Одлуке шесте седнице Општинског већа

Шеста седница Општинског већа имала је невелики дневни ред, али су поједине тачке битне како би у што краћем времену била одржана нова седница Скупштине опшине, као и због усвајања Програма пољопривреде за 2024.годину и мера социјалне категорије.

У изјави за медије после седнице председник општине Андрија Живковић образложио је објективне разлоге због којих су смањена средства локалног Програма подршке за спровођење вантелесне оплодње:

„Последњих неколико година све више имамо помоћ од Владе Републике Србије, тако да је интересовање за одређене мере локалних самоуправа далеко мање него у прошлости. У прилог томе говори и Програм подршке за спровођење вантелесне оплодње коју општина Лајковац већ дужи низ година спроводи, а за коју је интересовање знатно мање него раније. Разлог је што је држава прошле године повећала старосну границу оних који могу да конкуришу за вантелесну оплодњу, па на локалу имамо мање корисника. Прошле године је одвојено четири милиона динара из буџета, а потрошено је само два; имали смо три захтева за вантелесну оплодњу, на жалост један није био успешан. Ове године смо одвојили два милиона динара, видећемо да ли ћемо то потрошити. Новац за вантелесну оплодњу одвајамо према захтевима из претходних година, а како ствари стоје у годинама које долазе све више људи ће конкурисати код државе. Колико год захтева буде било општина Лајковац ће програм финансирати и од тога нећемо одустајати“, закључио је председник општине.

Живковић је прокоментарисао и формирање новог састава Савета за безбедност у саобраћају, у којем је дошло до промена због престанка функција појединцима и у који су укључени људи из образовног система.

„Овог пута у савету ће бити директорка ПУ Вртић Лептирић Мила Митровић, директорка основне школе Биљана Жујовић, Мира Табић, дипломирани саобраћајни инжењер Предраг Мирковић и ја као председник савета. До ове године од свих казни које се пишу на територији општине Лајковац 30% смо одвајали у буџет општине, а од ове календарске године, сав прикупљени новац иде Републици тј. Агенцији за безбедност у саобраћају, која касније опредељује новац локалним самоуправама. Ове године, на наше задовољство, за разлику од осталих општина у окружењу добили смо далеко више новца од агенције, која постоји у склопу Министарства унутрашњих послова, 11 милиона динара. Конкурисаћемо са одређеним пројектима у складу са прописима и нормама које нам пропише Агенција за безбедност у саобраћају.“

Општина Лајковац последњих неколико година континуирано повећава буџет за за пољопривреду и спорт.

“Ове године је буџет за спорт повећан за пет милиона и износиће 30 милиона динара. Сви спортски клубови који постоје на територији општине Лајковац конкурисали су и свима је одређена новчана накнада. У суштини, сви су задовољни јер су добили више новца него претходних година. Два највећа и најуспешнија спортска колектива добили су највише новца – то су Одбојкашки клуб Железничар и ФК Железничар, који су добили по шест милиона динара. У наредним годинама покушаћемо да континуирано улажемо у спортску инфраструктуру, како у Лајковцу, тако и на ширем подручју општине.

Такође је битно напоменути да смо и ове године, као и претходних, повећали буџет за пољопривреду, тако да износи 20 милиона динара. Ако буде потребе, у наредном периоду видећемо да тај износ повећамо за неколико милиона. Драго ми је да програм пољопривреде доноси Савет за пољопривреду, лично мислим да је врло компетентан јер су скоро сви чланови, а укупно их има пет, истакнути  пољопривредници са наше територије. Донели су праве мере које ће бити од користи свим пољопривредним произвођачима. Већи део мера исти је као и претходних година, али имамо и неколико нових. Ако буде потребе, за одређене мере одвојићемо ребалансом новац како бисмо задовољили крајње кориснике.“

Чим од ресорног министарства буде добијена сагласност на Програм пољопривреде биће заказана нова седница Скупштине општине Лајковац, највероватније пред крај априла, а затим у јуну следи редовна скупштина са првим ребалансом буџета за 2024.годину.