Општинско веће усвојило Први ребаланс буџета

На 52. седници одржаној 12. маја Општинско веће је усвојило Први ребаланс буџета, који је „изнуђен“ захваљујући одобрењу средстава за општински пројекат од стране Министарства привреде. О томе је председник општине Андрија Живковић рекао:

– Назвали смо га „мали ребаланс“ јер није уобичајено да га радимо овако рано, у првој половини године, али је то због добрих вести за општину Лајковац. Пре месец дана смо конкурисали код Министарства привреде за унапређење путне инфраструктуре ка туристичким дестинацијама за улицу Петра Бојовића, која води ка Јолића воденици и насељу у том делу Лајковца. Добили смо средства по конкурсу у износу од 50% вредности целог пројекта а он износи 15 милиона динара, плус ПДВ, тако да смо од Министарства добили 8 милиона динара док је наш удео исто толики, плус надзор који плаћамо на овом пројекту. Очекујем да ће Министарство крајем маја или почетком јуна већ расписати тендер за изградњу ове улице, како би радови кренули у првим летњим месецима. Биће урађено нових 1000 метара асфалта у нашој општини, а биће пуно приступачнији пут ка излетишту на реци Колубари које користе не само грађани Лајковца већ и наше околине, али и за део насеља са преко 50 становника. Других нешто битнијих измена у првом ребалансу буџета нема, чека нас редован ребаланс буџета крајем јуна када ћемо видети колико имамо новца и које радове ћемо изводити у другој половини године.

На данашњој седници Oпштинског већа je после шест година повећаna цена за боравак деце у вртићу у Лајковцу, само за 10 одсто.

– То је незнатно повећање у износу од 10%, са чим смо се ми данас сложили а родитељи треба да знају да економска цена боравка деце у вртићу на месечном нивоу износи 27.560 динара. Од тога 20% плаћају родитељи, па ако би се водили том логиком онда би цена вртића била око 5.600 динара. Ми смо прихватили само износ од 10%, тако да ће у наредном периоду боравак деце у вртићу износити нешто око 4.980 динара, што је 450 динара више у односу на претходни период. Како је истакла директорка вртића у Лајковцу, код нас је боравак деце један од најнижих у округу, једино нешто нижу цену има вртић у Мионици. Битно је истаћи да лајковачки вртић нема листу чекања већ сва деца која се пријаве имају своје место, што је сјајан податак јер једино Лајковац и Уб немају листу чекања за упис  у вртић.

Још једна битна тачка било је разматрање предлога Одлуке о избору пројекта за изградњу и одржавање и обнову верских објеката које финансира општина Лајковац.

– Сваке године издвојимо неколико милиона за обнављање верских објеката на нашој територији, ове године смо се одлучили да то буде црква у Степању, на захтев МЗ и мештана тог села. Мештани имају проблем са водоснсбдевањем, а на црквеном имању се налази извор,  па у сарадњи са МЗ и са свештаником из цркве у Степању, договорили смо се да ове године финансирамо изградњу једне каптаже па ће са тог изворишта мештани Степања и околине моћи да користе воду. Искрено се надам да ће им то побољшати снабдевање водом, поготово ће пољопривредницима олакшати живот, а то ћемо завршити већ у првим летњим месецима.

Седница Скупштине општине на којој ће бити усвојен Први ребаланс заказана је за среду 17. мај у 9 часова. Одмах после тог заседања започеће припреме другог, великог ребаланса буџета за ову годину.