Одржана 104. седница Општинског већа

Одржана је 104. седница Општинског већа Лајковац са обимним дневним редом, мада се већина тачака односила на верификацију ранијих одлука. Као најзначајније одлуке ове седнице председник општине Адрија Живковић издвојио је наставак услуге „Помоћ у кући“, Друге измене Програма који се финансира од казни за саобраћајне прекршаје и Трошковник предстојеће 38. Изложбе приплодних говеда сименталске расе Колубара 2019. која се одржава у петак 27. септембра
-Сигурно једна од најзначајнијих одлука јесте пружање услуге „Помоћ у кући“ одраслим и старијим особама, која се већ две године успешно реализује на територији општина Мионица, Љиг и Лајковац, са Центром “Солидарност” у Љигу. Оно што је битно јесте да ће ова услуга бити настављена до краја 2020. године. Једини проблем јесте што је у току измена закона по коме центри за социјални рад неће моћи у будућности да реализују овај пројекат, па ћемо у уговору унети ставку да ће, док закон не ступи на снагу, Центар моћи несметано да реализује овај пројекат. Тако да се надамо да ћемо моћи овај важан пројекат несметано да реализујемо на територији општине Лајковац. Пројекат услуге „Помоћ у кући“ има посебан одјек код старијег становништва, тако да не видим разлог да ћемо престати са пружањем ове врсте помоћи. Ако и дође до тога да се пружање ове врсте помоћи старијим и одраслим особама измести из центара који то данас обављају, сигурно да ћемо наћи модел како то наставити у будућности.
Председник Живковић је истакао и Другу измену Програма који се финансира од казни за саобраћајне прекршаје:
-Део новца определили смо за изградњу нових аутобуских стајалишта на територији лајковачке општине, као и за поправку шахти које се већим делом налазе у главној улици. Тај посао ће највероватније бити поверен нашој “Градској чистоћи”, ако они буду могли да изведу те радове, ако не онда ћемо морати у сарадњи са „Путевима Србије“ да нађемо решење, како бисмо санирали шахте које већ два месеца тако стоје у главној улици у Лајковцу. Оно што је најбитније јесте да није толико до општине Лајковац, већ посао даље обавља комунално предузеће, они немају капацитет да то одраде, тако да ћемо највероватније чекати помоћ „Путева Србије“.
Живковић је истакао да ће изложба приплодних говеда сименталске расе, 38. по реду, бити значајан догађај за Лајковац и за Колубарски округ, као и за све пољопривреднике – посебно сточаре из овог дела Србије. Оно што је јако битно, ове године биће знатно више учесника из Лајковца. О изложби сименталаца детаљније је говорио начелник Општинске управе Живорад Бојичић:
-Генерално, ове године ће на изложбу бити изведен тек нешто, готово занемарљиво мањи број грла. Од 127 грла стручна комисија Центра за пољопривреду је за изложбу одабрала 106. У питању су 32 домаћина , од којих је десет домаћина са подручја лајковачке општине и који ће извести укупно преко 40 грла , што у односу на укупан број грла износи 46%. То је један значајан помак. Добар разлог за то су и субвенције које су биле заступљене и у буџету општине Лајковац и у буџету Републике Србије, тако да је све то резултирало повећаним бројем квалитетних сточара. На изложби ће ове године бити подељене повећане награде, све награде повећане су у просеку за две до пет хиљада динара. Трошкови за изведена грла, која ће добити сваки излагач су по пет хиљада динара по изведеном грлу. Укупан фонд који је општина обезбедила за трошкове који су везани за саму изложбу је негде око 1,3 милиона динара, са ПДВ – ом.Центар за пољопривреду је уз помоћ донатора, спонзора и из својих личних средстава обезбедио преостала средства, тако да очекујемо да ће и ова изложба бити на нивоу осталих изложби које су већ раније организоване у Лајковцу, ако не и боља.
На Републичку изложбу у Крушевцу ићи ће најбоља грла из Лајковца.Очекује се, према процени стручњака, да ће од четири грла ваљевске Средње Пољопривредне школе најмање два ићи на Републичку изложбу у Крушевцу, која ће бити одржана почетком октобра.
-И на овој изложби има нових младих излагача. Занимљивост ове изложбе је и да је међу излагачима и један Ром, Димитријевић из Наномира. Димитријевићи су годинама уназад били ангажовани код најбољих сточара у Мушићу и Наномиру, па су потом почели и сами да се баве сточарством.Занимљиво је и да су три јунице Димитријевића набављене од угледног пољопривредника Тришића из Врачевића.Мере које су локална самоуправа и држава предузеле су уродиле плодом и ретултирале тиме да ће ове године међу излагачима бити десет домаћина са подручја лајковачке општине. И на већим изложбама у ранијим временима, када је изложба имала светски карактер, било је свега десетак грла са подручја лајковачке општине. Били су то сточари попут Милоша Јањића, Милована Стефановића, Леке Милића….Међу учесницима на овој изложби биће и млади сточари са подручја наше општине, који су почетком месеца били у Аустрији и тамо имали сјајну прилику да виде како се то ради у Европи. Млади су на том путовању испољили велико интересовање да стекну нова знања и искуства, имали су прилику да виде и какав је тамо однос најмлађих према кравама, како их се не плаше и како воде рачуна о њиховој хигијени и исхрани.
И овога пута планиран је пригодан културно – уметнички програм, организација је поверена Туристичкој организацији на челу са Милутином Ранковићем, који је и сам члан Организационог одбора изложбе. Биће заступљен народни мелос, како је и примерено. Велики број награда биће подељен најуспешнијим сточарима на предстојећој изложби, а наставља се и традиција награђивања најмлађих, односно потомака излагача. Биће награђено фигурицама крава 35 деце и унучади сточара, од чега 18 девојчица.