Најважније одлуке 47. седнице Општинског већа

Општинско већe општине Лајковац je на 47. седници разматрало 14 тачака дневног реда. У изјави за медије после седнице председник општине Андрија Живковић се најпре осврнуо на реализацију Фонда екологије за 2022. и 2023.годину.

– Познато је да је, уредбом Владе Републике Србије, фонд за заштиту животне средине у општини Лајковац драстично смањен: са некадашњих 120-130 милиона динара на само три милиона годишње. За ову годину је предвиђено 3,9 милиона динара, а највећи део се одваја за депонију у Каленићу. Надамо се да ће у наредне две године та депонија коначно заживети и да ћемо тако решити проблем комуналног отпада, не само за нашу територију већ и читав Колубарски округ.

Живковић је издвојио и разматрање Плана и Програма пољопривреде за 2023.годину, као и издвајања из текуће буџетске резерве.

– Чули сте од известиоца да је тај фонд након неколико година увећан за милион динара, па ће ове године износити 17,3 милиона. Савет за пољопривреду је предложио конкретне мере које ће се реализовати уз претходну сагласност Министарства пољопривреде, а видећемо колико ће допринети развоју пољопривреде, побољшању услова и квалитета бављења пољопривредом на овој територији. Као што смо ове године повећали буџет за пољопривреду, спорт и здравство, тако нам је у плану да и наредних година нађемо модел за повећање.

Важно је напоменути да смо 300.000 дин из текуће буџетске резерве издвојили за рехабилитацију улице Петра Бојовића у Лајковцу, то је улица која води ка Јолића воденици и реци Колубари. Изашао је конкурс Министарства привреде где је у плану да се раде инфраструктурни пројекти повезани са одређеним туристичким дестинацијама, а ми смо одабрали улицу која од Пепељевачке рампе води ка Јолића воденици и насељу у улици Петра Бојовића, тако да се надамо да ћемо после урађеног пројекта и проћи на конкурсу ресорног министарства. Очекујемо да вредност радова буде између 15 и 20 милиона динара, а помоћ Министарства привреде би нам добро дошла у текућој години. Такође смо из текуће буџетске резерве издвојили 500.000 динара као донацију за осликавање Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву, чиме се општина Лајковац придружила другим општинама у Колубарском округу како би помогла да се ово велелепно здање, чија је градња почела 1992. године, полако приведе крају. Унутрашњост има површину преко 6000 квадрата, до сада је осликано око 250 квадрата. Надам да ће и ова мала донација наше општине допринети да се ти радови у догледно време приведу крају.

Председник општине је издвојио још једну тачку дневног реда, чијим усвајањем и реализацијом ће додатно бити улепшан центар Лajковца, а односи се на зграду силоса у којој се налази Кинеска робна кућа.

–  Привредном субјекту „Ванг Ванг 2016“ истекао је закуп. Имали смо предлог да наредне две године (по прорачунима колико би коштали радови на згради силоса) фирма не плаћа закуп просторија, а да на основу тога уради фасаду на целом објекту. Рок за завршетак радова био би 30. август текуће године. У противном уговор би био раскинут, морали би да исплате све дажбине тј. закуп до тада и да напусте просторије одмах. Одлучили смо се за овај корак јер је паркинг, урађен пре неколико недеља испред зграде силоса, много допринео томе да центар Лајковца изгледа лепше, а фасада на згради силоса допринела би да се та целина употпуни и добије нову слику.

На крају конференције за новинаре најављено је одржавање Радничких спортских игара у Лајковцу, на Дан државности.

– Јако лепа манифестација, за која се надам да ће постати традиционална, одржаће се у Лајковцу, а за то дугујем захвалност руководству Спортског Савеза општине Лајковац и председнику Марку Мирковићу. Причали смо о идејама и заједно се сложили да је то веома добро за нашу општину, јер бројни градови имају такве манифестације и надам се да ће одзив бити добар. Користим прилику да позовем све фирме и установе са наше територије да узму учешће у тим Радничким спортским играма. Такмичење ће бити одржано у три спортске дисциплине: стоном тенису, баскету „3 на 3“  и малом фудбалу. Симболично је то да ће, после неколико деценија,  Радничке спортске игре бити одржане на тако велики празник: Дан државности и Сретење у Спопртској хали у Лајковцу. Такође могу да најавим да ће Спортски Савез у наредним месецима организовати низ спортских дешавања у нашем граду и тиме допринети побољшању и бољем квалитету спортских садржаја у Лајковцу. Мислим да је то добро за нас и наш град, јер се спорт развија у добром смеру а Спортски Савез управо ради оно за шта је задужен.

Најављено је да ће до средиен марта бити одржано још неколико седница Општинског већа, када следи и прво скупштинско заседање у 2023. години.