Одлично посећена изложба Друштва пчелара Лајковац

Традиционална годишња пчеларска изложба у организацији Друштва пчелара Лајковац одржана је шеснаести пут. На платоу испред Градске куће и на предавању окупила је бројне пчеларе и произвођаче пчеларске опреме, недвосмислено показујући да је пчеларство у експанзији. На платоу Градске куће биле су изложене све врсте меда и производа од меда, па и козметике на бази меда, саднице медоносног биља ( што ће по најави организатора постати део излагачке традиције), готово сва неопходна опрема за пчеларење, као и стручна литература.

Присутнима се у име организатора обратио председник лајковачког Друштва пчелара Предраг Ковачевић, који је поздравио све присутне и захвалио на изузетном одзиву и излагача и посетилаца.

Бираним речима традиционалну манифестацију отворио је председник општине Лајковац Андрија Живковић, истакавши и овом приликом да ће се локална самоуправа и даље трудити да помогне и омогући што више средстава из буџета општине у циљу интензивирања пчеларске производње на подручју лајковачке општине и с поносом констатовао: “Према броју регистрованих кошница  општина Лајковац је међу првима у Колубарском округу, што је податак за сваку похвалу и нама подстрек да што више улажемо у развој пчеларства.”

Процењује се да лајковачки пчелари имају преко три хиљаде кошница. Број кошница је у сталном расту, а повећавају се и површине под медоносним биљем. Све је више и пчелара, који свој хоби претварају у успешан бизнис.

Након свечаног отварања манифестације, уследио је културно-уметнички програм у сјајном извођењу Дечијег ансамбла лајковачког КЦ “Хаџи Рувим”. Штанд Туристичке организације, на коме је представљена туристичка понуда општине Лајковац, био је изузетно посећен, а походили су га гости из Пожеге, Крагујевца, Косјерића и оклоних општина.  

Друштво пчелара Лајковац обезбедило је за све чланове удружења по једну садницу медоносне биљке лаванда, а посетиоци изложбе имали су прилику да саднице купе по битно сниженим ценама.

Након Љубљане и других градова свој  приручник о пчеларству представио је лајковачки искусни пчелар Зоран Петровић, чија се породица пчеларством бави пола века, а он је сада и аутор јединственог приручника.

Ни овога пута није изостало стручно предавање за пчеларе, које су у сали Градске куће одржали Мира Мићовић, ветеринарски инспектор у пензији, на тему: “Прописи у пчеларству” и Ђоко Зечевић, на тему: ” Пчелињи развој и припрема пчелињих заједница за главну пашу”. Предавању је с великим занимањем присуствовао велики број пчелара.

Пчеларска изложба у Лајковцу коначно се након пандемије вратила у свој редован термин одржавања, време је одлично послужило, све замисли организатора су реализоване, укључујући и дружење учесника након манифестације. Регионална пчеларска изложба која се одржава у Лајковцу има свој значај у окружењу и место у календару важнијих пчеларских манифестација, редовно је окупљала све веће произвођаче пчелињих производа и пчеларске опреме и позиционирала лајковачке пчеларе на пчеларску мапу Србије.

Организатор пчеларске манифестације било је Друштво пчелара Лајковац, уз подршку Општине Лајковац, Културног центра „Хаџи Рувим“ и Туристичке организације Лајковца.