Одржана општинска “Пажљивкова смотра”

У Лајковцу је у амфитеатру ОШ “Миле Дубљевић” одржано општинско такмичење “Пажљивкова смотра 2024”. “Пажљивкова смотра” идејни је пројект Агенције за  безбедност саобраћаја Републике Србије којим она и координира, а спроводи се у више од 70 локалних  самоуправа у Србији. Циљна група овог пројекта су деца предшколског узраста, првог и другог разреда основне школе.

У име домаћина, директорка школе Биљана Жујовић је рекла:

“У пројекат “Пажљивкове смотре”, стицања основних знања из безбедности у саобраћају, у општини Лајковац укључени су предшколци лајковачке ПУ “Лептирић” и ученици првог и другог разреда ОШ “Миле Дубљевић”, као и ученици првог и другог разреда ОШ “Димитрије Туцовић” у Јабучју. Такмичарске екипе на данашњој општинској смотри, по шест из сваке категорије (предшколци, прваци и другаци), формирала је Агенција за безбедност саобраћаја, након реализованог школског такмичења. Екипе су, дакле, сачињене од деце која су показала најбоље знање, али и оне деце која то знање нису тако добро усвојила. То је заправо и идејна концепција целог пројекта, да сви усвоје потребан ниво знања о безбедности у саобраћају. Сам пројект је зато осмишљен и у форми вршњачке едукације, да деца која најбоље познају правила о саобраћају преносе своје знање деци која имају нешто слабија постигнућа. Предшколци су имали две групе питања, а основци по три групе питања. Одговори су уношени директно на платформу. У све три групе била је до краја неизвесна ситуација и прва места одредила су бонус питања. Проглашена су прва три места у све три категорије и групе су добиле награде у виду едукативних друштвених игара.”  

Такмичењу су данас, поред учесника и руководилаца – представника њихових школа и вртића, присуствовали представници локалне самоуправе, представници локалног Савета за безбедност у саобраћају и представници републичке Агенције за безбедност саобраћаја.

Саобраћајно образовање и васпитање је континуиран процес који почиње од најранијег детињства када деца прва знања о саобраћају стичу од својих родитеља. Након тога се наставља у предшколским и школским установама и то је период поласка у школу када се деца, углавном, први пут осамостаљују у саобраћају. Из тог разлога су управо деца тог узраста одабрана  да учествују у пројекту “Пажљивкова смотра“, који се реализује у више фаза.

Циљ реализације пројекта „Пажљивко“ је формирање исправних ставова о безбедном учешћу у саобраћају код најмлађе популације. Део је плана Националне стратегије о безбедности у саобраћају да до 2030. године ниједно дете у саобраћају не изгуби живот.

Статистички подаци тренутно нису охрабрујући, могло би се рећи да су доста су лоши. У  Србији у просеку у току месеца једно дете изгуби живот, а више од 110 деце буде повређено у саобраћајним незгодама. Национални циљ је да до 2030. године нема ниједно дете које је изгубило живот у саобраћајним незгодама, ако је могуће и пре пројектованог рока. Да се то достигне потребан је координисан рад свих институција, и на републичком и на локалном нивоу, као и свих појединаца.