Општинско већe прихватило Други ребаланс буџета

Данас је одржана 53. седница Општинског већа, са обимним дневним редом, укључујући и Нацрт Одлуке о Другом ребалансу буџета са пратећим одлукама. Седница је уједно била припремна пред летње заседање скупштине, које ће бити одржано у петак и на којем се уобичајено усваја Први ребаланс буџета. Овога пута је то Други ребаланс, јер је пре месец дана усвојен изнуђени ребаланс буџета због добијања средстава на конкурсу Министарства привреде за изградњу улице Петра Бојовића. С обзиром на чињеницу да Општина у тој изградњи учествује са 50 посто, било је неопходно „препаковати“ одређена средства и тако определити новац за улицу Петра Бојовића.

У изјави за медије по завршетку седнице председник општине Андрија Живковић пре свега се осврнуо на Други ребаланс:

„Прави ребаланс буџета је у јуну месецу, а по речима известиоца буџет је увећан за 115 милиона динара. Половина тог новца одлази на функционисање установа и предузећа којима је општина оснивач, тако да половина остаје за инвестиције у другом делу године. Као најзначајније издвојио бих расписивање набавке за изградњу Сеоске куће у Врачевићу, што је био најбитнији захтев ове месне заједнице, јер највеће село после Јабучја нема просторије Месне заједнице. Мултифункционални објекат, који ће користити сви мештани Врачевића, биће изграђен између амбуланте и фудбалског терена. Радиће се у две фазе јер у овогодишњем буџету немамо довољно новца за целокупну изградњу, а не бисмо ни стигли да га завршимо до краја године. Пројектована вредност Сеоске куће је око 50 милиона динара, за прву фазу смо одвојили 25 милиона. Надам  се да ће већ у првим пролећним месецима објекат бити усељив и да ће грађани Врачевића моћи да га користе.

Другим ребалансом буџета одвојили смо новац за изградњу водоводне мреже од постојећег бунара код амбуланте у Врачевићу и школе. У договору са МЗ Доњи Лајковац, која највише има проблема са водом на територији општине Лајковац, безводна je, одлучили смо да кренемо у истражне радове и истражне бушотине, за шта смо одвојили 1,2 милиона динара. Надам се да ћемо у наредне две године имати један артешки бунар који ће моћи да користе грађани Доњег Лајковца за своје потребе. По плановима и проценама Доњи Лајковац је далеко од водоводне мреже која ће једнога дана бити прикључена са бране Стубо Ровни, тако да морамо ублажити проблем водоснабдевања у том делу општине.

Одвојили смо новац и за пројектовање канализације за једну битну улицу која није ушла у план „Чисте Србије“, а протеже се од Борверка до пута за Јабучје у дужини од 1000 метара. Можда чак Министарство грађевине одобри проширење пројекта па не морамо давати општински новац. Надамо се да ћемо кроз пројекат „Чисте Србије“ моћи да урадимо канализацију и за Ћелије, Пепељевац и још неке делове Јабучја, ако остане новца из пројекта, јер постоје градови и општине које не могу да ураде предвиђену километражу, а ми имамо спремне пројекте.

Одвојили смо новац и за пројектовање путева у Придворици, пут ка гробљу, пут у Марковој Цркви и улици Гргура Бранковића у Рубрибрези, као и део пута у Пепељевцу  који се простире од Брдарића чесме до Мирковића краја, познатији као Савковића пут. Ако буде конкурс у другом делу године, бићемо спремни да и те путеве урадимо. Следеће године ћемо се базирати на путну инфраструктуру јер смо доста тога одрадили претходних година у Лајковцу и осталим деловима општине. Са Министарством грађевине смо потписали оквирни споразум, добили смо 75 милиона динара за решавање путне и комуналне инфраструктуре на подручју општине Лајковац, очекује нас потписивање тог споразума у наредним недељама.  Највећи део новца ћемо определити за путну инфраструктуру, а у зависности од тога како буде текао договор са Министарством можемо очекивати радове већ у  другој половини године.“

На дневном реду био је и Извештај о реализацији Програма пословања Регионалног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ Уб у 2022. години. За општину Лајковац је од велике важности изградња депоније у Каленићу:

„По речима известиоца Еко Тамнаве радови на изградњи депоније у Каленићу крећу у јулу, чиме решавамо одлагање комуналног отпада са наше територије. Након дуже од деценије коначно ће кренути и изградња те регионалне депоније. Овим ребалансом смо одвојили око 3 милиона динара за куповину нове парцеле за депонију у Лајковцу, јер на постојећој нема места за одлагање смећа, а радови у Каленићу ће трајати 18 месеци. Изградња депоније у Каленићу је пројекат који није битан само за Лајковац већ и за Колубарски округ и овај део Западне Србије, јер ће скоро 10 општина бити ослоњено на њу. Надам се да ћемо наредне године трајно решити проблем одлагања комуналног отпада за Лајковац и суседне општине, што је јако битна ставка у решавању еколошких проблема.

Андрија Живковић је истакао да је по Завршном рачуну за 2022.годину, новац планиран претходне године утрошен по плану а извештај државне ревизорске институције је позитиван, без чега се завршни рачун не може ни усвојити. „То је још један доказ да општина Лајковац ради како треба и по закону.“, закључио је председник општине.

Живковић је додао да су у току припреме за прву летњу седницу, која ће бити у петак, као и за радове који ће бити реализовани до краја године.

„Одвојили смо 2 милиона динара за занатске радове на конацима Брене Михајловић и Радића који нису обухваћени споразумом са РБ Колубара. Имамо жељу да свечано отварање оба конака буде за дан општине 16. септембра, јер смо навикли грађане да на тај дан отварамо одређене објекте. План је да у један објекат преселимо Градску библиотеку, а да у другом буде легат Радована Белог Марковића. Ако буде довољно места у једном ће бити и наша Туристичка организација. Најпре морамо видети да ли су у конацима услови довољни за рад Градске библиотеке, а надам се да јесу, па ћемо од септембра Градску библиотеку и Туристичку организацију имати на новој локацији.

Тај део Лајковца, познатији као Војни круг, желимо да што више приближимо Лајковцу јер има потенцијал. Ту се налази и Спортско-рекреативна зона: поред школа, вртића и Дома здравља налазе се и два стадиона, сада и затворени базен и зелена пијаца. Од септембра, надам се, и конаци са прелепим двориштем око њих. Потрудићемо се да у наредном периоду променимо намену простора од конака до зелене пијаце, тај простор више није за изградњу агро-бизнис центра већ за пословно-стамбене и комуналне делатности. Потребно је израдити план тог простора како би следеће године могли да га издајемо заинтересованим људима. Моја жеља је да тај део Лајковца постане стамбена целина, како би се стамбени део Лајковца проширио.

Данас је усвојено Решење о образовању Организационог одбора манифестације „Дани Лајковца“ и обележавања градске славе Огњене Марије. „Нећемо одустајати од манифестација које су биле претходних година. Новина је да ћемо имати само један концерт ове године, како бисмо смањили трошкове, и то ће бити за Градску славу у недељу, док ће претходни дан бити посвећен деци, када ћемо имати разноврстан програм.

Општинско веће је прихватило и Друге измене и допуне Програма утређивања грађевинског земљишта за 2023. годину, Друге измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“ за 2023. годину, Одлуку о приступању изради Плана развоја општине Лајковац, Програм расподеле средстава од накнада за коришћење шума и шумског земљишта општине Лајковац за 2023. годину и друге предлоге одлука, а за већину њих коначну реч даће одборници на 23. седници Скупштине општине Лајковац у петак 30. јуна.