Немања Матић посетио ФК Железничар Лајковац

Користећи лигашку паузу због одржавања Светског првенства у фудбалу, легендарни српски фудбалер Немања Матић, сада члан италијанске Роме, борави у свом Убу. Заједно са председником општине Уб Дарком Глишићем, данас је посетио комшијски ФК Железничар из Лајковца, желећи да им пружи подршку на путу опоравка клуба са великом традицијом. Дочекали су их председник општине Лајковац Андрија Живковић, чланови управе клуба и тренери,  а поготово дечаци из Школе фудбала, која је ове године обновљена са надом да клуб првенствено сопственим снагама врати некадашњу славу. Подсећамо да клуб са историјом дугом 95 година сада игра Колубарско-мачванску зону, а својевремено је играо Другу лигу у СРЈ, касније био дугогодишњи стабилан српсколигаш.

Врло природан и непосредан, човек великог срца, био је потпуно на располагању одушевљеним дечацима Жељине фудбалске школе. Разговарао је са њима, фотографисао се групно и појединачно, давао аутограме, а најважније од свега – пренео им важне поруке о томе како постати успешан спортиста и човек. За најмлађе лајковачке фудбалере ово је био тренутак који ће дуго памтити, али и Немању вежу лепе успомене за овај стадион: пробну утакмицу за лазаревачку Колубару играо је баш у Лајковцу и то је прошло успешно.

Матић, некадашња звезда Бенфике, Челзија и Манчестер Јунајтеда, репрезентативац Србије,  показао је да је доста добро упознат са традицијом и репутацијом Железничара, тако да је констатовао да му је драго што се клуб поново организовао на прави начин.

„Драго ми је да сам поново на стадиону Железничара, после неких 15 година. Oсећам овде нову енергију, са Жељом да се Железничар врати тамо где му је и место. Сматрам да је првом тиму место минимум у Српској лиги Запад, тако да им желим да у наредним годинама стабилизују клуб, организују што боље Школу фудбала и да ће некога од ове дечице гледамо у репрезентацији Србије. Поручио сам им да, ако воле фудбал, вредно раде сваки дан, да никада не одустају, да слушају тренере и воле свој клуб. То је основ успеха. Таленат је неопходан да би се успело у спорту, али то је 10-20 одсто успеха, а све остало је жеља, глад за доказивањем и рад. Целу каријеру сам неком желео да докажем да сам добар фудбалер, а остало је долазило по себи. Волим омладинцима да кажем да никада не треба да јуре новац јер ће новац пратити каријеру ако буду добри у томе што раде.

Као што је познато, тренутно се бавим Јединством и Врелом и има желим да боље сарађујемо са Жељом из Лајковца јер смо комшије. Наравно, здрав ривалитет треба да постоји, али не и мржња, томе треба да учимо нашу децу. С обзиром на оно што сам видео мислим да Железничар има изузетан потенцијал, а такође сам увидео да људи из клуба имају велики ентузијазам.“

Непосредно пред почетак Светског првенства у Катару неизбежно је било питање о шансама наше репрезентације:

„Србија је направила велика успех пласманом на Светско првенство, били смо први у групи испред великог Португала. Сигуран сам да ће момци дати све од себе, и они и стручни штаб, цео колектив. Наше је да их бодримо и очекујемо најбоље, али не треба да правимо велики притисак јер имамо изузетно тешку групу, тако да би за мене и пролазак ове групе био историјски успех. Многе репрезентације се нису пласирале, тако да треба да уживамо и једва чекам да почне.“

Матић је рекао и да је задовољан дебитантским наступом Јединства у Првој лиги и да би био задовољан средином табеле на крају првенства, а онда размишљати о амбицијама за следећу сезону. За Врело Спорт каже да је клуб направио историјски успех освајањем првог места у Зони, у јесењем делу, мада сматра да постоје 3-4 екипе подједнаког квалитета и не би га изненадило да се ситуација промени у другом делу сезоне. „У фудбалу је све могуће, а ми ћемо се трудити да играмо поштено и увек на победу.“

Видно задовољан посетом великог играча српског и међународног фудбала, директор Школе фудбала Милош Ракић осврнуо се на тренутну ситуацију у раду са младим играчима:

– Има нас око 70 у Омладинској школи, која до пре четири месеца практично није постојала. Млађе категорије су се такмичиле у лиги коју организује ОФС Лазаревац: 2014. годиште је заузело прво место испред тимова попут Колубаре, Ушћа, Иванче из Аранђеловца и других,  а 2012. годиште је завршило на другом месту. Ради се добро, резултати се виде, тежимо да нас буде све више. Пар момака у кадетима истиче озбиљну кандидатуру за први тим. Имамо неких инфраструктурних проблема: у летњим месецима имамо проблем са заливањем терена, бунар би нам решио проблем, тражимо средства за то. Планирамо да следеће године регулишемо подлогу на помоћном терену, а највећа жеља целокупне управе и мене као директора Омладинске школе јесте терен са вештачком травом јер бисмо тиме решили све проблеме рада Омладинске школе. Тада, уз убско Јединство, у западној Србији нико неће имати боље услове од нас. Значи нам апсолутно подршка локалне самоуправе, присуство предедника који нам помаже на сваки начин и ми то знамо да ценимо. Добили смо термине у хали које ћемо сада користити када је лоше време.

Ракић каже да су деца одушевљена Немањином посетом и то ће им дати огроман подстрек за рад. „Сви знају ко је он, сликали су се с њим, мислим да ће ефекат бити добар, деци то пуно значи, зато смо Немању и замолили да дође. Трудимо се да организујемо догађаје на којима би деца могла да виде своје идоле, па смо тако ишли да гледамо утамицу Лиге нација између Србије и Шведске.“