Милутин водитељ светосавских свечаности у Паризу

Наш суграђанин, вајар Милутин Ранковић, биће водитељ програма и беседничар на Светосавској академији и Светосавском балу у Паризу. Ове свечаности се у престоници Француске одржавају петнаести пут заредом, у години када се слави осам векова од Карејског типика и Крмчије, који су дали темеље модерној Србији. Биће отворени беседама Милутина Ранковића, који ће говорити о Светом Сави и Немањићима. Академија ће бити одржана у суботу 26. јануара у Амбасади Србије у Паризу, а бал 27. јануара, на броду Паташ који ће пловити Сеном.
У програму Светосавске академије учествују Школски центар при Цркви Свети Сава у Паризу, Школски центар Јелена Анжујска, четири одељења допунске школе при Амбасади Србије, које ће Милутин Ранковић кроз беседу уводити у програм. Потом ће наступити и пијаниста Лука Јовановић, Неша Галија, Слободан Тркуља и Весна Димић. Обратиће се амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић, председник Савеза Срба Француске Ђуро Ћетковић и оснивач манифестације и Мондо култа професор Петар Гојковић.
На Балу се очекује богат уметнички програм. Поред поменутих гостију из Србије, као што су Слободан Тркуља и Неша Галија, наступиће интернационални ансамбл професора Петра Гојковића. Светосавском балу на Сени присуствоваће великодостојници Српске православне цркве, али и бискупије Сен Денија, градоначелници Бондија, Бобинија и Пјерфита, представници Републике Монмартр и други.
Светосавске свечаности у Паризу Милутин Ранковић води на позив Одбора за културу Савеза Срба Француске, Мондо култа и Сингиарта, са Петром Гојковићем на челу, с којим има дугогодишњу сарадњу и који је више пута био гост Лајковца.