Општинско веће усвојило Одлуку о ребалансу буџета

Данашња 37. редовна седница Општинског већа Лајковац била је припремна пред 15. седницу Скупштине општине, која ће се одржати у понедељак 27. јуна од 9 часова. Најважнија тачка обимног дневног реда било је разматрање Нацрта Одлуке о ребалансу буџета општине Лајковац за 2022. годину.

– Ребалансом буџета имамо нових 147 милиона динара. Прилив великог дела тих средстава имамо захваљујући завршетку суђења за одузето земљиште, због тога смо сваке године имали заробљених око 70 милиона, а сада је тај новац коначно ослобођен. Други део се односи на то што није дошло до најављеног покупљења електричне енергије за ову годину. Цене енергената су скочиле што додатно оптерећује буџет, тако да се приликом израде ребаланса водило рачуна о максималном смањењу неки трошкова како бисмо више новца имали за инвестиције. Захваљујући свему наведеном, у другој половини године имаћемо бројне, слободно могу рећи капиталне инвестиције.

Одвојили смо новац за изградњу паркинга испред силоса вредности 35 милиона динара, као и за изградњу обостраних тротоара у улици Надежде Петровић у дужини од 600 метара (улица која води од Лајковца ка школи у Селу Лајковац), а вредност радова је 18 милиона. За партерно уређење центра Јабучја око сеоског дома, поште и осталих виталних објеката, у питању је двогодишњи пројекат укупне вредности 40 милиона, ове године смо одвојили око 20 милиона. Уређењем центра Јабучје ће следеће године добити обрисе варошице. Подсетио бих да се у Јабучју увелико ради фекална канализација у оквиру пројекта „Чиста Србија“, а већи део села добио је примарну водоводну мрежу.

Ребалансом смо додали 8 милиона за изградњу фекалног колектора у Индустријској зони и прикључићемо га на постројење за прераду отпадних вода, које ће такође бити реконструисано у оквиру пројекта„Чиста Србија“. Одвојили смо 2,5 милиона за изградњу кишне канализације у улици Михајла Пупина испод пруге, затим за партерно уређење Радића конака и Конака Брене Михајловић, где ових дана крећемо на завршетак самих конака, радови су уговорени. Партерно уређење кошта око 9 милиона, део финансира ЕПС. Опредељено је 3,2 милиона за изградњу дечјег игралишта у склопу основне школе у Боговађи, пола милиона за замену клупа у Улици владике Николаја у центру Лајковца, као и 1,8 милиона за изградњу сауне у објекту затвореног базена.

Свим буџетским корисницима, јавним установама и предузећима, ребалансом је додата количина новца неопходна за нормално функционисање у другој половини године, рекао је Живковић.

– Највише је додато ПУ Лептирић, законски минимум који им следује, затим комунално предузећу за кошење зелених површина, прикључке на канализациону и водоводну мрежу итд. Запажа се да нема издвајања за путеве, а разлог је што смо одлучили да завршимо капиталне инвестиције, за које треба много новца. Ако се цена струје не повећа много до Нове године можда ћемо урадити јопш један ребаланс и да ту сагледамо имамо ли простора за уређење путне инфраструктуре.

Оно што нам је такође јако битно и што смо желели, али није било довољно средстава у првом ребалансу, то је изградња Сеоске куће у Врачевићу, за шта смо урадили пројекат. Биће истих димензија као Сеоска кућа у Пепељевцу, која се гради. Ако не буде довољно новца ове године, онда ћемо је сигурно радити следеће.

Наредних година највећи део буџета издвајаћемо за путну инфраструктуру јер ћемо све крупније радове завршити у овој години. Надамо се да ће Путеви Србије наставити са реконструкцијом главног пута који пролази кроз центар Лајковца, у току су радови санације на самом улазу Лајковац. Данас сам био у ЈП Путеви Србије и рекли су ми да ће ове године урадити пројектовање санације осталог дела пута кроз Лајковац до излаза на Ибарску магистралу и следеће године, ако буде новца, кренути у потпуну реконструкцију те деонице. Ове године, ако буде новца, санираћемо оне деонице које су девастиране, пре свега проласком тешког саобраћаја кроз Лајковац.

Међу тачкама дневног реда председник Живковић је издвојио и Прве измене и допуне Програма унапређења квалитета здравствене заштите. Уз предвиђених 12 милиона динара додато је још 700.000 ради ангажовања два специјалиста радиологије и специјалисте пулмологије, као и за опремање сеоске амбуланте у Словцу која је почела са радом.

Промењена је и Одлука о финансирању вантелесне оплодње, једина разлика је да свака породица и свако лице које буде хтело да конкурише у овом програму мораће да има боравиште на територији наше општине најмање 12 месеци ( до сада је било један дан). Лајковац сваке године издваја између 4 и 5 милиона за финансирање вантелесне оплодње.

На данашњој седници већници су усвојили Одлуку о Завршном рачуну буџета за 2021. годину, Прве измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта, Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда, као и предлоге Статута ПУ Лептирић, Градске библиотеке и Установе за спорт и омладину.