Одржана 80. седница Општинског већа

На првој овогодишњој седници Општинског, а осамдесетој у овом сазиву, највише тачака прдстављале су верификације одлука са седница одржаних телефонским путем крајем прошле и почетком ове године. У изјави за медије председник општине Андрија Живковић је као најважније издвојио одлуке које се тичу Плана зимског одржавања путева и решења проблема паркирања, након добијања сагласности од „Железница Србије“ за простор поред главне улице, кроз Програм трошења средстава приспелих од казни за саобраћајне прекршаје:

-Свакако, једна од најбитнијих тачака за овај период године јесте План зимског одржавања путева на територији општине Лајковац, који је у основи непромењен у односу на прошлу годину. Сезона одржавања локалних путева траје од 15. новембра до 15. марта., а у зависности од временских прилика може почети раније и трајати дуже. Сви путеви су подељени у приоритете првог и другог реда. Укупно на територији општине Лајковац имамо 103 километра путева који се одржавају, односно спадају у План зимског одржавања. Свакако, у први приоритет спадају прилазни путеви ка јавним установама, који су битни за функционисање једног града. Сав неопходан материјал је обезбеђен за функционисање зимске службе. Тек ових дана се стварају услови за деловање зимске службе.

Једна од битних тачака јесте и усвајање Програма трошења средстава приспелих од казни за саобраћајне прекршаје у 2020. години:

-Након добијања сагласности од „Железница Србије“ за простор у улици војводе Мишића, за потез од Бајића кафане до Аутобуске станице, дошли смо у ситуацију да можемо да га уређујемо и користимо као паркиралиште – на простору некадашње колоније и испред силоса. Из наведеног Програма смо издвојили за прву половину године средства за пројектовање тог простора и надам се да ћемо у другој половини године, после ребаланса, да приступимо изради паркиралишних места на том простору. Биће два паркиралишта: једно на простору некадашње колоније и друго велико испред силоса. Ту ћемо морати да решимо и питање одводњавања, што је и услов Железнице. Такође ће и атмосферска вода бити спроведена на кишну канализацију у главној улици. Надам се да ће Лајковчани у другој половини године имати уређена паркинг места и да ће их бити више него довољно. У наредном периоду би се могао очекивати и почетак наплате паркинг места. Ми смо једина општина у округу која нема наплату паркинга, тако да ако хоћемо озбиљно да се позабавимо решењем проблема паркирања у Лајковцу, онда морамо озбиљно да приступимо решавању тог проблема. И свакако један од тих видова јесте и уређење и наплата паркинг места, која ће бити симболична и неће бити велики издатак.

На седници је верификовано и Решења о једнократној новчаној накнади породиљама:

– Иако је овогодишњи буџет умањен, сва социјална издвајања су остала иста и у овој години. Тако је остала иста и једнократна новчана помоћ за незапослене породиље у износу од 120.000 динара, као и 60.000 динара за запослене породиље. То је сигурно једна јасна потврда о томе како општина Лајковац води бригу о повећању наталитета. На жалост, последњих година имамо тренд опадања броја становника на нашој територији. Унаредном периоду се морамо озбиљније позабавити том темом, јер сигурно Лајковац и економски и географски и по свим другим одликама заслужује да има већи број становника.

Председник Живковић је најавио нову седницу Општинског већа за следећу недељу, а до краја јануара и седницу Скупштине општине.