Одржана 41. седница Општинског већа, започети планирани радови

На дневном реду 41. седнице Општинског већа општине Лајковац већина од близу 20 тачака односила се на верификацију одлука усвојених на недавном заседању локалног парламента.

У свом редовном обраћању медијима непосредно по завршетку седнице, председник општине Андрија Живковић издвојио је управо спроведени Конкурс за обнову и одржавање верских објеката по коме су цркви у Латковићу додељена средства за обнову парохијског дома, као и одлуку о покретању поступка јавних набавки за партерно уређење центра Јабучја.

Одговарајући на новинарска питања, председник Живковић је рекао да ће увођење грејања у школи у Доњем Лајковцу бити спремно до почетка грејне сезоне, као и да овим чином више не постоји ниједна учионица на подручју лајковачке општине у којој се ложи пећ, подсетивши овом приликом на максимална улагања локалне самоуправе управо у област образовања.

Поред тога, председник Живковић се осврнуо и на бројне актуелне радове на уређењу комуналне инфраструктуре и активна градилишта у општини Лајковац:  

“Завршен је конкурс за обнову и одржавање верских објеката на нашој територији, за које општина Лајковац већ дуже време одваја значајна средства, а за идућу годину ћемо видети, вероватно ће бити смањена. Договорили смо се пре пет година да сваке године урадимо понешто значајније и по један верски објекат од тог буџета, па је новац у износу од три милиона динара према одлуци комисије припао цркви у Латковићу за обнову парохијског дома, тако да ћемо тиме заокружити причу о значајним средствима уложеним у обнову верских објеката на територији лајковачке општине.

У духу садашњих радова који се одвијају код нас, а има их доста, на Општинском већу смо донели одлуку о финансирању тј. покретању поступка јавних набавки на две године које се односи на изградњу партерног уређења у центру Јабучја (Дом у Јабучју, Пошта и Дом здравља), као и свих објеката који се ту налазе. Набавку ћемо расписати у следећих пар дана, па ако време послужи радови ће кренути крајем октобра. Вредност тих радова је 35 милиона динара са ПДВ-ом.  Јабучје заслужује да већ одавно има уређен центар, јер је највећа месна заједница у нашој општини, што не умањује значај осталих месних заједница које треба равномерно да се развијају. Радићемо значајне ствари и за остале сеоске средине уколико нам буџет буде дозволио, а оно што очекујемо наредне године то је наставак радова на изградњи водоводне мреже за цело Јабучје које ће финансирати РБ Колубара. Предали смо им план јер имамо 35 милиона динара, очекујемо да се уради и остатак водоводне мреже у Јабучју, мислим на делове Горњег Краја и Виша. Такође треба урадити и секундарне водове у Доњем крају тако да се надам да ће Јабучје ускоро имати решену примарну водоводну и канализациону мрежу, уређен центар као што сам већ рекао а самим тим и добре услове за живот у данашње време. То је уједно и најзначајнија тачка овог већа, док су све остале већ биле на претходној скупштини и већ су познате. „

У сусрет другом ребалансу буџету, актуелним и извесним радовима, наглашавајући да је све планирано за ову годину углавном и започето, председник Живковић је рекао:

“Полако спремамо други ребаланс буџета, који ће бити крајем октобра готов и не очекујем нови велики новац овим ребалансом, због нових поскупљења првенствено електричне енергије. Имамо уштеде на одређеним радовима, али не очекујем веће радове након тог ребаланса, јер све што смо планирали за ову годину углавном је већ започето да се ради, остају само партерна уређења у Јабучју. У току су радови на изградњи тротоара у селу Лајковцу, као и уређење партерног конака Брене Михајловић.

Ближи се и крај завршетка сеоске куће у Пепељевцу, ако буде средстава следеће године сличан такав објекат требало би да радимо у МЗ Врачевић. Данас почиње изградња школског игралишта у МЗ Боговађа, које заједнички финансирају Комесеријат за Избеглице и општина Лајковац са по 1,6 милиона динара, а пре пар дана је почела изградња паркинга испред зграде силоса у центру Лајковца, што ће дати сасвим нови изглед општини,  као и партерно уређење конака.”

Локална самоуправа има план и за објекат силоса у центру Лајковца:

 “Наш план је да, ако буде заинтересовани инвеститор који би зграду силоса која се налази у близини аутобуске станице купио, реновирао и претворио у нови објекат који ће бити леп и у употреби, а не као сада да даје ружну слику самом центру Лајковца”, рекао је председник Живковић.

