Одржана друга седница Привременог органа општине Лајковац

Привремени орган општине Лајковац 2. новембра је одржао другу седницу. Прва је одржана 31. октобра, када је ово тело формирано одлуком Владе Републике Србије. За председника је именован Андрија Живковић, а чланови су Влада Марић, Обрад Милутиновић, Ненад Џајевић и Мира Табић. Привремени орган ће до завршетка парламентарних и локалних избора 17. децембра и док се не формира нови сазив локалне скупштине, доносити све одлуке битне за функционисање општине Лајковац. То је у изјави за медије после друге седнице објаснио Андрија Живковић, а затим говорио о најзначајнијим тачкама дневног реда.

Као најважније са данашњег заседања издвојио је одлуке везане за ребаланс, који ће бити на дневном реду следеће седнице.

– Усвојили смо предлог концесионог акта за поверавање мобилне делатности градског и приградског превоза путника на територији општине Лајковац, који је јако битан како би превоз имали сви грађани, а не, као што је то претходно било, само ђаци основних и средњих школа. Овим концесионим актом, који је одобрила Комисија за јавно и приватно партнерство при Влади Републике Србије, биће омогућен превоз за све грађане општине Лајковац. Надам се да ће све око овог акта и јавне набавке бити завршено до краја ове или почетком наредне године, да би већ јануару заживео превоз за све путнике наше општине. Грађани морају да знају разлог зашто се тако дуго чекало на одлуку: до сада је превоз општину коштао 24 милиона динара, а због поскупљења енергената јавни превоз је по новом концесионом акту поскупео на 42 милиона динара. Издвојили смо  новац, а хвала на разумевању грађанима који су у претходном периоду користили аутобуски превоз, док у овом вакууму то нису могли. Битно за ребаланс јесте и да је Одељење за комунално-стамбене и грађевинске послове дало сагласност Установи за Спорт и омладину за изградњу и реконструкцију спортског комплекса на простору између основне школе и спортске хале, средње школе и фудбалског стадиона “Железничара”. За ту сврху већ смо издвојили преко 20 милиона динара: за реконструкцију кошаркашког терена у оквиру стадиона ФК “Железничар”, као и кошаркашког, одбојкашког и фудбалског терена у склопу ОШ „Миле Дубљевић“. Асфалтна подлога ће бити замењена модерном тартан подлогом, Такође ће бити потпуно нова конструкција мини пич терена у спортском комплексу, дотрајала вештачка трава биће замењена. Идемо у правцу да што више терена урадимо у наредном периоду, а да део тих терена дамо суграђанима на бесплатно коришћење. Оно што закон налаже мора се плаћати по симболичној цени, као у већини општина у држави. Прошлог месеца смо конкурисали код Министарства привреде за изградњу вештачког фудбалског терена, који ће се налазити између стадиона ФК „Железничар“ и затвореног базена, модерног терена са атлетском стазом од шест трака. Укупна вредност тог пројекта је 72 милиона и ако прође на конкурсу општина Лајковац ће обезбедити 50% средстава, а преосталих 50% ћемо добити од Министарства привреде. “

Живковић је издвојио и извештај Центра за социјални рад за период од 2022. до 2023. године.

– Имамо веома добро разумевање и коректност запослених у Центру, као и директора. Центар јако помаже, наравно уз финансијску помоћ општине Лајковац, материјално угроженим лицима на читавој нашој територији, где имамо око 150 особа које примају трајно социјалну помоћ, како од државе тако и од Центра. Пре неколико година смо почели да финансирамо пројекат „Помоћ и услуге у кући одраслим и старим особама“, где општина даје плату запосленима (три герентодомаћице) које тренутно пружају здравствену негу и све што је неопходно за 45 старијих корисника. Са овим програмом настављамо како би нашим најстаријим суграђанима олакшали то животно доба.

Усвојен је Извештај о раду ПУ „Лептирић“ и дата сагласност на Програм рада за 2024. годину.

– Напомињем да Лајковац, поред суседне општине Уб, има најбоље услове за наше најмлађе суграђане. Пре пар година смо комплетно реновирали и обновили “Лептирић”, вртић у Лајковцу је  један од ретких где не постоји листа чекања на пријем деце. По подацима којима располажем имамо око 500 деце у вртићу, а општина Лајковац са 80% средстава регресира њихов боравак. Економска цена је 30.000 динара, док родитељи плаћају само око 5.000 динара. Наставићемо да улажемо у наше најмлађе – закључио је председник Привременог органа Андрија Живковић.