Одржана 50. седница Општинског већа

Данас је одржана 50. седница општинског већа опђштине Лајковац са 12 тачака дневног реда, углавном техничког карактера. О томе је по завршетку седнице укратко говорио председник општине Андрија Живковић, пре свега о Плану пословања комуналног предузећа.

„Дошло је до измена Плана пословања ЈП Градска чистоћа Лајковац, које је усвојио и Надзорни одбор, пре свега због новог повећања цене воде од стране Лазаревца према Лајковцу у износу од 10 одсто, о чему смо говорили и на претходној седници Скупштине општине. Неће бити повећања цене воде за кориснике у општини Лајковац, али ће лазаревачко комунално то повећање фактурисати Градској чистоћи, јер су они то усвојили на свом Општинском већу, а ми због споразума из 2011. године не можемо да одлучујемо о цени воде и других услуга које нам фактуришу. Али, подвлачим још једном – ми нећемо повећавати цену воде корисницима у општини Лајковац, него смо редуковали одређене трошкове у нашем комуналном предузећу.

Поред тога, имамо две битне инвестиције за наше комунално, које ће се реализовати у наредном периоду. Пре свега, то је куповина новог смећара вредности 18 милиона динара, за шта се надам да ће се реализовати до краја године. То ће зависити од тока набавке, јер је због рата у Украјини отежана набавка возила, али се надам да ћемо до краја године обновити возни парк предузећа и да ће одношење смећа бити боље него у претходном периоду, као и остале комуналне услуге. Друго, за куповину савремених даљинских водомера одвојено је 3,5 милиона динара који се очитавају мобилним ГПРС уређајима, без физичког очитавања као до сада. Овом инвестицијом биће замењен део водомера, јер их укупно има три хиљаде.“

Председник Живковић је издвојио и тачку која се односи на јавно-приватно партнерство за превоз путника у општини Лајковац. С обзиром на то да ускоро истиче период од пет година за јавно-приватно партнерство са предузећем „Ластра“, у наредном периоду кренуће нови поступак за склапање петогодишњег јавно-приватног партнерства за градски и приградски превоз у нашој општини, како и законска процедура налаже, закључио је Живковић.