Одличан буџет општине Лајковац у 2024. години

Данас је одржана друга седница новог сазива Општинског већа општине Лајковац,  са обимним и врло значајним дневним редом. У изјави за медије председник општине Андрија Живковић је рекао да ток седнице указује да ће бити занимљиво и скупштинско заседање, које ће бити одржано у уторак 13. фебруара.

„Од поменутих 20 тачака које су биле на дневном реду издвојила се најбитнија за свеукупно функционисање општине Лајковац у 2024. години, а то је разматрање Одлуке о буџету. По речима известиоца, могло се видети да је буџет општине Лајковац веома велики и ја се слажем да јесте у поређењу са другим општинама у Колубарском округу, чак и далеко већи. Укупан буџет је 1.319.000.000 динара, од тог износа око милијарду динара је нових пара. Остало су пренете обавезе из 2023. и новац који имамо по споразумима са ЕПС-ом, односно са РБ Колубара из неких претходних година. То је око 100 милиона и 220 милиона пренетих обавеза.

Сигурно је да све што радимо не бисмо могли да немамо овако велики буџет, који је повећан у односу на претходну годину, пре свега, због увећаних пореза на зараде. Разлог је такође и повећање плата у јавном сектору у износу од 10% као и повећање минималца од 17,8% који је ступио на снагу 1. јануара 2024. године. Велики део становништва општине Лајковац ради у државним институцијама, тако да је то, као и повећање минималца, утицало да порез на зараде буде већи. У 2024. планирано је да од пореза на зараде буџет општине Лајковац буде увећан за око 440 милиона динара, односно да скоро трећину буџета чине порези на зараде.

Такође је повећана и рента од стране ЕПС-а као основ за експлоатацију минералних сировина на територији општине Лајковац, па је планирано да за ову годину рента износи 370 милиона динара. Рудна рента и порез на зараде чине више од пола буџета општине Лајковац, око 800 милиона, што је још један доказ да општина Лајковац директно и индиректно зависи од ЕПС-а или РБ Колубара.“

Председник Живковић је детаљно говорио о планираним инвестицијама и инфраструктурним радовима. Изразио је задовољство одвојеним средствима за радове у првој половини године, и најавио да нас од јуна очекује усвајање завршног рачуна, када ће на располагању бити нових 100 милиона динара. Сви корисници буџета општине Лајковац, установе и предузећа добили су новац за нормално функционисање за целу календарску годину, а тих 100 милиона биће опредељени за инвестиције.

„У првим лепим данима, када температуре буду константно у плусу, започећемо радове на реконструкцији свих школских терена на простору ОШ „Миле Дубљевић“ и теренима којима газдује Спортска хала. Првенствено се мисли на два терена за кошарку, један на стадиону Железничара а други у оквиру поменуте школе, као и одбојкашки, терен за фудбал и мини пич терен. Асфалтну подлогу замениће модерна тартан подлога, тако да ће тај део Лајковца добити сасвим нови изглед, а наши најмлађи ће имати квалитетне услове за бављење спортом.

Од радова на путној инфраструктури посебну пажњу завређује чињеница да ћемо коначно урадити улицу Алексе Шантића у центру Лајковца, затим спојити улицу која води ка базену са улицом која иде поред конака, тј улице Светог Саве и стадиона ФК Железничар, где ће бити урађени обострани тротоари и спојени са тротоарима који воде ка базену у Лајковцу, па ће тако представљати целину која се тиче шеталишног дела наше општине. Такође смо одвојили новац за изградњу пута за гробље у Придворици. Од Министарства пољопривреде смо добили новац за изградњу мање деонице пута за Човку у Ћелијама дужине 250 метара, што ће бити урађено у првој половини године.

Издвојили смо новац за изградњу два бунара за делове Лајковца који има недостатак воде, а то су Доњи Лајковац и Бајевац, укупна вредност је око 4,5 милиона динара. Од значајнијих радова одвојили смо 5 милиона динара  за изградњу недостајуће инфраструктуре која се тиче Електродистрибуције, а везује се за канализацију ниског притиска која се тренутно ради у Јабучју, чији завршетак очекујемо наредних месеци. Да бисмо их пустили у рад подстанице ниског притиска морају бити повезане на струју, а како фали нисконапонска мрежа и прикључци на мерна места морали смо да одвојимо додатни новац. Такође смо одвојили и 10 милиона динара за уређење локалних и некатегорисаних путева у првој половини године, да не набрајам остале ставке, које су значајне, а мање вредности него поменуте. За изградњу ограде око дома у Ратковцу издвојено је 500 хиљада динара.

