Милутин Ранковић домаћин „Византијског пролећа у Београду“

Недавно је у Београду организована манифестација „Византијско пролеће у Београду”, чији је домаћин и водитељ програма био уметник Милутин Ранковић из Лајковца. Преносимо текст о овом догађају са сајта „Политике“, као и фотографију.

„Манифестација „Византијско пролеће у Београду” приређена је у „Театру 78” у Ресавској улици. Домаћин и водитељ програма био је вајар и писац Милутин Ранковић из Лајковца, који је и добитник Вукове награде за 2023.годину. Он је народним здравицама и причама дочекивао госте.

Смотру је традиционално организовало Српско академско друштво „Византија”. На поставци је приказано око педесет дела. Аутори су били инсирисани византијском и српском средњовековном уметношћу. Посетиоци су у галерији могли да виде јединствено стваралаштво калиграфа, иконописаца, сликара, вајара…

Дружење је обогаћено и културно-музичким блоком, који је почео наступом лајковачке фрулашице Биљане Пауновић,која је извела духовне мелодије. Староградске, изворне, духовне, народне и родољубиве песме, којима су разгалили и дотакли срце публике,певали су чланови престоничког хора „Смиље” а представила се и група „Шапчанке”.

Директорка лазаревачке Библиотеке „Димитрије Туцовић” Јасмина Ивановић, уручила је уметницима књиге, а учесницима су додељене и калиграфски исписане захвалнице, уз образложење да својим радом негују српску културу и традицију.

Редитељу и писцу Живораду Ајдачићу, генералном секретару Културно-просветне заједнице Србије и председнику КПЗ Београда, уручена је плакета за вишедеценијски допринос култури, а драмској умерници др Вјери Мујовић, дарован је њен портрет, који је урадио сликар Љубинко Крушић, члан Српског академског друштва „Византија”.

– Ово дружење било је прилика да уметници различитих генерација размене искуства и добију идеје за даљи рад – истако је Милутин Ранковић. А судећи према ентузијазму аутора, већ на следећем програму публика ће имати прилику да види њихова нова дела.“

Извор: Византијско пролеће у Београду (politika.rs)

Аутор фотографије: Марко Спасојевић