Одржан годишњи концерт флоклора КЦ „Хаџи Рувим“

Културни центар “Хаџи Рувим” Лајковац је традиционалним годишњим концертом фолклора својим суграђанима приредио вече за памћење. Уз то, организатор је послао поруку и да је Лајковац поново варош фолклора.  Kонцерт je био  меморијалног карактера, у знак сећања на Михаила Мику Петровића (1957–2021), вишедеценијског кореографa лајковачког Фолклорног ансамбла. Фолклорни ансамбл “Хаџи Рувим” Лајковац је управо под руководством Михаила Петровића и његових сарадника успешно деценијама представљао Културни центар и Општину Лајковац у земљи и иностранству, пласирајући га међу десет најбољих у држави. Постхумно, Културни центар “Хаџи Рувим” је на концерту уручио Плакету Мики Петровићу, коју је примила његова супруга Славица.

У препуној сали присутнима се у име организатора бираним и емотивним речима обратила Снежана Радојевић. Подсетивши да је у овој средини Мика друго име за фолклор, узор у начину живота и рада, Снежана Радојевић је нагласила да је Фолклорни ансамбл Културног центра у потпуности на висини задатка, чиме се одужује Мики на очувању народне традиције и културе.  Ветеран фолклора, Микин ученик и пријатељ, Снежана Јазаревић Зрнзевић је такође надахнуто говорила о Мики Петровићу, назвавши га витезом фолклора и добре енергије, чуваром фолклора, фруле и опанака.

На годишњем концерту су наступиле су све селекције лајковачког фолклора, а својеврсно изненађење био је наступ изузетно бројног дечијег ансамбла, који најављује повратак и експанзију најмлађих у свет фолклора. Гост концерта био је први ансамбл КУД “Димитрије Туцовић” Лазаревац. Осим бројне публике, видно задовољан био је и директор Културног центра Милутин Ранковић:

– Када сам дошао у Културни центар прошле године у ово време самоуверено сам  изјавио да ће Лајковац бити поново град фолклора и да желим да као некад видим препуну салу и то се догодило. Сва места у сали била су попуњена, а још толико људи је стајало и пратило изузетно квалитетан годишњи концерт Фолклорног ансамбла Културног центра “Хаџи Рувим”, који је уједно био посвећен сећању на преминулог кореографа овог ансамбла Михаила Мику Петровића. Посебно ме радује што, уз одличан први ансамбл и млађи ансамбл, имамо и 40 најмлађих полазника који желе да науче фолклорну вештину, па се чинило да је бина премала за толики број младих талената. Ветерани су такође измамили буран аплауз публике, у којој је било и оних чланова ансамбла који 15 година нису долазили у Културни центар. Било је и оних који су припадали генерацији са којом сам се стицајем околности растао пре 18 година, а која је Културном центру “Хаџи Рувим” донела титулу шампиона Колубарског округа и пласман међу десет најбољих ансамбала Србије са покрајинама. Њима се посебно захваљујем за све оне године љубави и посвећености лајковачком Културном центру, а свим сарадницима се захваљујем што су ми помогли да фолклор у Лајковцу доживи своју ренесансу.