Одржана јубиларна 60. риболовачка манифестација

Одржано је јубиларно такмичење риболоваца у пецању и кувању рибље чорбе на реци Колубари, у организацији лајковачке Општинске организације спортских риболоваца “Шаран”. Организација је на овај начин прославила и свој дан, а уједно је догађај био устаљена увертира у манифестацију Дани Лајковца.

Био је ово уједно и велики јубилеј за лајковчке риболовце: 60 година од првог спортског такмичења риболоваца, које је у Лајковцу организовано на Дан удружења “Шаран” 7. јула 1963. године. Победник првог такмичења спортских риболоваца у Лајковцу био је Тома Петровић. Иначе, Општинска риболовачка организација  “Шаран” је 2020. године обележила велики јубилеј – 70 година постојања.

Уз спортски поздрав БИСТРО, на реци Колубари код Риболовачког дома у близини Јолића воденице, такмичило се у пецању (на пловак и слободни стил) и кувању рибље чорбе. Пецароши су се такмичили две категорије, сениори и јуниор. Такмичење у пецању је организовано само за чланове удружења, док су се за такмичење у кувању рибље чорбе могли да се пријаве и они који нису чланови риболовачког друштва.

Такмичење у риболову окупило је 25 такмичара. Прво место освојила је Љубинка Џигурски, једина жена међу такмичарима пецарошима, која је поновивши прошлогодишњи успех по други пут победник. Друго место освојио је Иван Митровић. Треће место освојио је Драгољуб Шћепановић, који је такође добио награду за највећу уловљену рибу. На посебном такмичењу, пецање слободним стилом, победио је Томислав Митрић.

У такмичење у кувању рибље чорбе победник је екипа Марка Остојића и браће Филипа и Богдана Иванковића из Петке. Победничка екипа је најавила учешће и на Ловачком котлићу 23. јула у Лајковцу. Друго место освојила је екипа Владе Станојевића, а треће екипа Славице Бојовић.

Организатор је за све победнике такмичења обезбедио прикладне награде, пехаре и медаље.

У пратећем културно уметничком програму, који је организовао КЦ “Хаџи Рувим” учествовао  је глумац Позоришта на Теразијама Милан Милосављевић са представом “Како сам постао Нушић”, а публика је имала прилику и за сусрет са два сјајна госта: уредником и новинаром култне емисије „Караван“ са традицијом дугом 60 година – Зораном Николићем и Александром Стојадиновићем. Наступила су и деца из ПУ “Лептирић”, а сва деца из вртића која су учествовала у програму добила су на поклон штапове за пецање.

Туристичка организација општине Лајковац је и овога пута својим учешћем подржала ову традиционалну спортску, гастрономску и туристичку манифестацију. Посетиоци су имали прилику да на штанду Туристичке организације упознају туристичке потенцијал општине Лајковац.

И након завршетка официјелног дела програма манифестације, учесници такмичења и гости остали су да се друже уз живу музику и добро расположење.  Лајковачки риболовци показали су се и овога пута као одлични организатори и сјајни домаћини.