Одржана друга седница Скупштине општине Лајковац

На другој седници локалног парламента, након исцрпног разматрања од стране одборника,  усвојено је свих 27 тачака дневног реда.

Одборници су дали сагласност на извештаје о раду за 2023. годину Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ и Заједничког правобранилаштва, Извештај о прошлогодишњем коришћењу средстава  буџетског Фонда за заштиту животне средине, реализацији Програма о финансирању трошкова вантелесне оплодње, као и на измене и допуне Статута ПУ „Лептирић“ и друге одлуке. Усвојен је Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2024. годину.

Изабрани су и директори Библиотеке „Радован Бели Марковић“ и Туристичке организације општине Лајковац. На тим местима остају досадашње директорке Снежана Шкорић, дипл. политиколог и  Душица Јовичић, дипл. туризмолог. Сет тачака односио се на промене у управним и надзорним одборима јавних установа и предузећа.

У локалу у згради Дома здравља поново ће бити отворена апотека, након расписивања јавног позива за заинтересоване апотекарске компаније.

Резимирајући ток седнице председник општине Лајковац Андрија Живковић је у изјави за медије рекао:

– Обиман дневни ред са 27 тачака, релативно дуга седница, али сви имају право да излазе за говорницу и да полемишу. Било је ту и добрих предлога, а било је и чистог политиканства. Мислим да су сви људи који су изашли за говорницу добили одговоре и да су њима задовољни. Могу да кажем да овакве скупштине доприносе бољем раду него ако трају кратко, тако да немам проблем да ли ће скупштина трајати 5 или 10 сати или два дана, док ствари иду у добром смеру. Данас прво нису ишле у добром смеру, али то је питање за опозицију, а не заљуде који су на власти. Опет напомињем да ћемо сваки добар предлог сигурно прихватити, а било је пар таквих предлога, пре свега од представника Народне странке.

Живковић је издвојио најважније одлуке заседања локалног парламента:

– Оно што се издваја са данашње седнице јесте да смо усвојили Годишњи програм за пољопривреду, који је и ове године повећан у односу на прошлу и износи 20 милиона динара. Чули сте од известиоца које су то нове мере и оно чиме сам лично задовољан јесте да је све те мере донео Савет за пољопривреду, где имате представнике позиције и опозиције, тако да мислим да ће сви корисници средстава бити задовољни. Трудићемо се да наредних година буџет за пољопривреду сукцесивно повећавамо, ако буде било потребе. Усвојили смо и буџет за екологију, који је драстично мањи у односу на претходне године, односно 2019. уредбом Владе Србије је смањен тако да ту и нема простора да урадимо неке значајне ствари.

Имали смо извештаје Заједничког центра за социјални рад за Љиг, Лајковац и Мионицу и Заједничког правобранилаштва за Лајковац и Љиг за 2023. годину. Оно што радује, према извештају Центра за социјални рад повећан је број рођених у 2023 – не много, али ипак имамо 10 нових беба у односу на 2022. годину. Број умрлих се смањио са 228 на 216. И даље имамо негативан природни прираштај, али радује да се повећава број деце. Да ли су томе допринеле следеће чињенице: пре свега издвајање за породиље из општинске касе или рекордна издвајања Републике Србије за прво, друго и треће рођено дете – то је на грађанима да процене, али мислим да је то имало битну улогу.

Имали смо Извештај о уштеди јавне расвете. Свима је познато да смо пре годину дана у целој општини Лајковац урадили ЛЕД расвету, да имамо значјну уштеду која се мери у милионима динара на годишњем нивоу.

Последња тачка која је јако битна за грађане јест да ће коначно, после низа година, у склопу Дома здравља добити апотеку у простору где је некад била. Тај локал је данас пренет на општину, наредних дана ћемо урадити јавни позив на који ће моћи да се јаве заинтересоване апотекарске компаније. По јавном позиву у том простору моћи ће да се отвори само апотека. Мислим да ће то допринети побољшању здравствених услуга у општини Лајковац – закључио је председник општине.

Иако нису биле на дневном реду, Живковић је у изјави за медије најавио мере које ће се наћи на следећој седници скупштине, о којима је говорио на последњој седници Општинског већа:

– Ове године први пут ћемо издвојити новац за бесплатне уџбенике свим ђацима од првог до четвртог разреда на територији општине Лајковац. Затим, већ смо конкурисали за енергетску ефикасност стамбених објеката код Министарства енергетике, при чему Општина и Министарство издвајају по 2,5 милиона динара, док осталих 50 посто дају грађани. Када буде готов тај оглас грађани ће моћи да конкуришу, пре свега за замену котлова, прозора или за друге мере. Такође, када крајем маја буде објављен Јавни позив за енергетску ефикасност за јавне објекте намера нам је да конкуришемо за реконструкцију, односно замену столарије  старог објекта вртића, пројекат вредан 40 милиона динара.

Радује да ћемо у будућем периоду имати нових 200 милиона динара у буџету, јер смо се договорили да ћемо потписати нови споразум са Рударским басеном Колубара због измештања пута Радљево-Скобаљ и школе у Скобаљу. Сав новац ће бити употребљен за унапређење квалитета живота становника Јабучја. Видећемо који ће то пројекти бити у овој и наредним годинама.

Радује што су велики изгледи да у будућем периоду добијемо обилазницу око Лајковца. Имали смо разговоре са ресорним министром Гораном Весићем почетком недеље, а имамо и разговор у Министарству грађевине са пројектантима. Пројекат би се радио у склопу најављеног коридора Вожд Карађорђе, тако да се надам да ћемо за неколико година коначно добити обилазницу, као и простор где ће моћи да се формира нова Индустријска зона од 150 хектара. Јако је битно да ћемо изградњом обилазнице сав теретни, транзитни саобраћај изместити из града.

У јуну нас очекује следећа седница Скупштине општине, када ћемо усвојити први ребаланс буџета и да од тада кренемо у још веће радове у нашој општини због 200 милиона које ћемо имати по основу споразума са РБ Колубара. Морам да споменем г. Караџића из правне службе Колубаре, који нам је много помогао да дође до реализације овог споразума.“

Одборници Драгана Туфегџић, Горан Ранковић, Драгољуб Давидовић и Зоран Милошевић поставили су бројна одборничка питања, на која ће одговоре добити на наредној седници.  

Одборник Зоран Петровић и данашњу дневницу дао је у хуманитарне сврхе, уједно позвао и друге да се укључе у помоћ за лечењу девојчице Лане Недељковић, лајковачког основца и одбојкашице Железничара. Апел за помоћ Лани упутио је током седнице и одборник Александар Марковић, а председник општине Андрија Живковић је констатовао да је живот драгоценији од свега другог.