Одржана 23. седница Скупштине општине Лајковац

Данас је одржано 23. заседање Скупштине општине Лајковац, са којег издвајамо да је усвојен Извештај о шестомесечном извршењу буџета општине Лајковац, прихваћене одлуке о додели годишњих награда општине Лајковац и да Градска библиотека убудуће носи назив Библиотека „Радован Бели Марковић“, а дата је и сагласност на Ценовник услуга Установе за спорт и омладину Лајковац.

На почетку седнице председник општине Андрија Живковић је упутио извињење грађанима Лајковца због тога што нису имали воду 1. и 4. септембра и објаснио због чега се то десило:

„Ових дана су разне приче кружиле, како по друштвеним мрежама тако и по варошици, али јавност Лајковца треба да зна да рестрикције воде у петак и јуче немају никакве везе са ЈКП Лазаревац и водоводом којим они газдују, односно са односима између Лајковца и Лазаревца. За сада су ти односи добри и све обавезе које имамо према њима редовно плаћамо, тако да нема ни рестрикција од стране Лазаревца. Био је у питању виши државни интерес оба дана када смо имали рестрикцију: измештање цевовода фи-500 и изградња новог цевовода од стране кинеске компаније Шандонг која гради брзу саобраћајницу од петље у Непричави до Иверка у Ваљеву. Можда је грешка што су ти радови били баш 1.септембра, када је први дан школе, па деца нису имала воду (поготово мислим на прваке). То је нешто што нас је неминовно чекало, морало је да се уради, али су се десиле и непредвиђене околности. Јуче су ти радови требали да буду завршени око 11 сати, али после пуштања цевовода у рад, због великог притиска, дошло је до пуцања цевовода, нису анкерисани ровови који су се обрушили на цевовод, тако да је морало све изнова. Радови су завршени око пет сати поподне када је вода и пуштена, али док се напунио цевовод, бунари и систем, вода је у Лајковац стигла око 10 часова увече. У договору смо са људима из лазаревачког комуналног, па тако Лазаревац није имао воду синоћ од 10 до 5 часова ујутро, како би Лајковац имао нормално водоснабдевање. Очекује нас можда још један дан без воде због измештања далековода у близини водовода у Непричави, када ће доћи до прекида у напајању струјом, тако да ни водовод неће радити. Јутрос, пре скупштине, био сам са замеником и људима из Шандонга и договорили смо се да те радове одложимо, јер је превише да у тако кратком временском интервалу људи дуже немају воду. Струка ће дати своју реч, односно да ли ти радови могу да се изводе у вечерњим сатима, како би људи преко дана имали воду. О томе ћемо бити благовремено обавештени. Упућујем лично извињење грађанима општине Лајковац и молим за разумевање што су били без воде, напомињем да нису у питању односи са лазаревачким комуналним предузећем, већ радови кинеског извођача на дуплим тракама тј. његовог подизвођача.“

Остварење планираних прихода и примања буџета за период 1. јануар – 30. јун 2023. године износи 51,26 посто, док је извршење расхода и издатака у истом периоду 38,06 посто. Реализацију буџета у првој половини године у изјави за медије након седнице прокоментарисао је председник општине Андрија Живковић:

„Уобичајено је да реализација у првом делу године буде доста слабија него у другој половини године. По речима известиоца, у проценатима је извршење на нивоу претходних година, чак за нијансу боље – извршење инвестиција је 38%, што је доста солидно за први део године. Када се већи део набавки распише и део радова уради, у другом делу године ће бити знатно већа реализација, што је и пракса последњих неколико година. Прилично сам задовољан реализацијом у првих шест месеци, а до краја године очекујем да ти проценти буду више него дуплирани, како би на крају године износили преко 80%.“

Одборници су прихватили предлоге за доделу награда и јавних признања општине Лајковац, који ће бити уручени на свечаности поводом Дана општине. Предлоге је образложила Мила Лончар Митровић, председник комисије, која је рекла да су стигла три предлога и сви су прихваћени.

