Отказана изложба говеда сименталске расе због пандемије

Због пандемије корона вируса, мера забране окупљања и одржавања масовних манифестација, први пут ће ове године изостати одржавање традиционалне Регионалне изложбе говеда сименталске расе 27. септембра у Лајковцу. Овогодишња изложба требала је бити 39. по реду. Тако једна од најстаријих сточарских изложби у Србији и једина која је имала континуитет 39 година, којој је главни покровитељ Општина Лајковац, први пут није одржана, због објективних разлога.
С обзиром на чињеницу да су дозвољени скупови до 30 људи, а да се због специфичности манифестације то никако не може извести, организатори су донели одлуку да се изложба сименталаца не одржи. Аграрним буџетом су средства благовремено опредељена за одржавање традиционалне сточарске манифестације, Стручна служба Центра за пољопривреду на терену је благовремено одрадила комплетан посао одабира и припреме грла за изложбу, планиран је и пратећи програм, али с обзиром на околности као најразумније решење одабрано је да се изложба ипак не одржи.
Одложене су и све сточарске манифестације у Србији и региону, чак и Конгрес европског удружења одгајивача говеда сименталске расе. Такође, традиционални Пољопривредни сајам у Новом Саду, који је у стандардном формату био одложен за септембар дефинитивно је отказан и неће бити организован ове године, а менаџмент сајма, по угледу на највеће сајмове у Европи, развија платформу у намери да организује виртуелну смотру аграра.