Општинско веће усвојило Први ребаланс са значајним средствима за инвестиције

У Лајковцу је данас одржана 9. седница општинског Већа са обимним дневним редом од 29 тачака, међу којима су најважније свакако биле оне које су се односиле на Први ребаланс будзета у овој години, који ће се пред одборницима локалног парламента наћи у среду 26. јуна.

Председник општине Андрија Живковић истиче да је ово можда најбољи ребаланс буџета у последњих десет година, имајући у виду износ опредељен за инвестиције.

“Чули сте и од известиоца да је Завршни рачун за 2023. годину био милијарду и деведесет шест милиона динара, а утрошено је милијарду и шездесет милиона. Након усвајања одлуке о Завршном рачуну приступило се изради Првог ребаланса буџета за општину Лајковац за 2024. годину. Оно што радује јесте чињеница да је ово можда један од бољих ребаланса у последњих десет, а можда и више година. То значи да имамо више новца у односу на претходне године, а разлог томе су и увећани приходи од ренте, односно минералних сировина од стране ЕПС-а и РБ Колубара. Овим првим ребалансом имаћемо нових око 238 милиона динара, што су значајна средства за општину Лајковац.

Првим ребалансом буџета имаћемо у другој половини године, ако временске прилике дозволе, доста значајних  ствари које ће бити урађене: улице и локалне некатегорисане путеве, од Лајковца до сеоских средина, акценат ће бити и на уређењу појединих издвојених одељења ОШ “Миле Дубљевић” где ће се адаптирати објекти попут школа у Ћелијама, Пепељевцу, Селу Лајковац, Врачевићу, која слави стогодишњицу, где је у току прикључење зграде на водовод у центру села, биће замењена и дворишна ограда. Одвојен је новац и за изградњу једног модерног игралишта са тартан подлогом површине 100 квадрата у Врачевићу вредности 4,5 милиона динара, исто тако за много веће такво игралиште на око 500 квадрата у Лајковцу, између Хале спортова и средње школе вредности 18 милиона динара и сигурно ће то бити ново место окупљања најмлађих општине Лајковац.

Ребалансом смо издвојили средства и за озелењавање простора око конака вредности око 5 милиона, чиме ћемо тамо малтене комплетирати радове. Такође смо определили новац за осветљење амфитеатра у склопу конака, односно библиотеке, како би ту лети могли да се одвијају културни садржаји. Део средстава одвојили смо за дрворед од Пепељевачке рампе до зграде старог Комитета, а план нам је да га ширимо ка Непричави и Рубрибрези, односно да прати пешачку стазу. Ребалансом смо издвојили средства за куповину специјализованог возила за отпушење канализационе мреже, за наше комунално предузеће.“

Живковић је рекао да је ребалансом новац опредељен и за пројектовање бројних планова које општинско руководство има за наредни период.

„Пре свега се то односи на пројектовање путева: на бочне улице које излазе на Боје Марковића, бочне улице које излазе на Железничку, Ложионичку улицу у близини Дистрибуције, бројне путеве у селима. Осим ових, новац је одвојен за изградњу путних праваца у селима и граду: пут за Ракиће у Доњем Лајковцу, за Пантелиће у Бајевцу, Хиландарску и бочне улице која излази на Милене Павловић Барили у Лајковцу, пут за Милошевиће у Јабучју (Гај), пут за Богдановиће и Савиће у Јабучју.

Одвојили смо и новац за пројектовање плаже затвореног базена и надам се да ћемо следеће године имати базен који ће радити током целе године. Видећемо да ли ће то бити класична плажа или ће у оквиру ње бити и водених садржаја.

Преко два милиона одвојено је за пројекат иновирања водоводне мреже у центру Лајковца, у сарадњи са Министарством за јавна улагања. Општина Лајковац је ушла у избор од 20 општина и градова, очекујем да радови крену почетком наредне године.

Одвојили смо и 10 милиона динара за конкурс који је поново расписало Министарство за енергетику, само што се овога пута односи на суфинансирање мера енергетске санације јавних објеката, а не стамбених. Одвојили смо новац за санацију старог објекта вртића, ако прођемо на конкурсу добићемо малтене нови објекат. Вредност тих радова биће око 40 милиона, где Министарство опредељује 30, а Општина 10 милиона.

Први пут ће ове године бити бесплатни уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основне школе.“

Живковић је као врло битну ствар најавио нови ребаланс буџета у септембру, јер ће, као што је и раније најављивао, ускоро бити потписан уговор с РБ Колубара због премештања пута кроз Јабучје, од Рукладе ка Скобаљу.

„Вредност споразума је око 180 милиона динара, који ће бити опредељен за Јабучје, а који ћемо у договору са Месном заједницом распоредити за уређење локалних некатегорисаних путева, проширење гробља, проширење водоводне мреже… Ми смо и Првим ребалансом добили 20 милиона за насељено место Јабучје због измештања школе у Скобаљу. Део тог новца искоришћен је за изградњу пута за који смо имали спремну документацију, то је пут за Богдановиће и Савиће и пут за Милошевиће у Гају, као и за рушење објекта старе школе „Димитрије Туцовић“. Видећемо, у договору са Месном заједницом, да ли ћемо на том месту изградити халу или модерне спортске терене, а Дом преко пута адаптирати да ученици у зимским месецима имају часове физичке културе.“

На седници је усвојен Завршни рачун буџета општине Лајковац за 2023. годину, као и одлуке које,  по правилу, прате ребаланс буџета: Друге измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта општине Лајковац за 2024. годину и Друге измене и допуне Програма пословања ЈП „Градска чистоћа“.

У сусрет реализацији мера енергетске ефикасности прихваћен је Правилник о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији“, а образована је и Комисија за реализацију мера енергетке санације. Такође је формирана и Комисија за капиталне инвестиције.

На деветој седници Општинског већа усвојен је Оперативни план одбране од поплава за воде другог реда општине Лајковац за 2024. годину, верификоване одлуке о интервентној достави воде и бројни закључци.

Најзначајније одлуке коначну потврду добиће на седници Скупштине општине Лајковац, која ће бити одржана у среду 26. јуна с почетком у 10 часова.