Невреме направило проблеме у Лајковцу

Невреме направило проблеме у Лајковцу

Јако олујно невреме праћено обилним падавинама и градом које је протутњало подручјем лајковачке општине упослило је све субјекте деловања у систему заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

На барску пругу, 200 метара од надвожњака у правцу Београда, пало је дрво због чега је железнички саобраћај предвече био у краткотрајном прекиду, док га ватрогасци нису уклонили. Лајковачки ватрогасци имали су још четири техничке интервенције на терену. У више наврата било је и прекида у снабдевању електричном енергијом.

Највећи терет на отклањању последица невремена пао је на лајковачко комунално предузеће. И поред тога што је недавно очишћен запушио се канал Макиш код „Еуропрома“, па су екипе “Градске чистоће” брзом интервенцијом прочистиле канал.

Било је више случајева изливања кишне и фекалне канализације, поплављени су подруми пет стамбених зграда у центру Лајковца. Екипе комуналног предузећа, које су током поподнева и вечери испумпавале воду из подрума зграда и уклањале поломљене гране са јавних површина и даље су на терену, а за сутра је планирано прање и дезинфекција улица.

Невреме, које је отпочело потпуним замрачењем усред дана је за тили час направило прави хаос. Услед олује која је протутњала Лајковцем улице су биле поплављене, јер је било немогуће да кишна канализација благовремено апсорбује огромну наглу количину падавина. Вода се потом брзо повукла са улица, након чега је саобраћај нормализован.

Било је и краткотрајног града величине лешника до величине ораха, који је претио да уништи усеве. Јак олујни ветар померао је дрвеће и откидао читаве гране, а понегде је ломио и стабла. Било је и попадалих црепова са објеката, а по расположивим информацијама највише су страдали помоћни објекти старије и слабије грађе.

Невреме је на подручје Лајковца стигло два сата раније од најављеног, а за кратко време направило је праву пометњу и оставило бројне последице. У сваком случају, ватрогасци и комуналци брзо су реаговали и ублажили последице.