Одржана трећа седница општинског већа

Данас је одржана трећа по реду у новом сазиву седница Општинског већа општине Лајковац. Од укупно 23. тачке које су разматране, председник општине Андрија Живковић је у изјави за медије непосредно након седнице као најзначајније издвојио годишњи извештај о уштеди оствареној на јавном осветљењу захваљујући новој јавној расвети, као и годишњи извештај о раду Одељења у Лајковцу Заједничког центра за социјални рад “Солидарност”:

“Управо је завршена још једна седница Општинског већа општоне Лајковац, трудимо се да их немамо тако често како би уштедели одређени новац у буџету, зато су нам седнице и обимније. Данас на трећем општинском већу у новом сазиву имали смо 21 тачку. Оно што завређује пажњу, а по извештају заменика, јесте уштеда која се тиче новог осветљења на територији општине Лајковац а која је ступила на снагу 24.10.2022. године када смо ушли у јавно приватно партнерство и када смо све старе сијалице заменили новим модерним осветљењем тј. лед сијалицама.

На територији општине Лајковац данас имамо укупно око 5823 уличне светиљке, што је јако велики број и далеко више од неких других општина у окружењу а које су сличне површине као Лајковац. Даћу вам само један параметер, а то је да општина Осечина која је и по броју становника и територијално јако слична Лајковцу има више него дупло мање сијалица – свега око 2000 сијалица. Сваки део наше територије је осветљен.

Пре јавно приватног партнерства те сијалице су годишње трошиле 3.550,000 кw/х, док сада после уградње лед сијалица потрошња је смањена и више него дупло, тачније годишња потрошња сада износи 1.409,000 кw/х што доводи до закључка да је уштеда око 53% а мислим да би требало да иде и до 70%.

Разлог што то није тако је што имамо негде око 970 илегалних сијалица које су и даље прикључене на јавну расвету а не осветљавају јавне површине, па ћемо видети како то решити у наредном периоду. Један део смо решили, али имамо и велики проблем да и када се реши илегални прикључак, он се опет касније врати на уличну расвету од стране корисника, зато морамо појачати ажурност комуналних инспектора и људи чији је то посао на терену, како би постојећи број од 970 смањили на реалан број, а свесни смо да тај број ипак не може бити на нули. Битно је нагласити да смо ми имплементацијом овог јавно приватног партнерства, само за прошлу годину уштедели око 13 милиона динара, за плаћање јавне расвете.

Пројекција је била да ће то бити негде око милион динара годишње, али смо уштедели далеко више, готово 13 пута више на уличној расвети, а разлог томе је што је и струја у међувремену поскупела а ми по уговору са партнером из јавно приватног партнерства нисмо везани за поскупљење струје, тако да ако буде и у наредном периоду поскупљивала струја, ми ћемо имати само већу уштеду на јавној расвети. Ово је један прави потез и жао ми је што то нисмо урадили много пре, остварили би смо много веће уштеде а осветљење би било далеко ефикасније.

Друга тачка која такође завређује пажњу јесте и годишњи извештај Заједничког Центра за социјални рад Лајковац и Љиг, где имамо изузетну сарадњу са директором Драганом. Постоји податак који је и даље фрапантан, а даје наду да смо у 2023. години имали 135 рођених беба а умрлих 216. И даље је разлика између рођених и умрлих велика, али је смањена у односу на 2022. год када смо имали 123 рођених, а 226 умрлих.

Радује податак да смо у односу на 2022. годину имали десетак беба више у протеклој годину. а дуго у Лајковцу је број рођених износио између 120 и 130 беба, сада је тај број прешао 130 у прошлој години и надам се да ће се тај тренд раста рођених наставити, а број умрлих смањивати. Да ли су томе допринеле и мере општине Лајковац или мере државе које су никад веће за прворођено дете, другорођено, треће и остале, видећемо како ће се показати убудуће.

Оно што је такође било упечатљиво данас у извештају Центра за Социјални рад, општина Лајковац је само у протеклој 2023. години за једнократне помоћи социјално угроженим лицима издвојила 12,6 милиона динара. Велики је то новац, али ми се годинама већ не одричемо тога, већ се трудимо да свим нашим суграђанима који живе у тешким условима изађемо у сусрет. Можда је тај праг мало подигнут у односу на остале општине, јер излазимо у сусрет и људима који нису толико материлано угрожени али добијају ту једнократну помоћ од наше општине.

Све остале тачке су процедуралне, пословне врсте и односе се на уједе паса луталица, нешто у вези спорта и слично.
Припремамо се полако за те прве пролећне радове, набавке су у току и наравно спремамо се за скупштину која ће бити одржана крајем марта или почетком априла месеца, када будемо све законске процедуре које иду на скупштину одрадили, и да се после тога полако припремамо за ребаланс буџета у јуну месецу, али о томе је још рано говорити.”