Општина Лајковац поделила 78 ауто-седишта за бебе

Прошле недеље је у великој сали Општине Лајковац свечано уручено 78 ауто седишта за децу, на основу Конкурса за расподелу буџетских средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у овој години. Реч је о средствима која се у буџет сливају по основу казни за саобраћајне прекршаје на територији општине Лајковац. Савет за безбедност саобраћаја ове године располаже са седам милиона динара. Око пет милиона динара издвојено је за завршетак пешачке стазе у Рубрибрези, а део новца за обележавање пешачких стаза и постављање сигнализације у близини школа. За набавку ауто седишта утрошено је 600.000 динара, а председник Андрија Живковић је најавио да ће следеће године бити подељена и дечја колица, ако за то буде постојала законска могућност.

-Савет за безбедност саобраћаја у општини Лајковац постоји непуне три године и од када је формиран имали смо праксу да сва деца рођена у претходној години и воде се на територији лајковачке општине добију ауто седишта. Ове године је знатно већи број деце, односно родитеља, који су добили на поклон ауто седишта -78 је подељено, 26 више него прошле године. На нашу радост, имамо показатеље да се број деце повећава. Општина Лајковац улаже напоре и средства за побољшање популационе слике, односно демографске слике Лајковца, а самим тим и Србије. Ми ћемо и у будућности наставити са улагањима и оваквом праксом. Надам се да ћемо пронаћи још атрактивних мера, које ће сигурно подстаћи Лајковчане да имају што више деце и да Лајковац у будућности повећа број становника. Тренд јесте да је број становника у опадању – у последњих десет година број становника је пао за неких две хиљаде. Надам се да ћемо у будућем периоду променити тај тренд и демографску слику не само у нашој општини, већ и у округу и Србији.”

Све лајковачке бебе (односно родитељи који су се одазвали јавном позиву), рођене у току прошле године, добиле су бесплатно ауто-седиште. Услов је да бар један од родитеља има пребивалиште на територији општине Лајковац и да породица поседује саобраћајну дозволу, која гласи на родитеље или на неког од чланова домаћинства.

Председник Живковић је овом приликом подсетио и да је Лајковац препознатљив по издвајањима за мере популационе политике.

-Ту спадају издвајања у износу од по 120.000 динара за све незапослене родитеље, 60.000 динара запосленим родитељима, стипендирање најбољих ђака и студената, бесплатан школски превоз, бесплатна ђачка кухиња, вантелесна оплодња коју општина Лајковац финансира. Општина Лајковац је једна од ретких у Србији која издваја пет милиона динара за Програм вантелесне оплодње. Издвојили бисмо и више, али је пракса показала да је ова сума довољна. Овај програм је један важан корак и мера популационе политике и ми ћемо учинити све да се разним мерама подстакне повећање броја становника лајковачке општине.

У лепој атмосфери седишта је уручио председник Андрија Живковић са сарадницима и представницима општинског Савета за безбедност саобраћаја.