“Најплеменитији колективни дечји подвиг године” ученицима из Боговађе

Слога ученика издвојеног одељења у Боговађи ОШ “Миле Дубљевић” у Лајковцу, који су за само један дан изградили дом за петоро другара Митровића у Пепељевцу, и њихов подухват који су остварили предвођени наставником Иваном Живановићем, награђени су Златном плакетом за најплеменитији колективни дечји подвиг у традиционалној акцији „Вечерњих новости“! Велико признање за хумани гест деце и њиховог наставника, на понос школе и општине Лајковац.

Акцију су организовали почетком школске године, у септембру 2023. Прво је наливен темељ, а онда су заједничком акцијом за један дан изградили и покрили невелику, али драгоцену монтажну кућу за своје другаре Роме, четири брата и сестру Митровиће који живе са болесним оцем. А затим су крајем месеца, када су хуманитарном акцијом у локалној заједници прикупили материјал, кућицу доградили – подове, плафоне, галерију за спавање, увели струју итд.

НА свечаности у Скупштини града Београда “Вечерње новости” су 61. пут уручиле златне и сребрне плакете добитницима признања у познатој и традиционалној акцији “Најплеменитији подвиг године”, а међу храбрим и племенитим грађанима Србије награђени су и ђаци из Боговађе предвођени својим наставником Иваном Живановићем.

Обраћајући се присутнима председник жирија академик Матија Бећковић је, између осталог, рекао:

– Ова плакета је друго име за српску легију части. Сваки племенити човек спашава свет и постаје херој нашег доба. Не би било неправедно да ова плакета доноси неке привилегије, рецимо бесплатан градски превоз. Сви народи траже ко је њихов највећи јунак и сви су се сложили да је највећи јунак незнани јунак, онај за кога само Бог зна. И њему се јединоме увек и клањамо – каже Бећковић.

У жирију “Вечерњих новости” за “Најплеменитији подвиг године”, били су још: директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, модна креаторка Верица Ракочевић, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, председник и власник “Комтрејд” групације Веселин Јевросимовић, глумица Рада Ђуричин, кошаркаш Дејан Томашевић, одговорни уредник Информативног програма ТВ Пинк Горан Гмитрић, виолиниста Стефан Миленковић, управник Народног позоришта Светислав Гонцић, диригент СО РТС Бојан Суђић, главни и одговорни уредник “Вечерњих новости” Милорад Вучелић и директорка Компаније “Новости” Оливера Анђелковић.