Обележено 180 година од оснивања школе у Јабучју

ОШ „Димитрије Туцовић“ у Јабучју, најстарија у ваљевском крају и једна од најстаријих у Србији,  обележила је 180 година постојања. Почеци просветарског рада у Јабучју везују се за име учитеља Милисава Пауновића, а Ваљевско начелство у извештају Попечитељству просвете из 1843. године спомиње државне школе у Боговађи, Степању (Бајевцу) и Јабучју.

Свечаности поводом јубилеја уприличеној у холу школе присуствовала је начелница подручне Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић, представници локалне самоуправе на челу са председником општине Андријом Живковићем, директори образовних установа, представници Савета родитеља, пензионисани радници школе и бројни гости.

Присутне је пригодним обраћањем поздравио директор школе Горан Милинчић, након чега је уручио Захвалнице за допринос развоју образовања у Јабучју: начелници Школске управе, председнику општине, директорима основне и средње школе, вртића, цркви у Јабучју и заслужним родитељима.

О школи која носи назив истакнутог борца за радничка права Димитрија Туцовића, који је 20. новембра 1914. године погинуо у Колубарској бици у 33. години живота, на свечаности су највише и најбоље рекли бивши и садашњи ученици школе. Водитељ програма била је наставница Бојана Симић Туфегџић, која је недавно докторирала на Филолошком факултету у Београду.

У приредбу поводом јубилеја ученици и наставници уложили су пуно труда, креативности и љубави. Заблистали су у пуном сјају подједнако ученици који су рецитовали, глумили, изводили музичке тачке и народне игре.  Свој допринос приредби дали су и ученици издвојеног одељења у Доњем крају Јабучја. Програм је био осмишљен тако да дочара историју школе кроз време, акценат је стављен на Димитрија Туцовића, Први светски рат и родољубље. Све је овенчано на крају садашњим сјајним резултатима ученика школе.

Историјат школе је исцрпно представила бивша ученица, потом и наставница школе у Јабучју Данијела Негић. Само речи хвале за рад школе у Јабучју упутила је са говорнице у свом обраћању присутнима л Школске управе др Зорица Јоцић, нагласивши да јој данас уручена захвалница посебно значи, јер је свој радни век отпочела управо у општини Лајковац.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић је такође похвалио рад школе у Јабучју и успехе њених ученика. Рекао је да је данас одистински посебно уживао у амбијенту школе и сјајној приредби, напомињући да при сваком доласку у школу у Јабучју примети нешто ново урађено.

Основна школа у Јабучју тренутно има 230 ученика распоређених у 17 одељења: 14 у матичној школи, два у Доњем Јабучју и једно у Скобаљу, као и 44 запослених. Основана далеке 1842. године, школа у Јабучју данас својом просветном делатношћу покрива простор села Јабучја, Скобаља, Малог Борка и дела Паљува.

 

Обележавање великог јубилеја настављено је и наредног дана организацијом вечери посвећене песнику Алекси Шантићу и гостовањем Мешовитог хора Културног центра „Хаџи Рувим“.

Захваљујући првенствено подршци локалне самоуправе и њеном односу према образовању, школа у Јабучју је нова и модерно опремљена, функционална, у потпуности прилагођена потребама данашње деце.