Одржана пета седница Општинског већа

Пета седница општинског већа садржала је само шест тачака, од којих је заменик председника општине Обрад Милутиновић као најинтересантнију издвојио ону која се односи на усвајање Програма за рад тела за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју локалне самоуправе.

„Преко јавног позива добили смо 11 милиона динара од Агенције за безбедност у саобраћају. Напоменуо бих само да од 1. јануара 2024.године средства од наплаћених казни не иду у буџет општине Лајковац, већ се директно сливају у буџет Републике Србије, а касније преко јавног позива  локалне самоуправе конкуришу за одређена средства. Општина Лајковац је конкурисала и том приликом добила 11 милиона динара, остале општине у нашем региону добиле су много мања средства.

Та средства ће бити расподељена на следећи начин: на унапређење саобраћајне инфраструктуре 3.590.000 динара, рад тела 220.000, научно-истраживачки рад у области безбедности саобраћаја 2.380.000 дин и превентивно повремене активности из области безбедности саобраћаја 4.810.000 динара.

Важна тачка данашње седнице је био и Годишњи план расписивања јавних конкурса за финансирање програма и пројеката удружења и других организација цицилног друштва из буџета општине Лајковац у 2024. години.

„У питању су три конкурса. Јавни конкурс за суфинансирање пројеката за изградњу, одржавање и обнову верских објеката из буџета општине Лајковац, за који је предвиђено два милиона динара, биће расписан март-април месец, крај првог и почетак другог квартала. За Јавни конкурс за финансирање пројеката из области културе из буџета општине Лајковац за предвиђено је 100.000, а период када ће бити објављен је март-април 2024.године. Трећи конкурс јесте Јавни позив за посебне програме у области спорта на територији општине Лајковац, то је период април-новембар, а укупна вредност 500.000 динара.“

У изјави за медије Милутиновић се осврнуо и на две тачке везане за јавно-приватно партнерство рационализације јавног осветљења, пре свега на  Квартални  извештај о мерењу и верификацији уштеде за период новембар-децембар 2023. и јануар 2024. Године Друштва посебне намене за реконструкцију и одржавање јавног осветљења ЛА доо Београд.

“У овом тренутку остварена уштеда је око 60%, а планирано је у тренутку рационализације, тачније пројектовано је 76%. На систему јавне расвете налази се око 828 илегалних сијалица, што је са додатним потрошачима око 910 илегалних потрошача. Када се све узме у разматрање, на систему јавне расвете тренутно се налази 6.700 светиљки. Обухваћене су оне које је приватни парнер заменио тј. извршио рационализацију на систему, илегалне светиљке плус додатни потрошачи, укључујући 23 додатне светиљке имплементиране на паркингу код зграде силоса и оне које се налазе у паркићу иза општине Лајковац, као и партер Јабучје са 21 светиљком. Један информативни податак је да укупна пројектована потрошња електричне енергије на систему јавне расвете износи 1.252.446 киловатчасова. Напоменућу само да је пре рационализације потрошња била 3.055.245 киловатчасова.

Још једну тачку бих издвојио, а то је записник о примопредаји имплементираних светиљки.  У записнику је приватни партнер образложио све светиљке које су тренутно на систему јавне расвете, дао пресек стања илегалних и додатно имплементираних потрошача и добио табелу где имамо укупно 910 потрошача, односно 828 илегалних светиљки. Њихова потрошња у овом тренутку је око 114,71 киловатчасова. У овом тренутку укупно је извршена замена 5.787 светиљки, а остало је 36 неимплементираних светиљки. Разлог је што на поједине светиљке које су у тренутку имплементације ушле у бројање још увек имамо гаранцију, а да је не бисмо изгубили налазе се у магацину. Оног тренутка када истекне гаранција извршићемо њихову имплементацију, тј додаћемо их на систем јавне расвете.“