Отворена изложба “Жене стварају”, обновљен ликовни клуб Културног Центра

У Галерији Културног центра “Хаџи Рувим”, у сусрет 8. марту, отворена је изложба под симболичним називом “Жене стварају”. Отварање ове изложбе биће запамћено и по томе, што је на њеном отварању покренута иницијатива да се обнови рад некада изузетно активног Ликовног клуба, по коме је лајковачки Културни центар био деценијама препознатљив.

Овом изложбом Културни центар “Хаџи Рувим” Лајковац је окупио жене које се баве ликовним стваралаштвом, које су се одазвале позиву организатора и доставиле своје најрепрезентативније радове: Данка Ивановић, Бранка Бабовић, Јасенка Станковић, Андреа Сокић, Биљана Гавриловић и Радославка Лазић.

Изложбу је отворила Александра Танић, историчарка уметности:
“На изложби под називом „Жене стварају“ своје радове представљају уметнице различитих уметничких израза, ликовних преокупација и визуелних синтакси. Међутим, пажљивијим посматрањем, свака од њих открива нам се у једном сензибилном погледу на свет, који отвара пут ка конкретизацији личне и уметничке истине. Било да је у питању иконопис, калиграфија, сликарство или скулптура, свака форма карактером медија који се у њој појављује, омогућава нам да разумемо индивидуално трагање уметница за том истином.

Изложба подстакнута Даном жена, у својој суштини не бави се разматрањем положаја жена уметница у друштву и испитивањем равноправности тог положаја. Она има једноставан циљ, а то је да пружи надахнуће и подстакне женско стваралаштво у било ком облику, те да истовремено да увид у неке од стваралачких и индивидуалних вредности које ове уметнице својим радом заступају.”
На овој изложби представљају се Данка Ивановић, Бранка Бабовић, Јасенка Станковић, Андреа Сокић, Биљана Гавриловић и Радославка Лазић.

Данка Ивановић завршила је Школу за дизајн Богдан Шупут. Бави се сликарством, иконописом и калиграфијом. Ради у свим техникама на различитим подлогама. Учесник је у каталогу „Хришћанска уметност 2024“ у издању Московске Патријаршије.
Бранка Бабовић, дипломирани економиста по образовању, бави се иконописом, калиграфијом, графиком и све то обједињује у својим радовима. Полазник је професионалних курсева на Академији српске православне цркве у Београду. Има своју страницу у руском каталогу „Хришћанска уметност 2024“.

Јасенка Станковић је дипломирани правник, иконописац и калиграф. Иконописом се бави већ 20 година. Код Вуковић Светлане усавршавала је позлату, при Академији за конзервацију и рестаурацију икона СПЦ при Богословском факултету у Београду. Калиграфију је изучила код професора Комосар Жељка. Велики број њених икона налази се у Православним црквама и приватном поседу.
Андреа Сокић, мастер историчар уметности, ради са децом која имају потешкоће у развоју. Калиграфију је изучавала на Академији СПЦ. У радовима спаја традиционалну ћириличну калиграфију са различитим ликовним изражајима и елементима. У свом атељеу организује радионице за децу и одрасле.