Општинско веће припремило ребаланс буџета

Одржана је завршна седница Општинског већа пред предстојећу редовну јунску седницу локалног парламента, заказану на Видовдан, у петак 28. јуна у 9 часова. Све је спремно за усвајање Одлуке о завршном рачуну буџета за прошлу годину и Одлуке о првом ребалансу овогодишњег општинског буџета, а самим тим и измена и допуна Плана јавних инвестиција. Са скоро милијарду динара добијених у овој години од државе, преко 40 км новог асфалта, а и још неким битним пројектима који се коначно реализују, ова година је свакако рекордна за општину Лајковац, нагласио је председник Живковић.

” Првим ребалансом буџет се увећава за неких 185 милиона динара. Највећи део тог новца добијен је од ЕПС -а, по Споразуму још из 2008. године, на конту пресељења насељеног места Мали Борак. Са тим новцем, негде око 90 милиона динара, исцрпели смо коначно средства по основу тог Споразума. Уговори су потписани, највећи део новца, 75 милиона динара односи се на изградњу водоводне мреже у Јабучју: Гај, Старо село, Жуто брдо и Доњи крај. Очекујемо да већ у наредним данима распишемо набавку за изградњу цевовода, који је пре неколико месеци започет од Доњег краја. Ово ће само бити наставак изградње цевовода, с тим што ћемо до краја године главну линију вода што се тиче Јабучја изградити и регулисати водоснабдевање у тим деловима. Онда нам остаје Виш, где ће се по Споразуму за расељавање Скобаља, такође радити водоводна мрежа у 2020. години. Преостаје секундарна мрежа, тако да за две до три године можемо да очекујемо да комплетно Јабучје регулишемо, што се тиче питања водоснабдевања. Преосталих 15 милиона динара од ЕПС-а односи се на коначни завршетак Брениног и Радића конака у Војном кругу. Очекујемо да и овај посао завршимо до краја године и тиме комплетирамо радове који годинама стоје незавршени и полако их већ хвата зуб времена.

Значајан део новца опредељен је за рехабилитацију путева, пре свега на сеоском подручју, а и у самом Лајковцу, истиче Живковић:

„Ово ће сигурно бити рекордна година по изграђеним километрима асфалта на подручју лајковачке општине, очекујемо да ће то бити преко 40 км новог асфалта на нашој територији. Од Путева Србије добијено је 370 милиона динара, делом тих средстава приводи се крају деоница кроз центар Јабучја, где ће коначно у суботу бити и завршени радови. У току ове седмице почеће радови на асфалтирању првог локалног пута средствима „Путева Србије“ и то је пут за Негиће у Старом селу, затим следи изградња и асфалтирање улице Стевана Сремца у Селу Лајковцу и Војводе Путника у самом Лајковцу, као и платоа нове Зелене пијаце. Након тога, следе два сеоска пута, пут за Петровиће у Бајевцу и Гајски пут у Стрмову.Упоредо са изградњом пута кроз Јабучје, кренули су увелико радови на изградњи и асфалтирању трасе старе “ћирине” пруге, која пролази кроз неколико села и свима је значајна и битна (Пепељевац – Боговађа – Доњи Лајковац и завршава се на подручју љишке општине). Очекује се почетак асфалтирања прве деонице од Лтковића, већ почетком јула ка Боговађи, а завршетак комплетне деонице у дужини од 12 км, све до “пепељевачке рампе” очекује се до краја августа. Када се то заврши, кренуће и реконструкција трасе “обреновачке пруге”, од седишта фирме РР АУТА до Скобаља.Што се тиче рехабилитације путева за коју је из локалног буџета издвојено 20 милиона динара, то се пре свега односи на улицу Краља Милутина у Селу Лајковцу (која се спушта ка Новом гробљу), улицу Петра Бојовића, пут за Милошевиће и друге путеве. Такође, део новца одвојен је за изградњу фекалне и кишне канализације, махом у Лајковцу за улице: Момчила Радовановића, Балканску и друге где исте не постоје, са тим што ће ово пратити и друге ствари. Дакле, највећи део средстава , што се тиче ребаланса, биће издвојен за путеве и решавање водоснабдевања.”

Председник Живковић је рекао и да је Канцеларија за јавна улагања управо дала позитивно мишљење за прву фазу Пројекта замене водоводне мреже на територији Лајковца, што ће засигурно у многоме утицати на побољшање водоснабдевања. Биће замењене све старе азбестне цеви на подручју градског језгра и замењена сва пратећа опрема, замењени водомери и решен проблем подстаница у Војном кругу и Ћелијама. Тако ће овим средствима у износу од два милиона евра, односно 250 милиона динара, бити регулисан и притисак воде у вишим деловима Лајковца, пре свега изнад Војног круга, око Дома здравља, школа, вртића, хале и виших делова Ћелија. Очекује се да радови на комплетној реконструкцији градске водоводне мреже крену у јесењем периоду, највероватније у септембру или октобру.

“Са средствима од Путева Србије и са средствима од Канцеларије за јавна улагања, општина Лајковац ће ове године добити једну суму која је импозантна и незапамћена за нашу општину, скоро милијарду динара ћемо добити од државе, што ће значајно олакшати радове за ову годину”, нагласио је председник Андрија Живковић, уз подсећање на изузетну сарадњу локалне самоуправе са Канцеларијом за јавна улагања, преко које иде и реконструкција средње школе и школе у Бајевцу.“

С обзиром да је рочиште у Основном суду у Убу ( надокнада за одузето земљиште госпођи Шкоро из Лајковца) заказано за 25. јун, одложено за 27. август, што отвара могућност да сви планирани радови за ову годину на подручју лајковачке општине буду и завршени до краја године, закључио је председник Живковић.