Подељена 62 дечја аутоседишта из општинског буџета

У изузетно пријатној атмосфери у пуној сали Градске куће уручена су 62 аутоседишта за бебе са подручја општине Лајковац рођене у претходних годину дана. Општина Лајковац је преко Савета за безбедност саобраћаја и ове године, за све лајковачке бебе које су рођене у том периоду, обезбедила бесплатна дечија аутоседишта.

Дечија аутоседишта подељена су у циљу безбедности деце у саобраћају и као мера популационе политике, по спроведеном Конкурсу за расподелу буџетских средстава општине Лајковац за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у овој години. Као и ранијих година, средства су обезбеђена из буџета општине Лајковац, преко Савета за безбедност саобраћаја, а слила су се од новчаних казни наплаћених за саобраћајне прекршаје на територији општине Лајковац. Сваке године се део тих средстава одваја управо за набавку дечијих аутоседишта, ради побољшања безбедности у саобраћају најмлађих житеље лајковачке општине.

Приликом доделе бесплатних дечијих ауто седишта, речено је да ће се са овом праксом и сличним идејама наставити и наредних година, све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају и подизања наталитета. Општина Лајковац је прва у Колубарском округу кренула са овом праксом. Подела дечијих ауто седишта показала се врло популарном мером и од самог старта је наишла на сјајан пријем свих грађана.

На основу Јавног конкурса за расподелу буџетских средстава Општине Лајковац за 2024. годину за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима Општине Лајковац, опредељено је 600.000 динара буџетских средстава за набавку безбедносних аутоседишта за новорођене бебе.

Након поздравне речи председника општине Андрије Живковића, честитки родитељима на новим члановима породице и кратког обраћања присутнима, уз нагласак да је најважније да деца буду безбедна у вожњи, уручена су аутоседишта.

Шеф Одсека за заједничке послове Општинске  управе општине Лајковац Жељко Јеремић је поводом овог лепог догађаја и реализованог конкурса изразио наду да ће се број новорођених беба на подручју општине Лајковац  наредних година значајно повећавати:

“Пријављено је 62 деце, исто толико је и уручено седишта за бебе, што сматрам да је веома лепа вест за све грађане општине Лајковац. Ндам се да ће у будућности бити још више таквих акција и да ће нам се рађати још више деце. Право на бесплатно седиште имали су родитељи са територије општине Лајковац који имају пребивалиште најмање шест месеци пре објављивања конкурса, а податке за дете су прикупиле наше одговарајуће службе по службеној дужности, за случај да нешто од података недостаје у документацији. Свако ко је испуњавао услове конкурса добио је бесплатно седиште, а ово је шести пут да се деле бесплатна ауто седишта у општини Лајковац. Традиција се наставља у нади да ћемо имати још више беба ради будућности Србије, а пре свега наше општине, јер је то велика финансијска помоћ родитељима. Као што је председник Андрија нагласио у свом обраћању, овај потез је на првом месту због безбедности деце у саобраћају.”

Забележили смо и утиске родитеља приликом уручења аутоседишта за њихове бебе.

Биљана Ћећез: “Ово је за сваку похвалу, ово ми је друго дете и много нам значи првенствено што је помоћ за наш кућни буџет, а свакако пуно значи за безбедност деце у саобраћају. Јако сам задовољна мерама подршке које младим родитељима пружа локална самоуправа и држава уопштено.”

Данијела Милутиновић. “Ово ми је прва беба и за њу сам добила аутоседиште. Могу рећи да је ово јако леп гест локалне самоуправе што су нам омогућили да бесплатно добијемо аутоседиште за бебу, јер ће она бити знатно безбеднија у саобраћају, а истовремено је и велика финансијска подршка нама као родитељима.”

Александра и Марко Радовановић: “Свиђа ми се овај потез државе и наше локалне заједнице, јер мисле о безбедности деце у саобраћају, али је у данашње време финансијска подршка добро дошла сваком родитељу. Од како су почели бесплатну поделу аутоседишта, нама је ово друго седиште да добијамо за нашу децу. Прво је било у првој акцији, ово сада је у шестој по реду за наше друго дете и у сваком случају смо јако задовољни напорима које друштво улаже за нашу децу.”