим стајама има око 90 висококвалитетних приплодних грла.

Милаковић је данас представио изузетно квалитетна грла у све три категорије и освојио највише награда. Крава Лара са његове фарме проглашена је за апсолутну шампионку изложбе. Лара је у трећој лактацији за 305 дана дала 7.178 литара млека са просечно 4,03 процената млечне масти. Милаковић је имао и најбоље оцењена грла у категорији јуница – грло Дана и првотелки – грло Клара.

За најквалитетнију краву стручни жири је изабрао Лору, власнице Милене Димитријевић из Горњег Мушића, такође општина Мионица. Међу 90 изведених грла, по броју пратиља у све три категорије истакле су се породице Јеврић, Бабић, Милић и Ћатић из лајковачког села Јабучје и позната фарма Читаковић из Горњег Мушића код Мионице. Из објективних разлога ове године нису излагали Милета Тришић из Врачевића, Живомир Марковић из Стрмова и Марко Милосављевић из Дучића, што би довело до 117 најављених грла и појачало квалитет изложбе, који је иовако био изванредан.

За колекцију крава награђена је Зорица Милић из Јабучја. Најбољу колекцију првотелки приказао је Милан Милаковић из Мратишића, док је шампионски пехар за најбољу колекцију јуница припао Војину Јеротићу из Врховина. Најбоље сточарско газдинство општине Лајковац, са 11 приказаних грла, је фарма Јеврић из Јабучја, док је најмлађи сточар Алекса Читаковић, са подручја општине Мионица. Новчане награде износиле су од 15.000 до 50.000 динара (за апсолутну шампионку изложбе).

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић, који је истакао да Лајковцу импонује да ова манифестација тако дуго траје, па да се треба заједнички потрудити да се сточни фонд одржи и евентуално повећа. У изјави за медије Живковић је додао: „Овакву манифестацију, познату не само у колубарском крају него у читавој Србији, морамо неговати и чувати. Морамо се трудити да сточарски потенцијал општине Лајковац и читавог краја подигнемо на виши ниво, какав је био осамдесетих и деведестих година прошлог века. Доста људи се окренуло другим гранама пољопривреде. Кроз разне субвенције, које даје држава преко ресорног министарства, као и општина Лајковац, трудићемо се да подигнемо број грла на нашој територији, ако буде заинтересованих сточара. Држава све више улаже у пољопривреду, има најава да ће субвенције за млеко бити повећане са седам на 10 динара. Битно је и да се сточари удружују и да конкуришу код Министарства пољопривреде за разне програме: за обнову механизације, сточног фонда итд.“

Комисију за оцењивање грла чинили су др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево. Председник жирија др Влада Пантелић се на крају изложбе обратио фармерима и посетиоцима: „Одајем велико признање фармерима који су, по многима у најнеповољнијем теренутку по питању производње млека, смогли снаге и енергије да изведу своја фантастична грла на данашњу изложбу. Велике честитке упућујем Центру за пољопривреду Лајковац на челу са доајеном српског говедарства Николом Радуловићем, који има изузетно добар контакт са свим пољопривредним произвођачима и који је успео да направи једну овако значајну манифестацију. Нисам субјективан, с поносом могу рећи да је изложба у Лајковцу последњих 10 година, уз републичку смотру у Крушевцу, најбоље организована и посећена. А није лако окупити оволики број излагача. Захваљујем Општини Лајковац и председнику Живковићу на издвајању значајних средстава за наставак успешне манифестације. Као струка потрудићемо се да наредна, 40. изложба у Лајковцу, буде крем досадашњег рада и велики спектакл!“

Признање излагачима је на крају изложбе одао и Никола Радуловић, алфа и омега овог догађаја, узвикнувши: „Сви сте ви шампиони!“. А његови детаљнији утисци о 39. изложби су: “Три велика произвођача са својих око 25 грла нису дошли, из оправданих разлога, тако да је било око 90 грла. То су Милета Тришић из Врачевића, Жића Марковић из Стрмова и Марко Милосављевић из Дучића. Радује што су млађе категорије, првотелке и јунице, изванредног квалитета. Имао сам привилегију да као члан стручне комисије учествујем на две овогодишње изложбе, то су Богатић и Велика Плана, тако да могу слободно да кажем, што је мишљење и других, да је ово најбоља и најмасовнија изложба. Интересантно је да смо ове године највише излагача имали са подручја општине Лајковац, око 50 одсто. То говори да су они, излазећи на изложбе заједно са сточарима из Мионице, који су познати широм Србије, учећи од њих, дошли до материјала који може да конкурише најбољим сточарима. Некад су сточари из наше општине излагали симболично, највише пет грла, а данас смо имали произвођаче са преко 10 грла. Добро је и што су то углавном млађи произвођачи. И добро је што је наша општина препознала колико је значајно да се одржи оваква манифестација. Власти се мењају, али су сви препознали да је ово бренд Лајковца, наша изложба је уписана и у Европски календар изложби сименталаца. Надајмо се да ћемо догодине на 40. изложби обезбедити још боље услове и направити прави спектакл.“

Упркос прошлогодишњој паузи, изнуђеној због пандемије корона вируса, као и садашњим отежаним условима, традиционална лајковачка изложба сименталаца вратила се у пуном сјају. Општина Лајковац је генерални покровитељ, прикључила се и општина Мионица суфинансирањем новчаних награда, а организатори изложбе били су Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ Ваљево.