Почело утврђивање Колубаре код изворишта „Непричава“

Ових дана је почела санација корита и утврђивање обале реке Колубаре у близини изворишта и црпне станице „Непричава“, одакле се водом снабдевају Лајковац и Лазаревац. Радови се изводе првенствено због спречавања урушавања бунара број 8, најиздашнијег на изворишту „Непричава“. Са 14 милиона динара радове финансира Влада Србије, инвеститор је ЈП „Србијаводе“, а извођач предузеће „Ерозија“ из Ваљева. Рок за завршетак посла је крај 2018. године. Србијаводе су урадиле и техничку документацију и раде стручни надзор. Реализација пројекта је значајна за обе општине,  Тако да су почетку радова присуствовали председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић, председник општине Лајковац Андриа Живковић и в.д. директора Јавног предузећа за комуналне послове „Лазаревац“ Иван Милић (лазаревачко комунално предузећа управља црпном станицом у Непричави).

-Почело је решавање вишегодишњег проблема насталог услед непланског вађења шљунка из корита Колубаре, чиме је угрожен најиздашнији бунар за снабдевање водом Лајковца и Лазаревца на изворишту Непричава. После вишемесечних преговора нашли смо заједничко решење и уз помоћ Владе Србије, која је издвојила 14 милиона динара, и ЈП „Србијаводе“ које је одобрило санацију овог дела Колубаре, започели радове. Искрено се захваљујем директору Србија вода господину Пузовићу који је препознао значај проблема. Ово је уједно конкретан пример како две суседне општине треба да сарађују. Заједнички смо препознали проблем, лобирали у ЈП „Србијаводе“ и у Влади Србије, тако да се надам да је ово први корак у међусобној одличној комуникацији везаној за водоснабдевање, али и први корак у нормализацији водоснабдевања наше две општине. А када буде прорадила акумулација Стубо-Ровни да и Лајковац и Лазаревац имају нормално водоснабдевање. Када се две општине удруже сваки проблем је лакше решив, тако да се захваљујем руководству Градске општине Лазаревац и мом колеги Бојану Синђелићу. Овај пројекат не би био реализован да га својим утицајем и залагањем није препознао председник општине Уб Дарко Глишић, који је упорно интервенисао код директора Пузовића, тако да се ја овим путем захваљујем и Влади Србије и “Србијаводама” и председнику општине Уб. Надам се, да ћемо у наредном периоду сви заједно, не само општине Лајковац и Лазаревац, већ и ресорна министарства, препознати све кључне проблеме и имати подршку и Владе Републике Србије и председника.”

Председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић констатовао је да је снабдевање водом проблем и Лајковца и Лазаревца.

– Са почетком санирања речног корита, првенствено ради заштите бунара број 8, најиздашнијег на изворишту Непричава, грађани обе општине могу бити спокојнији по питању водоснабдевања. Радимо и на другим пројектима: копање новог бунара на изворишту Непричава и ревитализација четири бунара на изворишту Пештан. Тиме ће се створити услови да граћани Лајковца и Лазаревца буду снабдевени водом 24 сата дневно. Осим тога, пројекат Стубо-Ровни је веома известан и он ће решити дугогодишње проблеме на територији обе општине, када говоримо о општине Лазаревац то је јужни део наше општине. Председник општине Лајковац и ја смо гарант да ћемо и убудуће радити на оваквим и сличним пројектима.