Милан Милаковић апсолутни победник 41. изложбе сименталаца у Лајковцу

Милан Милаковић из Мратишића je трећу годину заредом проглашен за најуспешнијег одгајивача Регионалне изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. Апсолутна шампионка 41. изложбе је његова крава Лана, која је у трећој лактацији за 350 дана просечно дала 7.059 литара млека са 4,06 процента млечне масти.

Осим тога, фарма Милаковић је, по оцени стручног жирија, извела најбољу колекцију првотелки, Јагода је била најбоља у конкуренцији првотелки, док је Руби тријумфовала у категорији јуница. За шампионку у категорији крава жири је изабрао Мару, власништво Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево. Најбољу колекцију крава приказао је познати одгајивач Видосав Читаковић из Горњег Мушића.

– Успели смо у тешкој и сушној години да одржимо кондицију и бројност грла на фарми. Без високе производње по грлу тренутно у сточарству нема никакве рачунице, поједина грла у лактацији дају и преко 10.000 литара млека и ту има неке математике. Због количине млека коју предајем, што је месечно 25-30.000 литара, имам и мало бољу цену. Међутим, мали произвођачи су су у незавидној ситуацији јер су због мале количине млека принуђени да га дају по ниској цени – истакао је Милан Милаковић који поседује фарму од 80 грла.

За најбољег фармера у општини Лајковац проглашена је Зорица Милић из Јабучја, а највећи произвођач млека са лајковачке територије је Александар Јеврић из истог села. Изложбу је отворио заменик председника Општине Лајковац Обрад Милутиновић. За све награђене обезбеђене су новчане и робне награде.

Комисију за оцењивање грла чинили су др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево.

Председник жирија др Пантелић је изјавио да је Колубарски округ деценијама у врху по квалитету сименталске расе говеда:

– Мислим да би поједини произвођачи из овог краја, а посебно фарма Милаковић, могла да нађе своје место и на националној изложби говеда у Немачкој. То је оно што истиче ове фармере и говедарску производњу Колубарског округа: имамо произвођаче који се на својим имањима баве интензивном производњом, који гаје грла врхунске генетике, одгајају их у добрим условима и сигуран сам да са адекватном исхраном постижу кондицију коју смо видели на изложби.

Генерални покровитељ 41. изложбе је Општина Лајковац, а организатори: Општинска управа Лајковац, Институт за сточарство Земун Поље, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе “Колубарски сименталац” Ваљево.