Одржана осма седница Општинског већа

Данас је одржана осма седница Општинског већа са 12 тачака дневног реда. Председник општине Андрија Живковић је у изјави медијима после седнице издвојио најзначајније одлуке, пре свега ону која се односи на издавање у закуп пословног простора у Дому здравља за апотеку, где је и некада функционисала.

„Коначно смо решили проблем локала у којем је некада била апотека у склопу Дому здравља. Скупштина је на прошлој седници усвојила, а данас смо на Већу ту одлуку верификовали, односно ушли у поступак издавања тог пословног простора. Надам се да ћемо следеће недеље расписати јавни позив за закуп овог простора у власништву општине Лајковац. Битно је да је намена простора искључиво за апотеку, дакле сви заинтересовани који се јаве ту могу да отворе само апотеку. Надам се да то пуно значити пацијентима који долазе у Дом здравља, али и свим нашим суграђанима.

Јако је битно, чули сте у извештају директора нашег комуналног предузећа, да је дошло до измене систематизације у броју радних места. Добили смо сагласност за пријем два нова радника, а радује ме што су то извршиоци на терену, тако да ће наше комунално у наредном периоду бити појачано за водоинсталатера и возача машина, па се надам да ће то повећати ефикасност рада предузећа.

У наредном периоду поново ће бити расписан конкурс за изградњу, обнову и и одржавање верских објеката за ову календарску годину. Зачуђујуће ми је да се на јавни позив у претходних неколико недеља нико није јавио, тако да апелујем на старешине цркава да узму учешће на конкурсу и сагледају шта са тим новцем могу да ураде у оквиру својих парохија, односно на верским објектима на територији општине Лајковац. Буџет за ову намену је два милиона динара.

Буџет за спорт повећан је на 30 милиона, сукцесивно смо га повећавали сваке године и дошли смо до тога да су сви корисници буџета за спорт веома задовољни добијеним средствима. Радује и да ће пливачко удружење, односно ватерполо клуб Железничар први пут од свог оснивања, када је и стекао законски основ да конкурише за средства, добити пола милиона динара за основне потребе и нормално функционисање. Радује ме што општина Лајковац може да им изађе у сусрет, јер знамо да је доста наших најмлађих суграђана учлањено у ово удружење и да су имали одређене успехе на такмичењима. Опет напомињем и другим спортским клубовима да ће Општина, у складу са својим могућностима, свим клубовима излазити у сусрет.“

Андрија Живковић је данас саопштио да је општини Лајковац одобрено преко 10 милиона динара за три пројекта код три министарства.

„Од Министарства за бригу о селу добили смо 7 милиона за куповину комби возила. Такође смо прошли на конкурсу за унапређење енергетске ефикасности на стамбеним објектима Министарства енергетике. Министарство и Општина Лајковац ће учествовати са по 2,5 милиона динара, а грађани ће на својим стамбеним објектима издвојити 50 посто средстава. Наредних недеља расписаћемо и тај конкурс, који се први пут спроводи у Лајковцу, надам се да ће постати пракса у будућем периоду. У сарадњи са Министарством правде из средстава опортунитета општини Лајковац ће бити издвојен новац за реконструкцију крова Издвојеног одељења ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи. То говори да се наставља добра сарадња општине Лајковац са ресорним министарствима, очекујем да ћемо тако и наставити и да ће бити још боље. Имамо у најави много крупнија средства, поготово од Министарства грађевина и Министарства за јавна улагања. Очекујем да ћемо за пола године до годину дана имати видљиве и те резултате, значајне за целу општину.“