Милутину Ранковићу уручена Вукова награда

Познати вајар и уметник из Лајковца Милутин Ранковић добитник је Вукове награде за 2023. годину, престижног признања које додељује Културно-просветна заједница за остварене резултате и стваралачки допринос у области културе, образовања и науке. Вукова награда је својеврсна круна вишедеценијског Ранковићевог прегалаштва у уметности и култури, а стиже одмах после ретроспективне изложбе у Кући Ђуре Јакшића у Београду поводом 40 година стваралаштва.

Признања овогодишњим добитницима у свечаној сали Председништва Србије уручили су: председник жирија Дарко Танасковић, генерални секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић и потпредседница КПЗ Србије, оперска певачица Јадранка Јанковић.

Добитници Вукове награде за 2023. годину су књижевник Зоран Богнар, уметнички фотограф Станко Костић, вајар Љубиша Манчић, књижевник Миомир Нешић, библиотекарка Жаклина Николић, историчар књижевности др. Жанета Ђукић Перишић, вајар Милутин Ранковић, историчар Проф. др Александар Растовић, музички уметници браћа Теофиловић.

Добитници Изузетне Вукове награде за 2023. годину су социолог културе проф. др. Зоран Аврамовић, социолог културе, Матична библиотека „Љуба Ненадовић“ у Ваљеву, новинар Милорад Вучелић, новинар-публициста, филмски редитељ проф. мр. Драгољуб Драган Елчић.

Жири Вукове награде за 2023. годину радио је у саставу: проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, председник Жирија; Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, Зоран Гутовић, издавач, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, проф. др Предраг Пеђа Марковић, Бора Дугић, музички уметник, Селимир Радуловић, књижевник, проф. др Елизабета Ристановић, професор ВМА, Радован Трнавац Мића, сликар.

Свечаности су присуствовали министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, саветник за културу председника Републике Србије Дејан Савића, државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић и друге угледне званице.

Редитељ и писац Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије (КПЗ), упутио је поздравну реч поводом уручења Вукове награде, за коју је нагласио да представља лауреате који су достигли изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском културном простору. Ајдачић је подсетио да се награда уручује 60. пут, као и ранијих година, у фебруару, јер је Вук Стефановић Караџић отишао у вечност 7. фебруара давне 1864. године. Тачно 100 година касније, 1964. је установљена Вукова награда као једно од највећих признања у српској култури, уметности, просвети и науци.

– Ова награда је значајна, јер истиче ствараоце у различитим областима културе, просвете и другим областима, овим признањем се чува и сећање на српског филолога и књижевника из прве половине 19. века, реформатора српског језика и писма, сакупљача и проучаваоца српских народних песама и других умотворина усмене народне књижевности, писца прве граматике, првог речника српског народног језика, књижевно-уметничких остварења, а који је свој допринос дао и корпусу историјских, етнолошких и етнографских знања о народу коме припада – рекла је на свечаности у Председништву Србије Ђукић Дејановић.

Фото: Радован Лазаревић, сајт Ла Гранде