Подстакнут новинарским питањем о радовима у школи у Доњем Лајковцу, председник Живковић је овом приликом подсетио и на укупна улагања општине Лајковац у образовање, посебно истичући да ће након завршеног реновирања и уградње нове столарије Издвојено одељење основне школе “Миле Дубљевић” у Доњем Лајковцу добити и централно грејање до почетка грејне сезоне:

“Познато је да не обраћам пажњу на друштвене мреже и минорне странке које износе неистине о општини Лајковац, да се не улаже у образовање што је потпуна лаж. Сви знају да је општина Лајковац у последњих 5-6 година преко 500 милиона динара уложила у предшколску установу, основне и средњу школу. Подсећања ради, последњих 7-8 година обновљено је и отворено неколико школских објеката, од школе у Ратковцу, преко ОШ Димитрије Туцовић у Јабучју. 2016.године урађена је и прва реконструкција од оснивања ОШ Миле Дубљевић у Лајковцу, где је школа проширена и урађен нови кровни покривач и фасада. Пре три године отворен је нови објекат вртића, пре две године потпуно смо реконструисали две школе: Средњу школу “17. Септембар” и школу у Бајевцу. Оно на шта сам посебно поносан јесте да данас ни једна школа у Лајковцу, а имамо их укупно три централне: Средњу школу “17. Септембар”, ОШ  “Миле Дубљевић” у Лајковцу, ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју, као и осам подручних одељења, плус једно подручно одељење у Јабучју, а ни једна од тих школа више нема грајање на пећи, већ је свугде урађено централно грејање, уграђена нова столарија – што се тренутно ради и у Доњем Лајковцу, где на нашу радост ове године имамо више првака. Зато су се стекли услови да општина већ првим ребаланосм буџета у јуну месецу одвоји 1,5 милиона динара за адаптацију постојеће школе у Доњем Лајковцу и изградњу централног грејања. Адаптација је пре пар дана и урађена, док ће грејање бити завршено до 15. Октобра, када почиње грејна сезона. Паралелно са тим почиње и изграња школског игралишта за школу у Боговађи, наравно у сарадњи са Комесаријатом за избеглице. Поносни смо на то што смо пре две године увели бесплатне уџбенике за све прваке са територије општине Лајковац, сви студенти државних факултета из Лајковца имају право на стипендију, што баш и није случај у другим општинама по Србији. Прошле године преко 100 студената је остварило право на општинску стипендију, за то наша општина издваја преко 10 милиона динара. Такође,  плаћамо и превоз ђака за основну и средњу школу, свих ђака који су 30км удаљени од Лајковца, за ту ставку издвајамо значајну суму новца – преко 20 милиона динара. Као човек који долази из просвете, трудим се да што више новца уложимо у образовање, јер улагање у децу је улагање у будућност, а тако ћемо наставити и у будуће. Новина је, да је недавно уведен и продужени боравак, како би сви родитељи који раде и не могу одмах по завршетку часова да дођу по децу могли бити без бриге, јер њихова деца ће се играти са вршњацима, урадити домаће задатке, а то ће олакшати и родитељима и деци боравак као у предшколском образовању, тако и у основном и средњем.  Ако је ишта добро урађено у Лајковцу то је, поред других активности, велико улагање у образовање. Општина Лајковац од буџета који износи 910 милиона динара, 230 милона издваја за образовање тј. функционисање вртића, основних и средње школе, што је негде око 1/4 укупног буџета општине а тако ће и наставити у будућности.

Упознати смо са ситуацијом у Доњем Лајковцу од пре годину дана када смо били на састанку са директором, знали смо да ће за следећу школску годину имати више ђака и да ће бити потребна адаптација одређених учионица, а и да није било тога имали смо у плану да урадимо централно грејање, јер је то последња школа која није имала централно грејање, па смо новац одвојили већ првим ребалансом буџета у јуну месецу. Водимо бригу о образовању на својој територији, нико не треба да нас подсећа на то, а ја сам веома поносан на све што је урађено у самој општини а тиче се образовних институција на нашој територији.

Затворена хала и отворени базен су такође објекти које највећим делом користе деца, а то је и доказ да највише наших садржаја користе наши најмлађи суграђани и прилагодимо их баш њима.”