Чули сте, по речима известиоца, да ће бити настављено уређење пешачких стаза у нашој општини, што се односи на пројектовање пешачке стазе до Непричаве, тачније до водовода дужине од скоро километар. Када све то завршимо очекујемо да продужимо ту пешачку стазу која представља синоним за улазак у Лајковац. Одвојили смо 5 милиона динара за уређење платоа испред зграде општине јер је дрвеће посађено пре више од 20 година оштетило и подигло бехатон плоче, тако да мораћемо да исечемо то дрвеће и засадимо ново са дубљим корењем. Бехатон ћемо вратити у првобитно стање, поломљене плоче заменити новим, а део где бехатон недостаје спојићемо са улицом Војводе Мишића. Одвојили смо новац и за замену 100 квадрата гранитних плоча у улици Владике Николаја, мислим на део између продавнице „Трлић“ и кафића „Авангард где су плоче због проласка бројних аутомобила и доставних возила за све поменуте објекте видно оштећене. „

Живковић је говорио и о пројекту потписаном са Министарством грађевине у износу од 78 милиона динара, за изградњу путне инфраструктуре на територији Лајковца, као и о новом споразуму са ЕПС-ом:

– Не знам да ли ћемо пројекат са Министарством грађевина реализовати у овој години, а односи се на изградњу неколико улица и путева: улица Албанске споменице, Савковића брдо у Пепељевцу, пут за Петровиће у Бајевцу, који ће бити замењен неким другим путем који смо урадили у међувремену, као и изградњу паркинг простора на месту бивше Колоније. Ако нам министарство пребаци новац очекујем да ти радови крену у овој календарској години.

Такође је битно за Јабучје да ћемо у наредних неколико дана потписати нови споразум са ЕПС-ом или РБ Колубара због ширења копова у 2025.години. Због тога ће доћи до укидања пута Радљево-Скобаљ и на основу тога ћемо добити одређену суму новца која ће бити намењена само за Јабучје. По првим проценама биће то износ између 150 и 200 милиона динара, у склопу тога улази и вредност школе у Скобаљу која је процењена на 18 милиона динара. Видећемо шта ћемо радити од тога новца у договору са МЗ Јабучје: да ли је најнеопходнија фискултурна сала о којој се већ дуго прича, а наравно да ћемо радити на путној инфраструктури или локалној мрежи. Што се Јабучја тиче, очекују нас бројни радови, канализација која се полако приводи крају, као и враћање свих путева уништених приликом израде канализације у првобитно стање. Имаћемо и нови споразум са Колубаром и ЕПС-ом, тако да ће Јабучје имати засебан буџет за те радове, а све у договору са МЗ где је најпотребније новац уложити.

Повећали смо и буџет за спорт на 30 милиона, буџет за пољопривреду на 20 милиона, драго ми је да из године у годину та два буџета стално повећавамо, надам се да ћемо то чинити и у наредном периоду. Једино што не знам како ћемо решити здравствену заштиту, јер у последње време нисам баш задовољан како се примарна здравствена заштита одвија на територији Лајковца. Одвајамо одређену количину новца за то, да ли је довољно или није, али немамо других захтева од Дома здравља за повећање тог буџета, па се надам да ћемо у наредном периоду решити и то питање тако да примарна здравствена заштита буде на завидном нивоу.

Два корисника која узимају највећи део колача од буџета јесу ПУ Вртић Лептирић и наше комунално предузеће,  које заједно узимају око 300 милиона: вртић преко 130 милиона, као и Комунално. Рекао сам директорки да већ од јуна месеца морамо подићи економску цену вртића, која је иначе најнижа у Колубарском округу и износи 4.900 динaра, док је у окружењу око 6.000 динара. Та разлика општину Лајковац годишње кошта 15 милиона и гледаћемо да то уредимо, како би смо уштедели више новца за бројне инфраструктурне радове који нас очекују у будућности. Моја замисао је да већ од септембра или идуће календарске године скратимо радно време базена – да ради другу смену радним данима, а викендом цео дан и да видимо да ли да функционише од 15.октобра до 15.маја. Разлог је што нам базен ствара додатне буџетске трошкове,  видећемо колике су те уштеде. Увешћемо низ мера које неће бити драстичне и неће осетити грађани општине Лајковац, тачније биће од користи јер ће бити више новца за изградњу инфраструктуре, како за Лајковац тако и за села која се налазе на нашој територији.“

Андрија Живковић је најавио да два капитална пројекта, бушење нових бунара на изворишту Непричава и изградња обилазнице око Лајковца, не могу бити урађене из општинског буџета и да се за то очекује помоћ државе.