Oдборници усвојили буџет за 2024. годину

Након констиутивне, на првој маратонској седници Скупштине општине Лајковац, са 26 тачака дневног реда и конструктивном дискусијом у којој је учествовала већина одборника, потврђени су мандати два нова одборника, образовани скупштински савети и комисије и усвојен читав низ важних одлука које прате усвајање буџета.

Активно учешће чланова парламента био је и први утисак председника општине Андрије Живковића, који је то истакао и у обраћању медијима по завршетку седнице:

„Као што сам рекао у свом обраћању захваљујем се свим учесницима прве седнице СО Лајковац у новом сазиву на конструктивној расправи и дијалогу. Скоро сви одборници су узели учешће у дискусији и мене радује један овакав дијалог. Сигуран сам да ћемо на такав начин у нардном периоду наћи најбоља решења и радити боље ствари за нашу локалну заједницу“.

Најзначајнија тачка било је усвајање Одлуке о буџету за 2024. годину, који износи импресивних милијарду и 319 милиона динара (1. 319.000.000 динара) и отвара могућност за бројне инвестиције и радове.

„Од 26 тачака дневног реда као најбитнија издваја се усвајање буџета за 2024. годину, који износи 1. 319.000.000 динара, од чега је милијарду новог новца. Осталих 319 милиона су пренете обавезе из 2023. и од споразума са Рударским басеном Колубара. Буџет је избалансиран између инвестиционог и социјалног. Имаћемо на располагању за инвестиције још 100 милиона нових средстава у јулу када буде био први ребаланс буџета. Тај новац из 2023. године не можемо да користимо док не буде усвојен завршни рачун, а то ће бити у јуну, тако да ћемо у другој половини године имати још више новца. Чули сте да 23 процента буџета одлази на инвестиције што је јако добро, јер буџети европских развијених земаља за инвестиције одвајају 30 посто. За комуналне делатности одвајамо 20 процената.

Веома ми је драго да настављамо континуирано улагање у образовање, тако да је један од приоритета да нам све три образовне установе функционишу квалитетно, да сви школски објекти буду у добром стању за шта смо издвојили 20 процената буџета, што је око 250-260 милиона динара. Драго ми је да смо буџет за пољопривреду повећали са 17 на 20 милиона динара, имамо далеко већи аграрни буџет него Уб или Љиг, који имају 3-4 милиона. Повећали смо буџет за спорт са 25 на 30 милиона динара. Повећваћемо их и наредних година, ако буде потребе.

Јако је битно да ћемо имати инфраструктурне радове у првој половини године: изградња улице Алексе Шантића, тротоара у улици Светог Саве, пута за гробље у Придворици, реконструкција спортских терена у школи „Миле Дубљевић“: кошаркашког, одбојкашког, фудбалског и мини пич терена, као и кошаркашког терена на стадиону ФК Железничар. Споменуо бих и изградња два бунара за техничку воду у Бајевцу, 10 милиона динара за реконструкцију локалних и некатегорисаних путева, изградњу Сеоске куће у Врачевићу, опремање сеоске куће у Пепељевцу.

Очекујем нови споразум са ЕПС-ом, односно РБ Колубара вредности 150-200 милиона, због ширења угљенокопа ка Скобаљу и измештању пута Радљево-Скобаљ дужине шест километара, као и премештања школе. Тај износ биће опредељен само за Јабучје, пре свега за путну инфраструктуру или (можда је рекао И, нисам сигуран) за изградњу сале или игралишта, како се договоримо са представницима у парламенту и локалном заједницом.

Јако је битно да смо буџетом обезбедили нормално функционисање свих установа и предузећа. Учествовали смо на неколико конкурса још почетком године, видећемо да ли ћемо проћи, ту имамо и наше учешће, као што је за: вештачки терен за фудбал, минибус за потребе грађана општине Лајковац, озелењавање простора око конака, партера у Јабучју… Одвојили смо 42 милиона динара за успостављање превоза, завршава се наредних дана, већ на следећој седници скупштине поново ће заживети јавни превоз на нашој територији.

Било је дискусије о раду затвореног базена, сви су свесни колико новца издвајамо за то, али је базен и културолошка ствар, по којој је Лајковац познат. Захваљујем и представницима опозиције који су похвално говорили о раду базена, било је и негативних коментара, наравно.

Још једном подвлачим да је данас била конструктивна расправа, да је било и правих предлога и питања, било је и политиканства – предлога и жеља који су допадљиви народу, а у пракси не могу да се реализују у догледно време или је то немогуће без помоћи државе. Надам се да ћемо у овом духу радити и у наредном периоду. Још једном свима честитам на лепој и конструктивној седници, каква одавно није виђена у нашем парламенту.“

Живковић је најавио да ће наредних дана бити усвојен План јавних набавки, тако да ће кренути расписивање набавки за радове првој половини године, а затим следи припрема за мартовску скупштину.

На данашњој седници усвојене су и Прве измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта за 2024. годину, Прве измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ за ову годину, Програм унапређења квалитета здравствене заштите, Прве измене и допуне Програма о финансирању трошкова вантелесне оплодње, а одборници су дали сагласност и на Локални акциони план за запошљавање општине Лајковац у 2024. Усвојени су извештаји о раду у 2023. години Култруног центра „Хаџи Рувим“, Установе за спорт и омладину и Туристичке организације општине Лајковац, као и други извештаји, одлуке и решења.

Два нова одборника су ушла у сазив скупштине због померања на листи: Милорад Брдарић из Пепељевца и Далибор Ђенисић из Села Лајковца из одборничке групе „Александар Вучић – Лајковац не сме да стане“.

Скоро све важније тачке биле су предмет дискусије великог броја одборника, па су известиоци често и више пута излазили за говорницу, као и председник општине.

Одборник Зоран Петровић са листе “Лајковац против насиља” , након што је своју прву дневницу са конститутивне седнице дао за ФК Пепељевац, одрекао се данас своје одборничке дневнице у корист ПВУ “Железничар” који бележи сјајне резултате.