Пољопривредна школа и Милан Милаковић лауреати изложбе сименталаца

Крава Ида, власништво Пољопривредне школе Ваљево, проглашена је за апсолутну шампионку 38. изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. Ида је у трећој лактацији за 305 дана дала 6.554 литара млека са просечно 3,95 процената млечне масти. Највише награда и ове године освојио је Милан Милаковић из Мратишића, права звезда 38. колубарске изложбе сименталаца. Проглашен је за апсолутног шампиона изложбе јер је представио највише квалитетних грла у све три категорије. Његово грло Лара је шампионка у категорији крава, грло Габи најбоља јуница, а добио је награде и за пратиље. За најквалитетнију првотелку жири је изабрао грло Зорицу, власнице Милене Димитријевић из Горњег Мушића, општина Мионица.

Шампионску колекцију крава извео је Живомир Марковић из Стрмова, општина Лајковац. Најбољу колекцију првотелки приказао је Милан Милаковић из Мратишића, док је шампионски пехар за најбољу колекцију јуница припао Војину Јеротићу из Врховина. Посебно признање додељено је Александру Јеврићу из Јабучја, као најбољем сточару у општини Лајковац. Новчане награде износиле су од 15.000 до 35.000 динара (за апсолутну шампионку изложбе). На одлично организованој изложби 30 сточара колубарског краја представило је 106 приплодних грла сименталске расе. Да пољопривреда има перспективу у колубарској долини и брдима, организатор је показао и тако што је најмлађим члановима породица фармера доделио мале статуе говечета.

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић и рекао:

-Част ми је да на велики празник Крстовдан отворим манифестацију која има традицију дугу неколико деценија, а коју Општина Лајковац из године у годину брижљиво чува и негује. Ту смо да се подсетимо да су сеоска газдинства која воде угледни сеоски домаћини једини прави ослонац привредног и друштвеног развоја наше земље и општине Лајковац. Оно што данас даје наду у светлу будућност када је реч о развоју сточарства у нашем крају је број младих и деце међу вама, што је гаранција да ову изложбу и сточарство Србије остављамо у правим рукама. Настојаћемо да постигнемо што боље резултате, који ће стимулистати младе да остану на селу и наставе да се баве примарним занимањем својих прадедова, дедова и очева, који су изградили читаву традицију узгајања Колубарског говечета у овом крају.

Председник Организационог одбора Живорад Бојичић деценијама је активни учесник у припреми изложбе:

-Пре свега желим да честитам излагачима из свих шест општина Колубарског округа, који су, и поред објективних и субјективних околности, дошли на данашњу изложбу и управо њима припада највећа заслуга за успех ове смотре. А то су рекли и људи из струке. Честитам и Центру за пољопривреду на челу са Николом Радуловићем који, заједно са Општином, несебично држи на својим леђима ову изложбу годинама. Презадовољан сам оним што смо видели, а више пута сам рекао да то представља национално благо Србије. Регионална изложба сименталаца и колубарски сточари на прави начин репрезентују Србију. Сигуран сам да ћемо на републичкој смотри, која ће бити одржана за неколико дана у Крушевцу, показати да имамо чиме да се поносимо и да ћемо освојити добре награде.

Милан Гајић, директор Пољопривредне школе Ваљево истакао је да награда за шампионку изложбе доказује да ученици школе, уз подршку професора и наставника, умеју да знање примене и у пракси.

-Ово је још једна потврда нашег успешног дугогодишњег рада, поготово мојих колега професора и ученика, који раде на селекцији у сточарству и подизању квалитета практичне наставе више од 15 година. Као што знате, наша школа је једна од најбољих у Републици, што доказује и на оваквим манифестацијама. Овде су изложена најбоља грла и зато сам изузетно задовољан што је апсолутни шампион изложбе грло из наше школе. Ученици су Иду одгајили од јунице преко првотелке до краве и дошли у ситуацију да буде апсолутни шампион изложбе. Све оно што се научи у учионици ако не примене у пракси онда нису комплетно оспособљени и немају компетенције да се сутра успешно баве производњом. Мислим да смо овиме доказали да наши ученици умеју да теоретско знање примене у практичној настави и дођу до ових резултата. Иначе, ово је јединствен пример у Србији да општина Лајковац успева оволико година да одржи манифестацију на овом нивоу: са оваквим бројем излагача, грла и њиховим квалитетом.

Породица Милаковић се сточарством бави деценијама – на породичној фарми са преко 40 грла тренутно раде четири генерације. Интересантно је да је Милан завршио Пољопривредну школу Ваљево, с обзиром да грла са ове две фарме грла претходних неколико година године освајају шампионску титулу. Треба напоменути да је са 38. изложбе оправдано изостао чувени колубарски сточар Марко Милосављевић из Дучића.

Комисију за оцењивање грла чинили су др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево. Председник жирија др Влада Пантелић по ко зна који пут похвалио је лајковачку изложбу приплодних грла:

-Увек сам задовољан када дођем у Лајковац и када видим овакав квалитет на једном месту. Неоспорно је да је неколико последњих година, и по квантитету и по квалитету, лајковачка изложба једна од водећих у Србији. Лајковац се појављује и на националној изложби у Крушевцу где произвођачи освајају високе награде и признања. Као што су организатори већ рекли, осећа се недостатак неких фармера који из објективних разлога нису могли да присуствују манифестацији, али можемо итекако бити задовољни ониме што смо видели данас. Сигуран сам да ће се до следеће године одржати квалитет на овом подручју, а можда чак и побољшати, што нам је свима циљ.

Центар за пољопривреду Лајковац, предвођен директором и угледним агрономом Николом Радуловићем, још једном се показао као врстан организатор. Општина Лајковац је генерални покровитељ, а организатори изложбе били су Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ Ваљево.

Фото: Милован Миловановић (Глас Тамнаве)