На премијери одбојкашице Железничара гостују шампиону Јединству

Овог викенда, утакмицама које ће бити одигране 6. и 7. октобра, почиње ново првенство Суперлиге Србије за одбојкашице. Жреб је хтео да Железничар у првом колу гостује актуелном шампиону, екипи Јединства из Старе Пазове, која је синоћ освојила и Суперкуп Србије победом од 3:1 против Уба. Утакмица између Јединства и Железничара игра се у суботу с почетком у 19 часова.

Суботњи меч биће прави тест за обе екипе колико су се добро припремиле за сезону 2023/24. У припремном периоду састале су се само једном, у финалу турнира у Суботици, када је тим из Старе Пазове био успешнији. Обе екипе су надоместиле одлазак неких битних одбојкашица и попуниле ростер, тако да се очекује да се и ове сезоне боре за највиши пласман, односно за трофеје у првенству и Купу Србије. Тренери су непромењени: шеф стручног штаба Лајковчанки је искусни Бранко Ковачевић, а на клупи Јединства већ годинама Јово Цаковић.

Мада је задржан део тима из претходне сезоне, што се поготово односи на младе перспективне одбојкашице, доста је нових имена у Лајковцу. Подсећамо да је најбоља играчица Александра Узелац одлучила да каријеру настави у Бразилу, отишле су Розалес и Велтман, док је Ана Антонијевић престала да се активно бави одбојком. Из претходне сезоне у екипи су: Стефана Пакић, Вања Ивановић, Љубица Милојевић, Ана Стојановић, Тања Станојевић, Мина Станојевић, Анастасија Божић и Адријана Костадиновић. Од нових имена ту су  коректор Малина Терел из САД (31 година), примач Ксенија Томић (19), коректор Јована Зеленовић (19), блокер Милена Копривица (26 година), дизач Емилија Жакић (29) и средњи блокер Васја Филиповић (21).

Шампион Јединство летос је остао без капитена Исидоре Коцкаревић, која је каријеру наставила у румунској Алби, и коректора Јоване Зеленовић, која је дошла у Железничар. Међутим, Јова Цаковић је у екипу довео перспективне Уну Вајагић (јуниорска репрезентативка), Иве Шућуровић и Тијане Цветковић из Омладинца, одакле Јединство и регрутује будуће првотимке.

На старту првенства Жељи ће недостајати само Вaња Ивановић, која је још увек на рехабилитацији после операције.