Најзначајније одлуке 105. седнице Општинског већа

Дневни ред 105. седнице Општинског већа био је прилично обиман, пар одлука враћено је на техничку дораду и допуну. Веће је усвојило Извештај о раду Заједничког правобранлаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина за прошлу годину, који је поднео правобранилац Дарко Костић. Усвојен је и измењени Трошковник 38. Изложбе приплодних крава и јуница сименталске расе “Колубара 2019”, која је на Крстовдан успешно организована у Лајковцу. Укупан буџет изложбе је 1,3 милиона динара, повећан је број излагача и проширен пречник територије са које сточари долазе, што је све свакако последица и мера пољопривредне политике Општине Лајковац, прокоментарисао је у обраћању медијима по завршетку седнице заменик председника општине Ненад Џајевић. Он је говорио о још неким значајним одлукама 105. седнице, као што је низ одлука везаних за рад ПУ “Лептирић“:

-Дневни ред је садржао читав пакет одлука кoje су добиле зелено светло: Извештај за претходну и План рада за предстојећу васпитну годину, затим Одлука о упису већег броја (највише до 20%) деце у васпитне групе, Одлука о радном времену… Потреба за повећањем броја деце у групама посебно радује, поготово што су прошле године значајно проширени капацитети вртића. И у прошлој васпитној години био је повећан број деце за 20%, ево и сада постоји потреба јер је повећан број захтева за упис деце, такође за 20 %. То је добро и радује нас што има ефекта изградња новог вртића. Још од проширења капацитета вртић има потребу за 13 нових радника, васпитача и помоћног особља. Сагласност за њихово запошљавање је тражена и тада. Стигла је сагласност Министарства за државну управу и локалну самоуправу, неопходна је и сагласност Министарства финансија и потом Владе Републике Србије. Локална самоуправа је издвојила неопходна средства у износу од 11 милиона динара, очекује се само неопходна сагласност за запошљавање реално недостајућег кадра.

Џајевић је истакао да је евидентно повећан број захтева за интервентно водоснабдевање, посебно са подручја Врачевића и Доњег Лајковца, што је последица дуготрајног сушног периода. Такође, и поред свих уложених напора и предузетих мера, евидентан је и повећан број захтева за надокнаду материјалне и нематеријалне штете нанете од стране паса луталица, на чијој мети су све чешће стада оваца.

Усвојено је и пар одлука везаних за спорт, одобрен је завршни извештај о реализацији посебног програма ПОФК “Железничар” Отворена забавна школа фудбала Лајковац 2019. и сходно томе о измени финансијског плана у оквиру дозвољених 10%.

Једна од важних одлука свакако је Трошковник за калцификацију обрадивог пољопривредног земљишта у општини Лајковац.

-То је нова мера аграрне политике, уведена ове године, за коју је одвојено 1,2 милиона динара. Меру ће спроводити ПССС Ваљево, они ће то реализовати, набавиће креч за смањење киселости земљишта, радиће потребне анализе земљишта и сходно резултатима одредиће и неопходне количине креча за калцификацију земљишта. Трошковник је усвојен и убрзо се креће са тим. Пољопривредници се већ јављају ресорном одељењу и ускоро ће бити организовано тродневно преузимање креча. Лајковачки пољопривредници су и до сада, али у сопственој режији радили на побољшању бонитета свог обрадивог земљишта, а сада то радимо системски, плански и први пут по основу Одлуке о буџету.