О ребалансу и вртићу

Најзначајније одлуке 76. седнице Општинског већа односиле су се на други ребаланс буџета и функционисање Предшколске установе „Лептирић“. По завршетку седнице, у редовном обраћању медијима, председник општине Андрија Живковић је резимирао усвојене одлуке:

-Другим ребалансом буџета за 2018. годину имаћемо умањење за неких 26 милиона динара, пре свега из Програма ренте, због мањег ископа угља на територији општине Лајковац. Тај недостатак биће покривен из класичног оквира буџета, тако да већина планираних инвестиција за ову годину неће трпети и наставиће се са свим планираним инвестицијама до краја године. Једино од чега смо одустали јесте клизалиште за ову годину, а ако буде потребе и ако буде новца, постоји могућност да клизалиште буде на зимском распусту, дакле почетком 2019. године. Све остале инвестиције које још нису реализоване остају у плану за ову годину тако да, ако временски услови дозволе и документација буде спремна, почећемо или уговорити у току ове календарске године. Ту пре свега мислим на сеоску кућу, коју ћемо финансирати из других извора у току године. Нећемо смањивати ни буџет за социјална давања, за породиље и студенте, иако је мањак 26 милиона динара, покрили смо остатак из неких других извора. Програм екологије остао је на истом нивоу, само је дошло до препакивања на појединим позицијама, јер је додато седам милиона динара за изградњу канализационе мреже од Словца ка Непричави.

Од неколико тачака везаних за рад Предшколске установе „Лептирић“ најзначајнији су Извештај о раду за 2017/18. годину и Годишњи план рада за 2018/19. годину.

-Након 34 године проширени су капацитети вртића и више нема листе чекања за најмлађе. Оно што посебно радује јесте да Лајковац добија нови објекат предшколске установе и ја се овим путем захваљујем и РБ “Колубара” и Министарству привреде, који су такође финансирали овај пројекат. Ми смо главни објекат вртића већ отворили и за неких десетак дана очекујемо и завршну четврту фазу на овом објекту – завршетак радова на пасарели дугој 142 метра и са завршетком те пасареле биће комплетиран цео објекат, када се очекује и званично свечано отварање. Такође, у склопу нове зграде предшколске установе имаћемо два нова модерна игралишта на површини од око хиљаду метара квадратних, такође сам плац вртића, основно двориште, проширено је за око 20 ари, тако да осим смештајних капацитета, проширен је и сам простор око вртића. Тиме ће наш вртић бити један од најлепших објеката, не само у Лајковцу, већ и у окружењу.