Одржана Светосавска академија у Градској кући

Светосавска академија, у организацији Градске библиотеке Лајковац, уз благослов епископа ваљевског Г. Исихија одржана је у светосавско предвечерје у Градској кући у Лајковцу. Молитвом Оче наш и интонирањем Светосавске химне у извођењу лајковачког хора “Хаџи Рувим”, под руководством и диригентском палицом Уроша Степановића, отпочео је програм Светосавске академије. 

Водитељ програма у име организатора био је мр Дарен Миливојевић, подсетивши најпре да се благословом почившег владике Милутина у Лајковцу устроји Светосавска духовна академија, по замисли почившег Књижевника, Радована Белог Марковића, и Споменке Миливојевић, тадашње директорке Градске библиотеке. Благословом преосвећеног владике Исихија у Лајковцу се одржава тринаеста по реду Светосавска духовна академија, а подсетио је Миливојевић и да су три претходне године биле тешке, посебно претходна, када су нас напустили драги пријатељи Емилија и Радован Бели Марковић, али и колегиница из библиотеке, Весна Вујичић и додао:

„Духовни Отац српског народа, Свети Сава, поред многобројних завета и дарова, оставио нам је духовно знамење које морамо следити, то је крст часни и четири слова која нам представљају Светитељев завет да се сабирамо у Христу, у доброти, у љубави, и у слози, превазилазећи личну злобу и сујету. Та доброта, та љубав и та слога, то су светосавски завети који су нам најпотребнији у ова духовно тешка времена, обремењена страхом који је изазвала пошаст Корона вируса, а коју увећава рат који се води у Европи и који прети да постане нови Армагедон. Светска криза, по Светом владици Николају, јесте суд Божији, јер то је право значење речи „криза“, ако се преведе са грчког језика. Свет који срља у пропаст могу спасити једино речи великог пророка, Светог Јована Крститеља: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско. Избављење је у покајању и окретању Христу Спаситељу, јер се једино кроз Христа може право и истински волети и праштати.“

У име организатора Светосавске академије, директорка Градске библиотеке Лајковац Биљана Богдановић је, уз опаску да говорити о Светом Сави није нимало лак задатак, рекла:

„Свети Сава има велики значај као народни учитељ и просветитељ. Његов рад на просвећењу српског народа започео је његовим доласком из Свете горе, односно од преноса моштију свога оца Светог Симеона из манистара Хиландар у манастир Студеницу. Од тог времена Студеница је постала центар српског црквеног и просветног живота. Он је схватио да је важно имати самосталну цркву, јер је такође савршено знао да без цркве нема ни правог просвећења, а ни освећења српског народа. Схватио је значај дужности да свако уради највише и најбоље што може за свој народ, цркву, државу. Колико год се трудио, Свети Сава није могао да буде обичан  монах, био је Немањић. То што није живот провео изолован, већ је своје порекло и утицај искористио за наше добро, највреднија је његова лекција. Урадити све што се може за општу добробит, није битно чиме се бавимо, то је дужност која је на плаћима свих нас, дужност коју морамо извршавати и преносити новим генерцијама. Срећом пред собом имамо најсветлији могући пример.“

Беседник на Светосавској духовној академији био је протонамесник Бранко Чолић, један од виђенијих свештеника Ваљевске епархије, који је у изјави за медије подсетио да смо, нажалост имали периоде када смо скретали са пута Светога Саве, али је констатовао да се последњих деценија враћамо и да ћемо уз Његову помоћ сигурно доћи на прави пут.

Као поруку надахнуте беседе протонамесника Чолића у Лајковцу издвајамо:

“Њему се приписују речи да ће на нас исток увек гледати као на запад, а запад као на исток, а да ми треба да будемо изнад истока и запада. То ћемо заиста испунити ако свету будемо непрестано Богојављење. Једно је сигурно, Свети Сава није, нити ће икада, одступити од нас, спреман је да нас спасе прво од нас самих, а онда од свих искушења какве год природе она била и од било каквих сила, макар и адских, долазила. Водиће нас путем који води у живот и ововремени и Вечни, а ми тражећи Небеско, имаћемо и земаљско царство. Само да његов дух, дух љубави, слоге и мира, Дух Христов буде у нама.“

Списак досадашњих беседника на Светосавској академији у Лајковцу је импозантан, а све их је с посебним пијететом поменуо Дарен Миливојевић: : бивши декан Богословског факултета у Београду, почивши проф. др Радован Биговић, бивши игуман манастира Рибница, отац Никодим, прота и некадашњи намесник тамнавски, отац Митар Миловановић, часници Матице српске, проф. др Славко Гордић, академик Миро Вуксановић и др Марко Недић,  епископ аустралијско-новозеландског г. Силуан, епископ Доситеј Хиландарац, игуманија манастира Грабовац, мати Ирина, доктор теологије Бојан Грујичић, проф. др Радомир Поповић,  почивши Књижевник Радован Бели Марковић, који је 2018. године одликован орденом Светог владике Николаја, протонамесник Александар Вучај и протонамесник Дарко Ђурђевић.

Програм Светосавске академије у Градској кући, поред наступа хора, употпуниле су својим пригодним и брижљиво одабраним рецитацијама лајковачки ђаци Ленка Јовановић и Кристина Ђокић, ученице ОШ „Миле Дубљевић“ и Теодора Тиодоровић, ученице СШ „17. септембар“.Својеврсну позлату Светосавској академији у Лајковцу дао је хор под сигурном диригентском палицом мр Уроша Степановића, као и талентовани рецитатори лајковачких школа.

Светосавска академија у Лајковцу одржана је у присуству представника локалне самоуправе, школа, свештенства, представника културног, јавног и друштвеног живота Лајковца, као и грађана.