Одбојкашки клуб почео припреме за следећу сезону

Одбојкашки клуб Железничар, члан елитне Суперлиге Србије, стартовао је 1. августа с припремама за наредну сезону. Амбиције су увек највише – пре свега јуриш на шампионску титулу и трофеј националног купа, због чега су благовремено ангажована појачања и заокружен тим за такве домете.

Према плану, комплетне припреме ће бити одржане у Лајковцу, уз одигравање припремних утакмица. Као и прошле године, Железничар ће крајем септембра учествовати на међународном турниру ОК Нова КМБ Браник у Марибору, а почетком октобра организовати Меморијални турнир „Радован Бели Марковић“. Осим Суперлиге и Купа Србије, Жеља ће и ове сезоне учествовати у европском Купу ЦЕВ.

На почетку припрема обављена су тестирања физичког и кондиционог стања одбојкашица, као и евентуалних проблема са повредама. Спортски директор Ивана Лазаревић као врло важан корак истиче ангажовање кондиционог тренера Немање Јеремића, који има вишегодишње искуство у нашој репрезентацији и иностранству, као и физиотерапеута Марка Маринковића, имајући у виду проблеме с повредама у финишу последња два првенства. Желећи да то предупреди колико је год могуће, управа Жеље је довела два стручњака са међународним искуством, који би требало да буду важна карика у повратку Железничара на трон.

Шеф стручног штаба и даље је искусни Бранко Ковачевић, његов први сарадник је Владимир Живковић, у тиму је и дугогодишњи статистичар Лазар Табаковић.

Екипа није комплетна на старту припрема, пре свега због репрезентативних обавеза одбојкашица у различитим селекцијама, али и због повреда. Ксенија Томић и Јована Зеленовић, два значајна појачања, тренутно играју за јуниорску репрезентацију на Балканијади. За наредно такмичење њима ће се средином августа прикључити и стандардни либеро Стефана Пакић, која тренутно има проблема са зглобом. Вања Ивановић је на рехабилитацији после операције колена.

Млада Мина Станојевић је повредила зглоб на тренингу пред Светско првенство за кадеткиње у Осијеку, тако да не наступа за репрезентацију. Подсећамо да је Мина освојила златну медаљу на недавно одржаној кадетској Балканијади и проглашена за најбољег примача првенства. Најмлађи члан сениорског тима, Лајковчанка Адриана Костадиновић накнадно ће се прикључити припремама јер је за пионирску репрезентацију Србије одиграла Бaлканско и Европско првенство.

Лајковачки суперлигаш се овог лета појачао за коректора Малину Терел из САД (последњи клубови француски Сент Рафаел и грчки АЕК, 31 година), која је стигла у Лајковац пред почетак припрема, примача Ксенију Томић (Партизан, 19 година), деветнаестогодишњег коректора Јовану Зеленовић из шампионског тима Јединства из Старе Пазове, блокера Милену Копривицу (румунски Волунтари, 26 година), дизача Емилију Жакић (Инђија, Јединство и Спартак, 29 година) и средњег блокера Васју Филиповић (Нови Сад, Спартак, 21 година). Заједно са одбојкашицама које су већ у саставу: Стефаном Пакић, Вањом Ивановић, Љубицом Милојевић, Аном Стојановић, Тањом Станојевић, Мином Станојевић, Анастасијом Божић и Адријаном Костадиновић, јасно је да ће Железничар имати задовољавајући ростер, као и спој искуства и младости који може донети високе домете у домаћим и европским такмичењима.