Oбележен почетак изградње Регионалне депоније “Каленић”

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је јуче, заједно са председницом Владе Аном Брнабић и председником општине Уб Дарком Глишићем, обележавању почетка радова на изградњи Регионалног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ у селу Каленић у општини Уб – највећег зеленог пројекта који се реализује у Србији. Свечаном почетку радова присуствовао је и председник општине Лајковац Андрија Живковић.

Обележавању почетка радова највећег еколошког пројекта у Србији присуствовали су и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Француске агенције за развој (АФД) Арно Дофен, директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матео Коланђели, као и градоначелници и председници општина свих 15 локалних самоуправа које су део овог значајног пројекта.

Вујовић је захвалила премијерки Брнабић што је препознала проблем неадекватног управљања отпадом и поставила га као приоритет Владе Србије.

„Сви смо уложили огроман напор како бисмо поставили чврсте темеље и кренули у системско решавање овог проблема и зато смо данас овде. Данас креће изградња највећег регионалног центра за управљање отпадом у Србији, где ће се на најсавременији начин третирати више од 260.000 тона отпада колико се годишње генерише на територији 15 градова и општина које ће гравитирати ка центру. Ово је највећи еколошки пројекат, који је уједно био и највећи изазов, али којим смо показали да 15 градова и општина функционише као једно, јер сви желе бољи квалитет живота за своје грађане“, рекла је Вујовић.

Министарка је навела да ће ка регионалном центру „Еко Тамнава“ гравитирати следеће локалне самоуправе: Уб, Ваљево, Осечина, Лајковац, Мионица, Љиг, Коцељева, Владимирци, Барајево, Лазаревац, Обреновац, Мали Зворник, Лозница, Крупањ и Љубовија – у којима живи више од пола милиона грађана.

Вујовић је истакла да изградња овог центра потврђује да држава жели да улаже у зелену инфраструктуру. Према њеним речима, ово је један од шест регионалних и рециклажних центара који ће се градити широм Србије, из кредитне линије партнера на пројекту АФД и ЕБРД.

Извор, Фото: Министарство заштите животне средине/Јована Рошул