На предлог групе грађана, у области спорта награда ће припасти каратисткињи „Железничара“ Анђели Цветковић, која са Дауновим синдромом осваја награде на државним првенствима и турнирима.  Као додатни вид општинске подршке Анђели ће бити додељен комплетни новчани фонд за награде од 100.000 динара. У области стваралаштва и постигнућа ученика и студената награду ће добити Стефан Грујичић, за постигнуте резултате на међународним такмичењима и у редовном школовању. Предлагач је Љиља Грујичић. У области друштвеног ангажовања од изузетног значаја за најширу друштвену заједницу, а на предлог председника општине Андрије Живковића, награда и јавно признање биће уручени Милошу Симићу.

„Имали смо неколико тачака које се тичу Дана општине Лајковац, који ће бити обележен 17.септембра. И ове године то ће бити ван зграде општине, на простору конака Радића и  Брене Михаиловић, који ће свечано бити отворени тога дана. Тада ће оба конака бити предата на управљање нашој Градској библиотеци, која је на данашњој седници променила назив и носиће име нашег познатог преминулог књижевника Радована Белог Марковића, а један од конака ће бити посвећен прослављеном књижевнику. Оно што смо обећали пре годину дана то сада спроводимо у дело и сигуран сам да Лајковац добија нову, лепу локацију за културне садржаје. Следи доста посла око тога, првенствено мислим на партерно уређење, јер читав простор око два конака заузима хектар, што је импозантна површина за објекат оваквог типа. Ипак се надам да ћемо све то завршити до идућег лета и да ће се сва културна дешавања у Лајковцу у летњем периоду одвијати у том простору.“

На данашњем заседању донета је одлука да Градска библиотека Лајковац, после дуже процедуре, добије име познатог српског и лајковачког књижевника Радована Белог Марковића. В.д. директора Снежана Шкорић известила је да је процедура потрајала због промене Закона о култури и уписа у Агенцију за привредне регистре. Због промене имена данас су донете и одлуке о изменама и допунама оснивачког акта и Статута библиотеке, која ће се убудуће звати Библиотека „Радован Бели Марковић“.

На седници је усвојен Ценовник услуга Установе за спорт и омладину Лајковац, у складу са тим и Прве измене и допуне Програма рада ове установе у 2023. години. Председник Живковић је прокоментарисао и ове одлуке, по којима ће почети наплата термина у објектима којима газдује Установа за спорт и омладину:

„По налогу државне ревизије сви термини на спортским теренима којима газдује Установа за спорт и омладину Лајковац, мислим на спортску халу, мини пич терен, тениски терен, фудбалске стадионе Железничара и Задругара, од сада ће морати да се наплаћују. То није хир општине, нити руководства спортске установе, већ је наложено од стране Државне ревизорске институције. Трудили смо се да накнаде буду симболичне: на пример сат времена коришћења спортске хале биће 400 динара, коришћење тениских терена сат времена износиће 200 динара итд. То нису високе цене и не би требало да представљају велики издатак за људе који користе наведене терене. Гледаћемо да пензионери, студенти и бесплатне школице имају неке бенефите у наредном периоду.“

Усвојен је и Квартални извештај о мерењу и верификацији остварене уштеде на уличној расвети за период фебруар-април 2023. године, о чему је известио заменик председника општине Обрад Милутиновић. На основу прве пројекције првог квартала потрошено је око 1,4 милиона киловатчасова, што је скоро три пута мање у односу на потрошњу ранијих година. Та бројка ће још бити смањена у наредном периоду, јер је било око 1300 нелегалних прикључака на јавној расвети, од којих је већина скинута.

Прихваћено је Решење о образовању Комисије за спровођење поступка давања пољопривредног земљишта у државној својини у закуп на територији општине Лајковац, у саставу: Обрад Милутиновић, председник, и чланови дипломирани правници Јована Костић и Јована Павловић, економиста Душица Вујичић и дипл. правник Марко Милетић.

Одборници су се сложили да накнада за рад у управним и надзорним одборима Установе за спорт и омладину и Туристичке организације општине Лајковац износи 4.000 динара по седници.