ОШ „Миле Дубљевић“ добила три модерна спортска терена

Као што је општинско руководство и најавило крајем прошле године, сви мали терени у спортско-рекреативној зони Лајковца овог пролећа добили су савремену и безбеднију тартан подлогу. Данас је председник општине Андрија Живковић са сарадницима представио јавности завршену реконструкцију игралишта у школи „Миле Дубљевић“ и том приликом изјавио:

„Када смо у децембру правили буџет за 2024. рекли смо да ћемо добар део радова посветити најмлађима и спортској инфраструктури. Пре неких месец дана завршен је кошаркашки терен у оквиру стадиона Железничара, којим газдује Установа за спорт, а јуче су завршена три малтене нова терена у оквиру ОШ „Миле Дубљевић“: фудбалски, кошаркашки и одбојкашки. Осим постављња модерне тартан подлоге, замењени су кошеви и стубови на теренима за кошарку и одбојку. Комплетно је реновиран и мини-пич терен, где је замењена потпуно дотрајала дрвена ограда, урађене капије и замењена вештачка трава-подлога, биће у функцији за неколико дана. Изузетно ми је драги да ће наши најмлађи суграђани имати савремене услове за бављење спортом, било на часовима физичког васпитања, било у слободно време, што се односи и на све грађане.

Сличан терен, али не са овом подлогом, ускоро ће бити завршен у основној школи у Ћелијама. У плану нам је да ребалансом буџета одвојимо новац како бисмо у сеоским срединама урадили сличне ствари, надам се да ћемо у наредне две-три године у свим  издвојеним одељењима матичне школе урадити слична игралишта, како би наши најмлађи имали адекватне услове за бављење спортом. Надамо се да ће деца битин задовољна и да ће их на овим игралиштима бити много више него пре.

Имамо још планова за овај део Лајковца, где се налазе школе, вртић, хала и базен, тако да ћемо покушати да ребалансом буџета издвојимо новац за изградњу једног великог игралишта, односно парка између Спортске хале и Средње школе, на површини од 500 квадрата. Биће то стварно импозантан парк, намењен свим становницима општине Лајковац. Сличне ствари планирамо и у мањим срединама, пре свега у селима.

Очекујемо да следеће године, уз помоћ Фудбалског савеза Србије, односно ФС Региона западне Србије, коначно урадимо вештачки терен за велики фудбал. Такође, близу смо одлуке да ребалансом буџета одвојимо новац за пројектовање летње плаже у склопу затвореног базена, како би радио целе године. Дакле, поред улагања у путну инфраструктуру и осталих радова, велики део буџета ћемо издвајати и за спортску инфраструктуру, на добром смо путу да то реализујемо како смо и замислили крајем године.

Задовољан сам овим радовима, као и коментарима најмлађих, али и старијих људи који су се некада бавили спортом, тако да ћу завршити њиховом реченицом: „Да смо ми имали овакве услове за бављење спортом, ко зна где и у којим клубовима бисмо сада играли“. То нам је подстрек да наставимо у оваквом правцу и да радимо добре ствари за грађане општине Лајковац, а пре свега за најмлађе.“

Директорка школе Биљана Жујовић изузетно је задовољна реконструкцијом спортских терена, као и сарадњом са локалном самоуправом:

„Овим теренима наша школа и ученици ће, поред естетског дела, који је свакако значајан, добити много и на квалитету наставе. Али, не само ученици школе, сви знамо да су школска дворишта место окупљања младих у слободно време, тако да се надам се да ће се сада још више окупљати у школском дворишту и проводити време у спортским играма, а мање крај разних екрана. Ово је један пример добре сарадње са локалном самоуправом и разумевања које имају за побољшање услова и квалитета рада у школи.“

Реконструкција школских игралишта свакако ће побољшати квалитет извођења наставе физичког васпитања, али ће привући и грађане да се рекреативно баве спортом, о чему јe говорио професор физичког васпитања Марко Ивковић:

„Овим спортским теренима добили смо велику ствар за децу, не само за реализацију наставе физичког васпитања, већ и могућност да долазе на терене где ће им у сваком моменту бити доступно да се баве спортом, да се брину о свом здрављу и да обогате своје друштвене животе. И свим грађанима наше општине ови терени ће добро доћи јер у нашем граду, нажалост, немамо терене за фудбал и одбојку, једино за кошарку.“