Новинар Милош Јевтић први добитник награде Удружења „Бели Повлен“ из Ваљева

Новинар и публициста Милош Јевтић први је добитник новоустановљене награде „Бели“ за укупно новинарско дело у афирмацији књижевности и културе. На Кнежевом пољу  на планини Повлен крај Ваљева, где је Бели радо долазио, у недељу је уручена ова награда и откривен споменик писцу Радовану Белом Марковићу, дело лајковачког уметника Милутина Ранковића. Организатор је било удружење „Бели Повлен“ из Ваљева, основано након смрти једног од најзначајнијих савремених српских писаца.

Свечаности на Кнежевом пољу су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник СПС-а Ивица Дачић, владика ваљевски Исихије, академик Матија Бећковић, некадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић, некадашњи председник Владе Србије Војислав Коштуница и бројни гости.

Скулптуру у лику Радована Белог Марковића, израђену у храстовом дрвету, са препознатљивим печатом Милутина Ранковића, открили су председник Србије Александар Вучић, ваљевски епископ Исихије и академик Матија Бећковић.

– Леп пиједестал је добио овај споменик, целу једну планину. И то опет српски, ваљевски, парадоксалну планину. Повлен чини више врхова, али су три најважнија: Мали, Средњи, Велики. И наравно, Мали је виши и од Средњег и од Великог. У том контексту вечите борбе крајности која често личи на камијевски апсурд, стварао је Радован Бели Марковић, дубоко укорењен у свом завичају и вери, истовремено духовит и продуховљен. Са огромном дозом козерске ноншаланције Радован Бели Марковић је на својим плећима носио терет сазнања о таленту којим га је судбина подарила и често у виц и духовиту опаску увијао кодиране поруке пуне високо аналитичке свести о времену и догађајима који су имали велики и глобални значај – између осталог рекао је председник Вучић.

Академик Матија Бећковић је рекао да на Кнежевом пољу откривамо споменик кнезу српских песника и краљу ћелијанског заумног језика Радовану Белом Марковићу,.

– А где би се поље кнеза Радована Белог Марковића забелело него на Белом Повлену изнад Белог Ваљева што се бели међу градовима као Бели анђео међу анђелима… Скулптор Милутин Ранковић нашао је Радована Белог Марковића у храсту, зачараног у храстовом језику, чим је отпутовао лајковачком пругом, није га вајао него свог пријатеља извео белом свету на видело… Онако како је описана бела боја описани су и Бели Марковић и Бели Повлен и Бело Ваљево. Зналци кажу да је то боја духовности, креативности и јасноће, да слави светлост, доброту и невиност, да подсећа на чистоћу љиљана и јагњета, да је то боја савршенства којем је тежио и посветио живот језички Бели Маг Радован Бели Марковић.

Писац др Зоран Живковић, председник жирија за доделу Награде “Бели”, чији је први добитник познати српски новинар Милош Јевтић, рекао је да је жири, који је донео једногласну одлуку, имао релативно лак посао.

– Ако постоји крај у Србији у којем осећање за језик и историју потекне са мајчиним млеком, онда је то заиста Ваљево. О томе сведоче многе значајне личности из света књижевности и културе. А наш лауреат управо потврђује ту изразиту језичку традицију – казао је Живковић и додао да је Јевтић добитник бројних награда и признања, али верује да ће му ова награда у родном крају значити много више. Живковић је подсетио на познату Јевтићеву радио емисију “Гост Другог програма” из које је и настала едиција “Одговори” и последња књига “Отворена поља Радована Белог Марковића”.

Донатор новчаног дела награде у износу од 120.000 динара било је лајковачко предузеће „Ива Аграр“, који је Јевтићу уручио власник Живорад Лазаревић. Лазаревић је био присутан и као председник ОК Железничар, чији је дугогодишњи почасни председник био Бели Марковић. Свечаности је присуствовао и аутор скулптуре Милутин Ранковић,  директорка Туристичке организације општине Лајковац Мира Табић и још неколико Лајковчана.

Милош Јевтић, иначе познаник и пријатеље Белог Марковића, којег смо последњих година виђали и у Лајковцу на његовим књижевним вечерима, захвалио се речима да му је драго због тога што је први носилац Награде “Бели”.

– Очекујем да ће они који буду наставили пут Радована Белог Марковића кроз Повлен и српску мисао и бити добитници ове награде, знати да је Радован Бели Марковић велико и значајно име нашег духа – казао је Јевтић.

Милош Јевтић је аутор дуговечне емисије “Гост Другог програма” Радио Београда и колекције “Одговори” коју чине више од 200 књига.

Новинар Милош Јевтић је рођен 30. септембра 1936. године у Горњој Буковици, крај Ваљева, у учитељској породици. Основну школу учио у Горњој Буковици и Врагочаници, гимназију у Каменици и Ваљеву, где је 1954. матурирао. Књижевност је дипломирао на Филозофском факултету у Београду.

Новинарством се почео бавити 1952. године у ваљевским листовима Напред, Реч омладине и Средњошколац. Касније је био секретар Културно-просветне заједнцие Београда и КПЗ Србије, да био у Радио Београду био запослен од 1974. до 2001. године, када је пензионисан.

Био је главни уредник Другог програма осам година, али је остао чувен по емисији „Гост Другог програма“ у којој је разговарао са више од 800 личности из света културе, уметности и науке Југославије и света, што преносили и многе новине и часописи. Крајем седамдесетих година прошлог века те разговоре почео је да објављује у књигама и тако је настала колекција „Одговори“ са преко 200 књига.

 Добитник је Октобарске награде града Београда, Вукове наград Србије, Златног беочуга, као и награде Радио-телевизије Београд и Удружења новинара Србије за животно дело.

 

Извор: Сајт Града Ваљева и Колубарске интернет новине

Фото: Град Ваљево