Планинарска манифестација „Стазама колубарске битке“

Планинарско смучарско друштво “Ћира“ из Лајковца, уз подршку Планинарског савеза Србије, у суботу 26. новембра организује републичку планинарску манифестацију „Стазама колубарске битке“. Окупљање учесника биће у селу Ћелије, на игралишту Фудбалског клуба „Димитрије Туцовић“ од 8 часова. Свечано отварање предвиђено је за 9.15, а старт планинарења у 9.30 часова.

Kружна стаза дужине 13 км спада у категорију лаких стаза. Маршрута: игралиште у селу Ћелије – археолошко налазиште Анине – Човка (272 мнв) – Спомен костурница и манастир Ћелије (139 мнв) – споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду – „Марковића пут“ – извор „Врелине“- игралиште.

У манастиру Ћелије ће укратко бити представљена историја краја и подаци о учешћу предака у Првом светском рату, а планинари ће бити послужени чајем. Биће организована и хуманитарна акција „Чеп за хендикеп“

За оне који се одлуче да преноће у овом крају предвиђено је дружење у Планинарском дому на Рајцу и недељно пешачење до Даниловог врха, на удаљености око 11км.

Сви учесници учествују на сопствену одговорност и потребно је да су у одговарајућој психофизичкој кондицији и да су одевени у складу са временским условима. Организатор обезбеђује печате акције и пролазних тачака, редарску службу на стази као и присуство особља Дома здравља „Лајковац“ и Горске службе спашавања.

Како су организатори навели: „Наши стари, ваши и наши дедови и прадедови, тражили су само једно од нас – Немојте нас заборавити!, стога вас позивамо да заједно испоштујемо жељу наших предака“.