Обележен Празник општине Лајковац

Данас је у великој сали Општине Лајковац одржана свечана академија поводом Празника општине – 16. септембра, на којој су уручена годишња јавна признања истакнутим појединцима и установама.

У области науке, иновација и проналазаштва Повеља општине Лајковац је додељена др Тијани Бојић, научном саветнику Института за нуклеарне науке Винча, међународно афирмисаном научнику пореклом из Лајковца.

У области медицине и бриге о здрављу Плакета је додељена Општој болници Ваљево, за изуетан допринос унапређењу и заштити здравља становништва колубарског краја. Награду је примила др Бранка Антић, директор Опште болнице Ваљево.

У области хуманости плакета је припала Нади Росић, медицинској сестри из Лајковца, на предлог 30 пацијената и суграђана.

У области образовања и васпитања дипломе и новчане награде у износу од 25.000 динара додељенe су средњошколцима ђацима генерације: Ани Јолачић из Степања – ђаку генерације Средње школе „17. септембар“ Лајковац, Ивани Милошевић из Пепељевца – ђаку генерације Ваљевске гимназије, Сањи Јеленић из Непричаве као ђаку генерације Техничке школе Ваљево и Александру Бајићу из Јабучја, ђаку генерације Железничке школе у Београду. Чак троје младих из Лајковца били су ђаци генерација школа ван свог места, међу њима и чувене Ваљевске гимназије, тако да је по томе 2022. изузетно успешна година за ученике из Лајковца.

Признања награђенима уручио је председник општине Лајковац Андрија Живковић. Обраћање присутнима започео је реченицом да нас „колективно памћење обавезује да гледајући у будућност не занемаримо оно што су тековине прошлости“ и наставио:

– Наша варош делила је судбину српске државе, како у мирним, тако и у немирним временима. Народ који је имао тако славну прошлост не може и не треба да пропадне. Зато сви ми животне поуке треба да тражимо у прошлости. Јер, будућност се огледа у прошлости и прошлост у будућности, а наше је време само тренутак у тренутку пролажења, а свака нова прослава Дана Лајковца, само је нова страница коју се трудимо да испунимо делима која остају да сведоче о преданом раду за просперитет овог места и свих њених житеља. Данас се сећамо ослобођења Лајковца од фашистичког завојевача и велике жртве коју су положили наши суграђани бранећи оно најлепше и најсветије што су имали, своје породице, своју земљу и своју слободу. Наш народ уме да каже како свако време има своје бреме. Наши преци су се борили за слободу, а ми се боримо за напредак и просперитет Лајковца, да сваки његов педаљ учинимо бољим и лепшим.

Посебан део говора Живковић је посветио заслужним појединцима и поговото почившем књижевнику радовану Белом Марковићу, једином добитнику повеље за животно дело општине Лајковац:

– Како људи чине једно место, ми имамо част да се поносимо својим суграђанима. Са задовољством помињемо заслужне појединце који својим радом и залагањем несебично помажу развоју своје заједницу. У нашим срцима носимо човека који се посебно истакао племенитошћу, изнедривши књижевно дело довољно велико да га сврста међу класике српске књижевности, а Лајковац прослави, како у књижевности, тако и на културној мапи Србије и света. Реч је о до сада једином носиоцу повеље за животно дело Општине Лајковац, нашем Књижевнику, покојном Радовану Белом Марковићу. Изградивши цео један књижевни свет од стварних и измишљених јунака, у ком симболично доминира Лајковачка пруга уског колосека, Радован је свој завичај учинио бесмртним смештајући га у оквире непролазног и трајног. Зато ће Општина Лајковац у календар својих свечаности, уписати Дане Радована Белог Марковића који ће се, почевши од ове године одржавати почетком месеца октобра, а главна свечаност на којој ће се додељивати награда за књижевност са именом Радована Белог Марковића, одржаће се на Књижевников рођендан 10. октобра. На овај начин желимо да покажемо да Општина Лајковац не заборавља своје великане, али исто тако жели да подстакне младе нараштаје, успешне и даровите појединце, да остану верни својим сновима и да марљивим радом истрају на путу успеха, који не треба да им буде циљ сам по себи. Јер, велики људи нису они који сами много вреде, већ они који чине да своју средину и друге људе учине вреднијим и лепшим.

У име награђених захвалила се др Тијана Бојић, истакавши да је јој је то част и привилегија, да су сви награђени показали изузетност у својим професијама и између осталог рекла:

– Квалитет кога имамо, који нам је неопходан, који је гориво развоја и успеха једног народа, мора бити подржан. Заједништво талентованих појединаца са својим народом и својом државом гарантује промену која нам је свима потребна: да изазова до успеха буде мање, а самих успеха што више. Професионални дуг ми налаже да овом приликом укажем на отежане околоности у којима се код нас реализује научна активност и иновативни искораци…Проценат буџетских издвајања за науку расте из године у годину, али недовољно динамично да би се пратиле потребе савремене науке.

Свечана академија је отворена националном химном и одломком из романа „Лајковачка пруга“ Белог Марковића: „Прошли су сви моји возови. Осуђен сам на усамљено умирање. Лајковачка штација точна је атреса моје душе и мог гроба. Влахови, воистину, посведневно тумарају, као пренути из дремежа, кроз пустопољине мојих сећања, кроз успомене моје, далеке и изгубљене, и кроз приказања из снова и лепог књижества, а неки се у месту захуктавају, очекујући прегледача кола и канонску визитацију до које неће доћи, почем је и сам прегледач књишка измишљотина, као и друго испод пера лајковачког мнимог литерате Р.Б. Марковића, али све ће то народ позлатити.“

У уметничком делу свечане академије учествовали су квартет „Мелодија“ из Лазаревца, глумац лазаревачког „Пулс театра“ Александар Карић и песникиња Зорица Мишић. Карић је извео одломак из монодраме „Е, не дам , бре“ посвећен Колубарској бици. Специјална гођња програма била је песникиња Зорица Мишић, чланица Матице српске и потпредседница Српсако-канадског удружења „Десанка Максимовић“ и „Српске националне академије у Торонту“, говорећи стихове из своје поеме „Зимзелени воз“. Водитељ програма била је Ангелина Лукић, глумица из Ваљева.

Академију је припремио Културни центар „Хаџи Рувим“ Лајковац. У част Празника општине вечерас у 19 часова у галерији Културног центра биће отворена изложба слика Невене Никодијевић, а од 20 сати одиграна бесплатна представа за грађанство „Др Буздован“, у којој играју Саша Јоксимовић, Јована Јеловац Цавнић и Пеђа Дамњановић.

Свечаности су присуствовали бројни представници јавних институција и суседних општина, међу њима и начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Као Празник општине обележава се дан када је 1908. године први воз прошао кроз Лајковац, али се кроз њега преламају и Дан железничара (15. септембар) и Дан ослобођења у Другом светском рату – 17. септембар 1944. године.